În ședința din data de 5 ianuarie 2022, Guvernul a aprobat Hotărârile de Guvern de organizare și funcționare pentru Ministerul Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Sportului, precum și pentru ministerul nou-înființat, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, urmare a modificării structurii Executivului, în conformitate cu Hotărârea Parlamentului României de acordare a încrederii Guvernului din data de 25 noiembrie 2021.
1. Ministerul Muncii și Protecției Sociale își schimbă denumirea în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și își redimensionează domeniile de activitate ca urmare a reorganizării (382 de posturi în aparatul central). Având în vedere implicarea directă a Ministerului Muncii în implementarea PNRR-ului, este necesară introducerea unor noi atribuții în domeniul fondurilor europene și crearea unei noi structuri în acest sens.
2. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (3 secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi) preia părți de patrimoniu, activități, personal și posturi de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și de la Ministerul Tineretului și Sportului. Potrivit hotărârii, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (sediul în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 3, sectorul 1, va avea 230 de posturi în aparatul central) are ca principală atribuție realizarea politicilor naționale, corelate cu cele europene și internaționale, în domeniul familiei, tineretului, protecției drepturilor copilului și adopției, violenței în familie și egalității de șanse. De asemenea, în subordinea MFTES vor funcționa Direcțiile județene de familie și tineret, respectiv Direcția pentru Familie și Tineret a Municipiului București, în urma reorganizării acestor direcții. Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, Casele de cultură ale studenților și Complexul Cultural Sportiv Studențesc “Tei” București se transferă în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
- Direcţiile judeţene de familie şi tineret, respectiv Direcţia pentru Familie şi Tineret a Municipiului Bucureşti (686 de posturi)
- Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (85 de posturi)
- Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (51 de posturi)
- Case de cultură studenţeşti (220 de posturi)
- Complexul Cultural Sportiv Studenţesc “Tei” din Bucureşti (64 de posturi)
3. Ministerul Tineretului și Sportului își schimbă denumirea în Ministerul Sportului și va avea doi secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general şi doi secretari generali adjuncţi. O prioritate pentru Ministerul Sportului o constituie crearea și implementarea de sisteme informatice integrate pentru managementul activității sportive, creșterea nivelului de digitalizare a serviciilor publice pentru sport. Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Sportului este de 161, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor, iar numărul maxim de posturi pentru instituţiile publice subordonate ministerului este de 2.207. Instituţiile publice care funcţionează în subordinea Ministerului Sportului:
- Direcţiile judeţene de sport, respectiv Direcţia pentru Sport a Municipiului Bucureşti (42),
- Cluburi sportive (48),
- Complexurile sportive naţionale (10),
- Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor,
- Muzeul Sportului,
- Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport.
HOTĂRÂRE privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale
HOTĂRÂRE privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sportului