„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ministrul Sportului din România nu participă niciodată la Consiliul Miniștrilor Sportului UE!

Alegerile din țara vecină, mai importante decât Consiliul Miniștrilor Sportului UE?

În Ministerul Sportului este o dezorganizare totală, un haos generalizat și totul se întâmplă din cauza lipsei de interes a conducerii față de domeniul nostru de activitate. Reorganizarea ministerului și a subordonatelor a fost blocată, termenul prevăzut de HG-ul privind încadrarea personalului a fost depășit, personalul din teritoriu a fost uitat, direcțiile județene de sport și tineret au fost practic abandonate și, de la începutul anului, au fost suspendate majoritatea programelor și acțiunilor de sport.

În această listă a lipsei totale de interes a conducerii ministerului se înscrie și faptul că ministrul Sportului din România nu a participat la niciuna dintre reuniunile miniștrilor Sportului, care au avut loc în anii 2021 și 2022, în cadrul Consiliului Uniunii Europene, a spus pas de fiecare dată acestor invitații și a ignorat complet subiectul pe toată durata mandatului său.

Consiliul Uniunii Europene este responsabil de coordonarea politicilor statelor membre în domenii specifice, cum ar fi:

  • politicile economice și bugetare: Consiliul coordonează politicile economice și bugetare ale statelor membre în vederea consolidării guvernanței economice în UE, monitorizează politicile bugetare ale acestora și consolidează cadrul bugetar al UE și, de asemenea, se ocupă de aspectele juridice și practice ale monedei euro, de piețele financiare și de fluxurile de capital;
  • educație, cultură, tineret și sport: Consiliul adoptă cadrele de politici ale UE și planurile de lucru în aceste domenii, care stabilesc prioritățile de cooperare între statele membre și Comisie;
  • politica de ocupare a forței de muncă:  Consiliul elaborează anual, pe baza concluziilor Consiliului European, orientări și recomandări pentru statele membre privind situația ocupării forței de muncă în UE.

Reuniunea Consiliului Miniștrilor Sportului UE, care a avut loc în perioada 4-5 aprilie 2022, la Luxemburg, a fost prezidată de doamna Roxana Mărăcineanu, ministrul francez al sportului, iar dezbaterile au avut următoarele teme principale:

  • Rolul părților interesate din sectorul sportului în apărarea valorilor europene și solidaritatea cu poporul ucrainean, în contextul invaziei din Ucraina.
  • Schimbări în organizarea și reglementarea sportului în Europa, pentru a păstra funcțiile sociale, culturale și sanitare ale sportului.

Consiliul Educație, Tineret, Cultură și Sport, 4-5 aprilie 2022

Concluziile Consiliului privind sportul și activitatea fizică, o pârghie promițătoare pentru transformarea comportamentului în favoarea dezvoltării durabile

Dar ministrul Eduard Novak nu a participat nici de această dată, nu s-a alăturat miniștrilor Sportului din Uniunea Europeană, a ales să meargă la Ungaria unde aveau loc alegeri, probabil că a și votat, dacă are și cetățenie maghiară. În Budapesta, conform declarației sale de avere, Novak are în proprietate un apartament cu suprafața de 73mp, pe care l-a dobândit în anul 2018. Declarație de avere

 

Adică exact în timp ce toți miniștrii Sportului din Uniunea Europeană s-au reunit să discute problemele domeniului, ministrul Sportului din România a refuzat să participe, s-a dus în altă țară și a postat public opinia sa cu privire la evenimentul politic la care a ales să meargă:

 

Acesta este interesul lui Eduard Novak pentru Sportul din România, așa înțelege să își exercite funcția de ministru al Sportului și să se implice în conducerea Sportului Românesc.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ministrul Sportului din România nu participă niciodată la Consiliul Miniștrilor Sportului UE!