„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Incompetența creează sincope în activitate

Sportul suferă din cauza deciziilor haotice

După blocarea DJST-urilor urmează distrugerea CSM/CSN?

După încercarea nereușită de a obține un număr suplimentar de posturi, prin modificarea HG nr.25/2022 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sportului, ministrul s-a gândit că poate face rost de posturile necesare înființării direcțiilor județene de sport prin tăierea posturilor vacante de la cluburile sportive și de la complexurile sportive naționale. Cluburile și complexurile sportive au primit solicitarea de a prezenta situația posturilor vacante, cu scopul de a le fi luate, ca și cum nu ar avea nevoie de ele. Nu s-a gândit să îi întrebe cum se descurcă cu organigramele subdimensionate, cum fac față lipsei de personal, care sunt problemele lor și cum ar putea să îi ajute.

Dacă reduceți posturile, blocați activitatea

Decizia de a lua posturile vacante de la CSM-uri și CSN-uri pentru a completa necesarul DJS-urilor arată că Novak nu înțelege nimic din felul în care funcționează unitățile din subordinea ministerului, ia decizii haotice, iar administrația publică este un domeniu cu care actualul ministru nu are nicio legătură. Aceste posturi s-au vacantat în urma pensionărilor sau a plecărilor din sistem ale unor colegi, dar nu înseamnă că sunt execedentare, au rămas vacante din cauză că au fost blocate angajările în sistemul bugetar.

Motivați cererile direct/personal, nu le mai trimiteți prin e-mail!

Ministrul trebuie să susțină interesele propriului domeniu în Guvern. În cazul de față, Novak trebuia să poată explica Executivului de ce este nevoie de o suplimentare a numărului de posturi pentru instituţiile publice subordonate ministerului. Solicitarea trebuie fundamentată, este nevoie de argumente și exemple punctuale, dar asta nu o poate face cineva care nu cunoaște domeniul, nu stăpânește procedurile și nu are interes să găsească soluții pentru subordonate. Neoficial, am aflat că solicitarea de suplimentare a posturilor nici nu a ajuns pe masa Guvernului; de altfel, conducerea ministerului doar a declarat că propunerea nu a fost acceptată, dar au putut prezenta rezoluția sau răspunsul primit, așa cum se procedează când este înregistrat un document.

Dezinteres sau incompetență?

Pe de altă parte, era de așteptat ca demersul să nu reușească în condițiile în care este cunoscut dezintersul ministrului Sportului pentru propriul domeniu. Sunt informații publice cu privire la cât de mult absentează Novak de la ședințele de Guvern, iar atunci când reușește totuși să ajungă la Palatul Victoria nu spune nimic, nu ia cuvântul, nu are solicitări sau propuneri, nu cere nimic pentru domeniul său de activitate, cel mai probabil de frică să nu deranjeze, să nu atragă atenția asupra incompetenței cu care este condus MS. Acum urmează scandalul codurilor fiscale luate pentru direcțiile de sport, se pare că au fost scoase pe repede înainte, fără ca directorii să fie numiți. ANAF a sesizat directiva ilegală dată de MS și îi cheamă înapoi să le anuleze CIF-urile.

MS trebuie să susțină Sportul

SNST solicită Ministerului Sportului să susțină în Guvern o nouă solicitare privind necesitatea suplimentării numărului maxim de posturi pentru instituțiile publice subordonate Ministerului Sportului, cu 344 de posturi, prin modificarea, în mod corespunzător a articolului nr.13 alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr. 25/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sportului. Decizia de a înființa încă un minister le aparține guvernanților și trebuie să își asume procesul până la capăt, inclusiv prin alocarea de personal suplimentar. La fel și în cazul înființării CSN “Arcul de Triumf”, și pentru această unitate nou înființată este nevoie să se aloce personal suplimentar. Nu se poate să vrei instituții noi fără să asiguri personal suplimentar.

Suplimentarea posturilor și debocarea angajărilor

De asemenea, este nevoie de un Memorandum pe modelul susținut de alte ministere, prin care să se deblocheze angajările și în domeniul nostru de activitate. În multe dintre subordonate este nevoie urgentă de personal, mulți colegi au plecat din sistem sau au ieșit la pensie și ne confruntăm cu un puternic deficit de personal. Așadar, dacă v-ați întors din vacanță, așa cum bine vă spuneau campionii, mergeți la Guvern și cereți soluții pentru Sport!

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Incompetența creează sincope în activitate