„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Incetarea detasarilor din Sport si Tineret duce la blocarea activitatii, este nevoie de interventia MTS

Asa cum aratam intr-un articol anterior, incetarea detasarilor va avea ca efect blocarea activitatii in unele unitati din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului. Intrarea in vigoare a modificarilor prevazute de OUG nr.1/2020 a lasat in offside activitatea din Sport si Tineret din mai multe locuri si este nevoie urgenta de interventia ministerului care sa ofere solutii pentru situatiile din teritoriu.

Odata cu publicarea in Monitorul Oficial nr. 11 din 09 ianuarie 2020 mai multe cluburi sportive, directii judetene pentru sport si tineret, case de cultura ale studentilor, complexuri sportive nationale, sali polivalente, tabere si centre de cazare pentru sportivi, raman fara unele functii care, din lipsa de personal, erau ocupate prin detasare. In aceasta situatie sunt antrenori, contabili, administratori, secretari, paznici, electricieni, soferi, ingrijitori, bucatari, fochisti si chiar directori care au posturile vacantate, adica au fost dati afara.

In ultimii ani, solicitarile subordonatelor de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante nu au primit aprobarea MTS-ului, iar completarea necesarului de personal cu detasati era una dintre solutiile folosite in asteptarea unor organigrame conforme standardelor de personal. Actul normativ prin care s-au facut modificarile la OUG 114/2018 a venit si cu interzicerea detasarilor din mediul privat in sectorul de stat, inclusiv cele din subordonatele MTS si au fost vizate locuri care si asa functionau cu deficit mare de personal.

  • OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normativ prevede, la Art. III, ca: (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ocuparea prin detasare a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat in institutii si autoritati publice. (2) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, detasarile care nu intrunesc conditiile prevazute la alin. (1) inceteaza de drept.“

SNST a aratat inca de la aparitia proiectului de OUG ca este nevoie de o perioada pentru organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vizate. Acum, odata cu intrarea in vigoare a acestor interziceri, in conditiile in care nu vor fi gasite solutii de urgenta, riscam blocaje: sunt unitati din Sport si Tineret care nu pot acorda salariile, deoarece o parte din contabili erau detasati din mediul privat. De asemenea, exista situatii unde sportivii si tinerii nu vor mai primi servicii de cazare si masa si nu vor mai putea continua programele de pregatire la care sunt inscrisi, din aceeasi cauza: lipsa de personal.

Mai grav este faptul ca Ministerul Tineretului si Sportului, in loc sa gaseasca si sa ofere solutii pentru deblocare, alege propria varianta si indeamna directorii din teritoriu la actiuni ilegale. Astfel, prin adresa nr.200/09.01.2020, MTS solicita: “Pentru evitarea unor eventuate blocari privind activitatea institutiei dvs, va rugam sa luati masurile ce se impun, in vederea asigurarii continuitatii activitatii.” Asa ca, pe principiul “nu ne intereseaza cum faceti, doar sa nu opriti activitatea”, subordonatilor le sunt cerute lucruri ilegale.

Informatiile noastre sunt ca in unele locuri a fost aleasa aceasta varianta si oamenii muncesc ilegal. In loc sa fie inchise complet din lipsa de personal, oamenilor li s-a promis ca vor fi platiti la mica intelegere, le-au spus ca ii vor angaja in viitor si activitatea a continuat desi statele de personal au fost modificate incepand cu 9 ianuarie. Nu recomandam aceasta solutie, nu va asumati acest risc, raspunderea este numai a celor care organizeaza activitati cu personal fara forme legale, nu semnati documente daca nu mai sunteti pe functie. Ministerul nu a raspuns sau a dat aviz negativ solicitarilor de organizarea a concursurilor, a continuat prin a ignora adresele care aratau cum va fi afectata activitatea, iar acum cere asigurarea continuitatii activitatii. In cazul unor controale ministerul nu apara pe nimeni si nu isi asuma nicio responsabilitate.

Dupa ce au fost centralizat situatiile primite de la unitatile subordonate, concluzia este evidenta: incetarea detasarilor blocheaza total activitatea in unele locuri, iar solutiile trebuie gasite imediat pentru a se inlatura blocajele institutionale, neplata salariilor, inchiderea unor baze, sistarea unor programe, etc.

Avand in vedere ca adresele unitatilor subordonate au ramas fara raspuns si problemele cu care acestea se confrunta nu suporta amanare, SNST solicita public ministrului tineretului si sportului o intrevedere in regim de urgenta. Conferinta de presa programata luni,  13 ianuarie 2020, ora 12.00, la sediul MTS, poate fi o ocazie de a gasi raspunsuri la intrebarile noastre si cerem ministrului sa aprobe participarea delegatiei sindicatului la aceasta intalnire cu presa.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Federatia Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Incetarea detasarilor din Sport si Tineret duce la blocarea activitatii, este nevoie de interventia MTS

Share on facebook
Distribuie