„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

MTS – dezinteres total fata de subordonate

Update: 

In sedinta Comisiei de dialog social de astazi, 29.03.2019, care a avut loc la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Sindicatul National Sport si Tineret a solicitat reintroducerea unitatilor din subordinea MTS pe lista beneficiarilor de lucrari pentru care zilierul poate desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional.

Din partea Ministerului Muncii au participat: Marius Randunica – secretar de stat, Dragos Banescu – secretar general, Serghei Mesaros – director, Iuliana Popescu – consilier.

SNST a aratat necesitatea dar si urgenta modificarii, avand in vedere ca in teritoriu se inregistreaza blocaje ale activitatii, sunt locuri unde este imposibila deschiderea centrelor, iar in alte locuri sunt refuzate cererile grupurilor de elevi si tineri din cauza lipsei de personal. Multumim celor care au  trimis pe adresa sindicatului situatia cu care se confrunta referitor la aceasta speta (activitati, necesar posturi, fundamentare, etc).

Speram ca Ministerul Tineretului si Sportului sa sustina aceasta solicitare inregistrata astazi, pentru a creste sansele de a obtine un aviz favorabil.

…………………………………………………………………………………….

Ministerul Tineretului si Sportului dovedeste inca o data lipsa totala de respect fata de unitatile din subordine, ignorare si dezinteres fata de problemele celor care muncesc in subordinea sa. Dupa ce pe tot parcursul anului trecut am primit zeci de sesizari in care ni se semnala lipsa acuta de personal in special pe perioada taberelor si faptul ca doi, trei angajati muncesc cat zece, zi lumina, fara plata si fara posibilitate de repaus, sfidand legile si normativele Directiilor de sanatate publica, MTS-ul nu intreprinde nicio masura pentru a ameliora aceasta situatie. Nici nu bugeteaza posturi pentru a putea fi scoase la concurs, nici nu propune modificarea prin ordonanta de urgenta a Legii 52/2011.

Directiile Judetene pentru Sport si Tineret au sesizat ministerului problema aparuta odata cu intrarea in vigoare a OUG nr.114/2018 si au cerut sprijin aratand ca aceasta modificare poate duce la blocarea activitatii in unele sectoare.  Aceasta ordonanta a modificat art.13 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri in sensul in care a eliminat punctul “p”, cel care permitea si celor din subordinea MTS sa angajeze zilieri in tabere si centre de cazare.

Explicam mai jos, pentru cei care nu au inteles care este problema semnalata din teritoriu si nici ce era nevoie sa faca pentru a ajuta unitatile din subordine si a evita blocajul.

Legea nr.52/2011 – ART. 13 spunea ca:
(1) Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională, actualizată:
p) hoteluri şi alte facilităţi de cazare – diviziunea 55; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – clasa 5520 – tabere de copii (organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea acestuia).
Prin aceasta prevedere legala si derogare de la Codul muncii, taberele si centrele de agrement reuseau sa isi desfasoare activitatea in conditiile lipsei acute de personal, a posturilor blocate sau/si nebugetate.

Modificarea  introdusa de Ordonanta de Urgenta nr.114/2018, aceea care trebuie corectata este tocmai restrangerea activitatilor in care se poate utiliza munca necalificata a zilierilor numai la urmatoarele domenii de activitate:

  •   agricultura, vanatoare si servicii anexe – diviziunea 01;
  •   silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere – diviziunea 02;
  •  pescuit si acvacultura – diviziunea 03;

SNST a solicitat stadiul demersurilor realizate de MTS pentru a se reveni asupra excluderii taberelor si s-au primit asigurari ca s-a lucrat. Documentele primite la sindicat arata ca ministerul nu a inaintat niciun material catre Guvern, ceea ce e foarte grav, pentru ca ori a mintit, ori nu a stiut sa fundamenteze solicitarile primite din teritoriu si de aceea nu au fost luati in considerare, ceea ce denota incompetenta crasa pentru cei care ocupa functii de conducere in MTS. In astfel de situatii cineva trebuie sa plece, sa isi dea demisia! Proiect_zilieri_26_martie_2019    Nota_fundamentare_OUG_zilieri

Sindicatul National Sport si Tineret va interveni si va solicita reintroducerea domeniului pe lista care permite utilizarea zilierilor. Transmiteti pe adresa sindicatului materialul trimis initial la MTS, situatia cu care va confruntati referitor la aceasta speta (activitati, necesar posturi, fundamentare, etc). Asteptam in concret ce ar inseamna pentru unitatea dumneavoastra aceasta modificare prin care nu ati mai putea angaja zilieri. Ne cerem scuze ca am asteptat rezolvare de unde nu trebuia si promitem ca pe viitor nu vom mai lasa pe seama promisiunilor ministerului lucrurile atat de importante pentru activitatea noastra. Revenim cu stadiul demersurilor noastre.

Desi in aceste zile, la Bucuresti, se desfasoara Conferinta de tineret a Uniunii Europene, cel mai mare eveniment destinat tinerilor din Europa si din afara spatiului european, iar MTS-ul arata, la nivel declarativ, un deosebit interes fata de tineri si de activitatile de tineret, in realitate ministerul nu face nimic pentru a ajuta unitatile din subordinea sa, taberele si centrele de tineret. La un pas de colaps, colectivele care desfasoara activitati cu tinerii si pentru tineri nu gasesc rezolvare la cei care conduc si care au obligatia sa intreprinda masuri concrete, nu sa paseze responsabilitatea si sa considere ca se descurca ei, cumva!

*Devenim prioritate prin atitudine!

Echipa SNST

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

 

Sindicatul Național Sport și Tineret: MTS – dezinteres total fata de subordonate

Share on facebook
Distribuie