„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Raluca Turcan in dialog cu delegatia PUBLISIND. Protestele continua!

Eliminarea inechităților din legea salarizării

Ulterior Mitingului din 13 ianuarie organizat de PUBLISIND la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan a primit la discutii pe marginea revendicarilor (aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, indexarea pensiilor si cresterea salariului minim) o delegatie a federatiei din componenta careia, alaturi de lideri PUBLISIND din politie, penitenciare, tineret si sport, grefa si asistenta sociala, a facut parte si presedintele BNS, Dumitru Costin care a participat la miting alaturi de alti colegi de confederatie.

Comunicat de presă – Ministrul Muncii analizează posibilitatea eliminării inechităților din legea salarizării personalului plătit din fonduri publice

Ministrul Muncii a luat act de deranjul provocat membrilor nostri de sindicat, de masurile de austeritate impuse prin OUG 226/2020 si a raspuns destul de evaziv la intrebarea pusa de presedintele PUBLISIND privind intentia Guvarnului Câțu de a modifica legea-cadru la jumatatea perioadei de aplicare. Sistemul bugetar se imparte din nou in smecheri si fraieri, legea fiind suspendata dupa ce multe categorii de salariati au ajuns de ceva timp sa incaseze veniturile prevazute pentru anul 2022, pe baza unor exceptii introduse in lege.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, și reprezentanții sindicatelor afiliate Federaţiei PUBLISIND au discutat, astăzi, despre aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017

Raluca Turcan a argumentat, similar cu premierul in exercitiu, pe linia inechitatilor pe care le creeaza legea, desi noi am explicat ca acestea apar exact din cauza neaplicarii legii-cadru. Ministrul Muncii a pus o intrebare ciudata referitoare la sporuri alegand ca exemplu sporul de antena care se acorda tuturor salariatilor din anumite domenii desi nu toti s-ar afla in zonele de risc. A lasat sa se inteleaga faptul vor fi analizate multe dintre drepturile acordate in prezent cu riscul unor ajustari in viitor.

Raluca Turca: Le-am propus astăzi reprezentanților sindicatelor afiliate Federației Publisind…

A fost reluata de asemenea teza datoriei publice si a deficitului bugetar, Raluca Turcan explicand faptul ca legea responsabilitatii fiscale obliga Guvernul sa decida mai intai inghetarea salariilor si apoi diminuari si disponibilizari, insa Guvernul nu isi doreste sa se ajunga la diminuari salariale. Secretarul general MMPS prezent la intalnire a primit de la Ministrul Muncii sarcina de a pastra deschis un canal de comunicare cu Federatia PUBLISIND avnd dispozitie de a primi revendicarile si propunerile noastre pe linie de salarizare.

La intalnire s-a  mai discutat de stimulentul de risc care trebuie acordat in asistenta sociala, Ministrul Muncii aratand-se afectat de situatia nefericita, cu atat mai mult cu cat declara ca a sustinut activ acordarea acestui stimulent, dar fara sa arate ca exista vreun plan sau vreo solutie. Totodata au mai fost discutate probleme din politie si peniteniare (numarul mare de posturi vacante care genereaza un volum mare de munca suplimentara, precaritatea dotarilor, adancirea inechitatilor salariale prin tergiversarea aplicarii unor sentinte, lipsa normelor care sa permita acordarea stimulentului de risc pentru COVID-19  etc), aspecte din domeniul grefa judiciara unde se impune reactivarea grupului interministerial constituit de Guvernul Orban pentru modificari privind statutul personalului, precum si problemele angajatilor din sport si tineret care se afla la limita de jos a salarizarii din sistemul public iar acum pierd orice perspectiva a unor ajustari salariale.

Raluca Turcan a spus ca prefera sa discute la masa dialogului si ca poate incetam aceste mitinguri, insa mesajul PUBLISIND a fost ca nu ne abatem de la Calendarul de actiuni decise cel putin pana cand nu se reia aplicarea legii-cadru privind salarizarea si ca urmeaza pe lista – Ministerul Justiei – miercuri pe 20 ianuarie! Va asteptam pe toti sa sustineti actiunile PUBLISIND declansate inca din 31 decembrie 2020 si sa participati la protestele care se vor organiza in continuare! Text preluat de pe site-ul publisind.ro.

Foto de la Mitingurile PUBLISIND din 13 ianuarie 2021: click aici. Pentru video – click pe linkuri: IMG_4252 IMG_4237 IMG_4222 IMG_4221 IMG_4220 IMG_4217 IMG_4157 IMG_4138 IMG_4137 IMG_4135

Sindicatul Național Sport și Tineret: Raluca Turcan in dialog cu delegatia PUBLISIND. Protestele continua!