„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Incendiu la una dintre cele mai mari tabere de copii

Dezinteres și nepăsare din partea autorităților

Cabana Meseş a luat FOC! Arde cea mai mare tabără şcolară din România – sursa: www.sportulsalajean.ro / 08.06.2020 Tabăra Meseş – cea mai mare tabără şcolară din România este în flăcări. Focul se manifestă cu putere la această oră la două căbănuţe în suprafaţă de 30 de metri pătraţi şi la acoperişul clădirii principale în suprafaţă de 400 metri pătraţi

Un fum negru înegrește la această oră – 16.30, Meseșul. Vestea este cât se poate de tristă, arde Cabana Pionierilor din cadrul Taberei Școlare Meseș, cea mai mare din România. Pompierii se luptă de mai bine de o oră cu flăcările ce au cuprins două căbănuță în suprafață de 30 de metri pătrați și acoperișul clădirii principale în suprafață de 400 de metri pătrați.

Încă nu se știe de la ce a pornit incendiul, însă pagubele sunt însemante, tabăra fiind istrusă în mare parte. Amintim doar că istoria locurilor începe în anul 1939, când se pune piatra de temelie a Cabanei Învățătorilor. La șase ani de la începerea lucrărilor, în 1945, clădirea trece în proprietatea statului român. După alți 19 ani locul este transformat de autoritățile comuniste de la București într-o tabără școlară care găzduia pe sesiune peste 120 de elevi și profesori din întreaga țară. Autoritățile comuniste au declarat că scopul taberei este acela de a avea dascălii cei mai pricepuți din România un loc de relaxare, iar elevii un loc de perfecționare.

Imediat după revoluție, tabăra, în perfectă stare și folosită trece în subordinea Insepctoratului Școlar Județean Sălaj. După anii 2000 a început să aibă diferiți proprietari printre care Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, Direcția Județeană de Sport și Tineret, iar acum Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj.

Tabăra Meseș nu mai este folosită din anul 2004. Statul Român a decis să-i ofere taberei statutul de conservare, însă în prezent s-a ajuns ca tabăra să fie o ruină. Motivul? Lipsa banilor. Ministerul Tineretului și Sportului nu a mai alocat bani pentru această tabără. Însuși directorul Direcției Județene de Sport, Adrian Fărcaș, declara că nu a mai văzut niciun leu pentru a reabilita, moderniza sau a extinde tabăra.

De 6 ani, mai precis din 30 ianuarie 2014, după o pronunțare a magistraților Curții de Apel Cluj, Tabăra Școlară Meseș a trecut în proprietatea Ligii Sindicatelor din Învățământ Sălaj condusă de Eusebiu Lehene. Tabăra a ajuns în proprietatea sindicatului după ani și ani de procese. De la revendicare și până în prezent NIMENI nu a mai făcut nimic la tabără.

Clădirile au ajuns o ruină, șobolanii sunt la ei acasă, la fel și animalele sălbatice care mișună prin vecinătate.

Sindicatul Național Sport și Tineret: Incendiu la una dintre cele mai mari tabere de copii