„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ordinul comun MTS – MS privind reluarea antrenamentelor sportivilor de performanță instituie lagărele de muncă

Izolarea preventivă la locul de muncă și la domiciliu

În  data de 05.05.2020 a fost emis Ordinul comun, Ministerul Tineretului și Sportului  – Ministerul Sănătății. Conform Ordinului nr.549/736 semnat de cei doi miniștri, măsurile de reluare a antrenamentelor pot fi dispuse după ce unitățile confirmă că îndeplinesc niște condiții draconice. Dintr-o dată, personalul de specialitate și cel administrativ devine indispensabil vieții sportive, dar la viața angajaților s-a gândit cineva? Vor fi obligați să renunțe la casă și la familie făcând ture de 14 zile, riscându-și sănătatea?

Pentru sportivi, antrenori, medici și ceilalți componenți ai lotului condițiile sunt și mai grele:

Asta înseamnă că, pentru îndeplinirea acestei condiții, toți cei enumerați mai sus trebuie să stea izolați 14 zile, împreună cu toți membrii familiilor lor. Adică în data de 15 mai în niciuna dintre bazele sportive nu va fi îndeplinită această condiție. Nimeni nu se poate duce acasă să ceară familiei să renunțe toți la serviciile lor și să stea izolați 14 zile, e o aberație! Dar la ce să ne așteptăm atunci când ministrul sportului este consiliat de un profesor de latină și greacă veche? CV-consilier ministru.pdf

Sindicatul National Sport și Tineret atrage atenția asupra faptului că acest ordin este ilegal, ministrul poate face cel mult niște recomandări privind protecția sportivilor și a salariaților, dar nu poate suspenda prin ordin drepturile și libertățile fundamentale asociate muncii. Pe lângă Contractul individual de muncă, angajații au un Contract colectiv de muncă în vigoare, care le apără drepturile, iar obligativitatea turelor de 14 zile încalcă prevederile contractuale, precum și legislația în vigoare.

În acest context, SNST solicită angajatorilor să aibă în vedere că acest ordin nu face decât să le transfere toată responsabilitatea, nu îi ajută și nu îi va exonera de eventualele situații care pot să apară în următoarea perioadă. Conform Codului muncii, angajatorii sunt direct răspunzători de sănătatea şi securitatea în muncă a angajaţilor, răspund pentru orice prejudiciu cauzat ca urmare a încălcării obligaţiilor privind sănătatea şi securitatea în muncă.

În condițiile crizei sanitare actuale, pentru a preveni contaminarea, angajatorii trebuie să pună la dispoziţia salariaţilor și a sportivilor, în mod gratuit, produse igienico-sanitare și echipamente, să efectueze instructajul cu privire la măsurile de igienă şi să faca un efort logistic semnificativ cu scopul de a proteja angajaţii și sportivii de orice risc de îmbolnăvire.

Mai jos Ordinul comun Ministerul Tineretului și Sportului – Ministerul Sănătații și Anexa:

Ordin comun cu M.Sanatatii
Anexa la OMTS + MS (2)

Conluzia este că recomandările sunt făcute doar pentru a amâna reluarea pregătirii sportivilor, condițiile impuse nu pot fi respectate ceea ce va duce la tensiuni între loturile de sportivi, centrele de pregătire și salariați. Este nevoie de o reevaluare a acestor prevederi, acordul expres al salariaților și sprijin real din partea ministerului care întârzie răspunsul la solicitarea sindicală privind necesitatea recunoașterii efortului depus printr-o recompensare financiară a angajaților.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ordinul comun MTS – MS privind reluarea antrenamentelor sportivilor de performanță instituie lagărele de muncă

Share on facebook
Distribuie

9 răspunsuri

 1. Nu suntem de acord sa stam 14 zile izolati la locul de munca!
  Va rugam faceti ceva!

 2. Adica sportivii trebuie sa stea izolat impreuna cu familia 14 zile la domiciliu inainte de a veni in cantonament?

 3. MTS are director de cabinet un prof de greaca veche?

 4. Am vazut la tv ca ministrul Stroe se plimba pe la uzina de masini de la Craiova. Isi face campanie pentru primarie, se vede ca nu are timp de sport.

 5. Nu pot fi fortati oamenii sa stea inchisi 14 zile in complex, avem si noi familie acasa

  1. Nu inteleg de ce unora le pare imposibil. Nu am mai vazut-o pe fata mea, sportiva in lotul olimpic de la inceputul pandemiei, din Februarie de fapt, este doar ea impreuna cu inca trei sau patru sportivi si antrenorii.

 6. Domnilor,
  Stiti ce inseamna sport de performanta? Nu credeti ca ar trebui sa ganditi mai mult si sa va informati, inainte de a emite un ordin?

Comentariile sunt închise.