„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Măști chirurgicale vs. respiratoare

Informare deosebit de importantă pentru colegii noștri.

Există două tipuri diferite de măști: măști chirurgicale și respiratoare.
*O mască chirurgicală* este un dispozitiv medical de unică folosință care poate fi cumpărat în farmacie și care protejează împotriva agenților infecțioși transmise prin „*picături*”. Aceste picături pot fi picături de salivă sau secreții din tractul respirator superior atunci când purtătorul expiră.
 
Dacă este purtată de îngrijitor, masca chirurgicală protejează pacientul și mediul său (aer, suprafețe, echipament, loc chirurgical). Dacă este purtată de un pacient contagios, aceasta împiedică pacientul să-și contamineze medicul și mediul. Aceste măști nu trebuie purtate mai mult de 3 până la 8 ore.
*O mască chirurgicală* poate proteja, de asemenea, purtătorul de riscul de stropiri de lichide biologice. În acest caz, masca chirurgicală trebuie să aibă un strat impermeabil. Poate fi echipată și cu vizier pentru a proteja ochii. Dar o mască chirurgicală nu protejează împotriva agenților infecțioși „transportați” în aer, astfel încât nu va împiedica purtătorul să fie contaminat de un virus, cum ar fi coronavirusul.
 
*Respiratoarele* sunt testate în direcția de inspirație (din exterior în interior). Testele iau în considerare eficiența filtrului și scurgerea la față. În Europa, acestea trebuie să îndeplinească standardul european EN 149: 2001, care are trei clase de respiratori de particule de unică folosință (FFP1, FFP2 și FFP3).
*FFP1* se referă la cea mai mică filtrare a celor trei măști cu o filtrare cu aerosoli de cel puțin 80% și scurgeri la interior de maxim 22%. Această mască este folosită în principal ca mască de praf (renovări de locuințe și diverse tipuri de lucrări).
 
Măștile *FFP2* au un procent de filtrare de minimum 94% și scurgeri de maxim 8% în interior. Acestea sunt utilizate în principal în construcții, agricultură și de către profesioniștii din domeniul sănătății împotriva virusurilor gripei. În prezent sunt utilizate pentru protecția împotriva coronavirusului.
 
*Măștile FFP3* sunt cea mai filtrantă mască a FFP-urilor. Cu un procent de filtrare minim de 99% și scurgeri maxime de 2% în interior, acestea protejează împotriva particulelor foarte fine, cum ar fi azbestul.
 
Voi de care ați primit la serviciu ??
 

Sindicatul Național Sport și Tineret: Măști chirurgicale vs. respiratoare