Vino în echipă! Înscrie-te în sindicat!

„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

RAPORT privind Misiunea de Consiliere Tehnica a  OIM in Romania

libertatea de asociere / dreptul de organizare sindicala / negocierea colectiva

Misiunea de Consiliere Tehnica a OIM in Romania s-a desfasurat in perioada 16-18.05.2022, prin prezenta a 3 experti OIM si a avut ca obiect respectarea de catre legislatia nationala privitoare la dialogul social a Conventiilor OIM, cu precadere a conventiilor 87/1948 (privind libertatea de asociere si protectia dreptului de organizare sindicala) si 98/1949 (privind dreptul la organizare si negociere colectiva), precum si conventiilor 135/1971 (privind reprezentantii luctratorilor) si 154/1981 (privind promovarea negocierii colective).

Misiunea a fost urmare a plangerii formulate de Blocul National Sindical si Cartel Alfa, cu sprijinul Confederatiei Internationale a Sindicatelor, in care am sesizat incalcarea conventiilor OIM de actuala legislatie a dialogului social si am formulat solicitare de sprijin tehnic din partea OIM in vederea pregatirii unui Memorandum de comentarii tehnice asupra proiectului de Cod al muncii aflat in dezbaterea parlamentara.

Au existat intalniri ale expertilor OIM cu reprezentanti ai confederatiilor sindicale, reprezentanti ai confederatiilor patronale, ministrul muncii, ministerul invatamantului, ministerul sanatatii, comisia de munca a Camerei deputatilor, Curtea Constitutionala.

In cadrul intalnirii ce a avut loc luni 16.05.2022 cu reprezentantii confederatiilor patronale, Blocul National Sindical a prezentat si 3 documente scrise delegatiei OIM, documente ce au fost apreciate in intalnirea finala drept foarte utile in evaluare. Astfel Blocun National Sindical a pus la dispozitia comisiei:

  • Comentarii punctuale privind situatia la zi raportata la observatiile publicate de Comitetul de experti pentru aplicarea conventiilor si recomandarilor al OIM publicat in 2018,
  • Un document pe coloane ce detaliaza punctele esentiale de divergenta pe actualul proiect de lege a dialogului social aflat in dezbatere parlamentara, cu precizarea explicita a pozitiei patronatelor si sindicatelor in cadrul dezbaterilor,
  • Analiza diagnostic a dialogului social din Romania, analiza pe care am prezentat-o si in Camera deputatilor si care scaneaza situatia la zi din Romania privitoare la numarul de contracte colective, numarul de parteneri sociali reprezentativi, situatia negocierii colective la nivel de sector de activitate, situatia numarului de salariati acoperiti de contracte colective de munca, ponderea mare pe care reprezentantii salariatilor o au actualmente in negocierea colectiva.

Concluziile preliminare ale expertilor OIM in Romania au fost prezentate intr-o intalnire tripartita la finalul misiunii, urmand sa existe un raport elaborat care sa detalieze pe larg punctul de vedere al misiunii OIM referitoare la respectarea si aplicarea conventiilor OIM.

In esenta expertii au retinut ca elemente importante in evaluarile facute in urma intalnirilor ce au avut loc urmatoarele:

  • Discriminare sindicala:

Actuala lege nu ofera suficiente garantii ca sa poata elimina discriminarea antisindicala si sa asigure o protectie reala liderilor de sindicat;

  • Negocierea in sectorul public:

Trebuie ca legea sa ofere un mai larg camp de negociere partilor in materile de salarizare, actuala structura legislativa ce reglementeaza negocierea in sectorul bugetar fiind mult prea restrictiva cu privire la dreptul la negociere al lucratorilor din sectorul bugetar cu precadere in materie de salarizare;

  • Negocierea in sectorul privat:
  1. Pragul de reprezentativitate restrictiv (atat la nivel de unitate cat si la nivel de sector este mult prea ridicat);
  2. Diminuarea rolului reprezentantilor salariatilor in negocierea colectiva (reprezentantii salariatilor sa negocieze doar acolo unde nu este organizat sindicat);
  3. Pragul de constituire a unui sindicat este mult prea restrictiv (15 salariati din aceeasi unitate – restrange dreptul la libera organizare);
  4. Dreptul de a forma si adera la un sindicat este mult prea restrictiv (trebuie sa fie recunoscut acest drept tuturor lucratorilor, indiferent daca au sau nu contract de munca).

De asemenea misiunea a retinut declinul dialogului social si a subliniat ca Romania reprezinta un adevarat “studiu de manual” in ce priveste problemele cu care se confrunta in reglementarea si aplicarea dialogul social si in respectarea drepturilor sindicale recunoscute prin conventiile OIM.

Expertii au atras atentia in egala masura in intalnirea finala ca prevederile din conventiile OIM trebuie interpretate in “bunul simt juridic”, respectiv in sensul in care drepturile reglementate prin conventii sa fie drepturi reale, iar nu formale.

Misiunea a precizat ca la Comisia de munca de la camera deputatilor reprezentantii cu care s-au intalnit au aratat deschidere, cel putin verbal, de a primi sprijin prin expertiza OIM, precizand insa ca aceasta declaratie verbata ar trebui dublata de o cerere scrisa din partea comisiei adresata OIM.

Totodata a precizat ca OIM poate pune la dispozitie exemple de buna practica in ce priveste dialogul social.

Sursa: Departamentul de Presa BNS

Sindicatul Național Sport și Tineret: RAPORT privind Misiunea de Consiliere Tehnica a  OIM in Romania