„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Miercuri 3 februarie SNST protestează alături de sindicatele PUBLISIND

Miting la Ministerul Finantelor și la prefecturile Dolj și Galați

Protestele noastre vor continua. Nu ne oprim! Daca Romania are o datorie publica mare, nu bugetarii sunt vinovati. De la noi se tot taie din 2010. Nu noi trebuie sa fim singurii care suporta masurile de austeritate pentru limitarea deficitului bugetar.

Organizatia din care facem parte, Federatia PUBLISIND, este  structura asociativa formata din salariati din diferite domenii ale sistemului public. Nu suntem nici politicieni, nici combinati cu partide, nici analisti politici sau economici. Suntem simpli salariati, suntem de asemenea sindicalisti si stam in strada pentru a ne proteja locurile de munca si salariile. Nu cerem nicio crestere salariala! Nu vrem acte normative noi prin care sa fie stabilite sporuri sau majorari! Singura noastra pretentie este ca puterea politica sa respecte si sa aplice legea!

Guvernul Câțu a inghetat salariile bugetarilor prin blocarea aplicarii Legii-cadru nr 153/2017 imediat dupa preluarea puterii, desi in campanie a promis cu totul altceva. Guvernarea PNL-USR a ales sa puna toata presiunea pe un procent de 10% din salariatii Romaniei, respectiv acei bugetari cu salariile incomplete si care din 2009 sunt tinuti pe loc prin tot felul de amanari ale legii-cadru, acum blocate definitiv.

Am inteles ca pentru noi nu se poate aplica legea decat in etape, insa acum legea este suspendata la jumatatea perioadei de aplicare iar acest lucru este inadmisibil din perspectiva noastra. Nu ne-a intrebat nimeni daca suntem de acord, nu ne-a invitat nimeni la dialog, nu s-a obosit niciun guvernant sa ofere sau sa asculte argumente! Singura optiune care ne este permisa este strada, chiar si aceasta cu un numar limitat de participanti. Nu refuzam dialogul, dimpotriva il pretindem insistent. Suntem oricand gata sa ne mutam din strada la masa dialogului, daca aceasta masa va exista.

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2021 urmeaza a iesi la lumina, iar protestul de la MFP se suprapune exact pe acest moment. Vrem sa discutam cu echipa de coordonare a MFP si vrem sa ni se raspunda la intrebari. Mentinem atat revendicarile noastre initiale, cat si calendarul de proteste decis. In cursul lunii februarie urmeaza mitinguri la Parlament, Guvern si Presedintie, precum si la prefecturile din 10 judete. Ne mentinem acelasi mesaj privitor la OUG 226/2020, respectiv lozinca cu care incepem toate mitingurile PUBLISIND si care se va scanda si miercuri la MFP: „Zero toleranță / Pentru ordonanță!”

Comunicat de presa

 

Miting la Ministerul Finanțelor Publice

Proteste la Prefecturi – Galați si Dolj

Miercuri 03 februarie 2021, incepand cu ora 10,00

 

Revendicari generale:

 

 • eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public
 • aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor
 • un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum

 

Federatia PUBLISIND afiliata la Blocul National Sindical, totalizand 35.000 de membri din domeniile politie si politie de frontiera, politie penitenciara si probatiune, administratie publica centrala si locala, asistenta sociala, grefa judiciara, sport si tineret, finante si control financiar, mediu si RA-APPS, a declansat proteste incepand cu data de 31 decembrie 2020 (data la care sindicatele afiliate PUBLISIND au organizat mitinguri la prefecturi si la sediul MAI) ca reactie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendata aplicarea Legii 153/2017.

 

Protestele PUBLISIND se afla in derulare si vor continua pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat in cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, al patrulea set de actiuni care se organizeaza in anul 2021 este planificat pe data de 03 februarie 2021, incepand cu ora 10,00 la sediul Ministerului Dinanțelor Publice dar si in fata Prefecturilor din judetele Dolj si Galați. PUBLISIND protesteaza contra inghetarii salariilor si sporurilor, impotriva neindexarii pensiilor cu valoarea inflatiei, precum si pentru o crestere a salariului minim corelata cu cresterea preturilor. Nu cerem majorari salariale! Guvernul Romaniei trebuie sa respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv si aprobate in Parlamentul Romaniei.

 

Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila  ne asteptam randul inca din anul 2010, an in care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022. Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie.

 

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND resimt presiunea acestor masuri care vor adanci in loc sa rezolve inechitatile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajeaza cu toate fortele in protestele planificate. Suspendarea aplicarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivaleaza cu taierile salariale aplicate brutal in anii crizei economice, reprezentand masuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente si care au facut foarte dificila revenirea la normalitate. S-a demonstrat ca diminuarea puterii de cumparare a lucratorilor inclusiv prin cresterea insuficienta a salariului minim, afecteaza productivitatea. Cerem Guvernului sa renunte la aceste masuri si sa aplice legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei.

 

Calendarul de actiuni 2021

 

 Miercuri 13 ianuarie 2021

 • miting 100 de persoane la Ministerul Muncii și Protectiei Sociale;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Bacau, Timis, Cluj.

Miercuri 20 ianuarie 2021

 • miting 100 de persoane la Ministerul Justitiei;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Constanta, Mures, Prahova.

Miercuri 27 ianuarie 2021

 • miting 100 de persoane la Ministerul Afacerilor Interne;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Satu Mare, Maramures, Bihor.

Miercuri 3 februarie 2021

 • miting 100 de persoane la Ministerul Finantelor Publice;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Galati, Dolj.

Miercuri 10 februarie 2021

 • miting 100 de persoane la Parlamentul Romaniei;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Giurgiu, Braila, Valcea.

Miercuri 17 februarie 2021

 • miting 100 de persoane la Guvernul Romaniei;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Iasi, Cluj, Caras Severin.

Miercuri 24 februarie 2021

 • miting 100 de persoane la Presedintia Romaniei;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Alba, Arges.

***

Pe intreaga durata a Calendarului detaliat mai sus, mitingurile anuntate vor fi completate si cu alte actiuni organizate pe domenii, cum sunt: excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activitati, refuzul de prestare a muncii suplimentare, actiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității in anumite domenii de activitate (avand prioritate strict intervențiile in cazurile de urgență) etc.

 • Presedinte Federatia PUBLISIND, Stefan Teoroc – tel 0720 049 435
 • Vicepresedinte Federatia PUBLISIND, Andy Nagy – tel 0742 324 417
 • Secretar General Federatia PUBLISIND, Cosmin Andreica – tel 0720 444 413

Sindicatul Național Sport și Tineret: Miercuri 3 februarie SNST protestează alături de sindicatele PUBLISIND