„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Întrevedere MS-directori direcții județene

Rămânem fără soluții?!

Luni, 23 mai, Ministerul Sportului a invitat o parte dintre directorii direcțiilor județene la sediul din strada Vasile Conta. Subiectul aflat pe ordinea de zi: reorganizarea prin divizare parțială a direcțiilor județene pentru sport și tineret, respectiv Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București. Adresă/convocare

Deși invitația a fost lansată de ministru, acesta nu a participat la ședință, discuțiile fiind conduse de o echipă formată din: secretar de stat, secretar general, secretar general adjunct, director patrimoniu și șef serviciu resurse umane. La solicitarea directorilor, la ședință a asistat și președintele SNST.

Având în vedere faptul că solicitarea MS a primit critici, iar direcțiile au răspuns că nu pot funcționa cu statele de funcții prost – gândite în sediul din Vasile Conta și au refuzat să semneze, nimeni din minister nu și-a mai asumat o nouă directivă. Soluția găsită a fost să trimită înapoi către DIRECȚIILE JUDEȚENE PENTRU SPORT ȘI TINERET, RESPECTIV DIRECȚIA PENTRU SPORT ȘI TINERET A MUNICIPIULUI BUCUREȘTI, o circulară nesemnată, fără dată și fără număr de înregistrare/ieșire. (8 aprilie)

Direct și fără prea multe explicații, conducerea ministerului le-a cerut directorilor să revină asupra deciziei de a nu semna documentele primite în urmă cu câteva săptămâni. Pentru că nu au avut succes cu prima probă, la care au supuși directorii, s-a trecut la negocieri: hai, semnați, că vă mai dăm un post pentru acolo, vă mai suplimentăm cu o funcție pentru dincolo!

Echipa directorilor nu a acceptat compromisul, ei și-au menținut până la finalul întâlnirii poziția privind numărul minim de posturi necesar funcționării direcțiilor. Nimeni nu a dat înapoi, au arătat că nu vor prelua răspunderea pentru deciziile ilegale propuse de minister. De fapt, miza este păstrarea tuturor locurilor de muncă, această reorganizare nu poate însemna tăieri de posturi! Înființarea unui nou minister, așa cum și-au dorit guvernanții, presupune o suplimentare de posturi, o dublare a organigramei, iar ceea ce încearcă Ministerul Sportului este să paseze răspunderea angajatorilor din subordine pentru tăierile de posturi și statele de funcții subdimensionate.

Așa cum a arătat SNST-ul în repetate rânduri, a fost menționată necesitatea intervenției MS la nivelul Guvernului. Dacă va putea înțelege mesajul transmis, conducerea ministerului va susține la masa Executivului necesitatea suplimentării numărului de posturi alocat prin HG-ul de reorganizare.

În urma ședinței de ieri, s-a văzut încă o dată disprețul conducerii ministerului față de unitățile din subordine. Nu sunt interesați să ajute, vor doar să execute sarcinile trasate de Palatul Victoria, fără să le pese că asta poate însemna blocarea totală a activității, pierderea multor locuri de muncă și cheltuieli majorate prin externalizarea unor servicii. De fapt, prin reducerea schemei de personal, se urmărește reactivarea firmelor de partid, acoliții care de abia așteaptă să emită facturi pentru curățenie, contabilitate, pază, achiziții, resurse umane, ș.a.

În continuare direcțiile nu primesc buget pentru bunuri și servicii, nici pentru activități, iar despre pregătire profesională, nici nu poate fi vorba; nici pentru deplasarea de ieri nu s-au alocat fonduri, delegații veniți de la sute de kilometri plătind din banii personali. Tot mai mulți directori transmit la minister somațiile și notificările primite de la furnizori, restanțe ce pot însemna debranșarea de la apă, gaz și electricitate, dar conducerea ministerului are alte priorități.

Deși ne așteptam să găsim soluții pentru multe dintre problemele semnalate, la întâlnirea de ieri, ministerul nu avea în plan decât un singur lucru, să îi oblige pe directori să semneze ștatele impuse și au venit la ședință cu două bibliorafturi pline cu documente. Au plecat cu ele nesemnate, directorii nu au dat înapoi. Și-au apărat propriile instituții, locurile de muncă ale salariaților și au cerut o procedură transparentă, legală și funcțională pentru reorganizare.

SNST solicită intervenția Guvernului pentru deblocarea situației din Sport și Tineret. Este nevoie ca Premierul să îi aducă la aceeași masă pe cei doi miniștri și să le ceară să găsească soluții. Ați vrut două ministere separate atunci faceți odată această reorganizare/înființare! Nu putem accepta la nesfărșit această bătaie de joc la adresa oamenilor, lipsa de interes față de tineri și sportivi. E timpul să vă faceți datoria! datoria! Ceea ce faceți este doar cu gândul la propria imagine, nu vă pasă de salariați și nici de domeniile de activitate?! De la începutul anului în Sport și Tineret este aproape totul blocat, nu se alocă buget pentru programele de Tineret / Sport / Centre de Agrement / Tabere / Studenți. În cazul în care vă simțiți depășiți, renunțați!

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Întrevedere MS-directori direcții județene