Sportivii au luat inițiativa și, printr-un mesaj comun, la nivel internațional, au evidențiat principalele lor drepturi și obligații. În acest context, a fost elaborată „Declarația Drepturilor și Responsabilităților Sportivilor”, un document esențial pentru protecția și susținerea celor implicați în activitățile sportive. Aceasta conține un set comun de drepturi și responsabilități la care aspira sportivii din Mișcarea Olimpică și a fost distribuită către toți membrii acestei mișcări, inclusiv Comitetul Internațional Olimpic, Federațiile Internaționale Sportive și Comitetele Naționale Olimpice. Scopul principal al Declarației este promovarea și respectarea acestor principii în mediul sportiv și în relațiile cu autoritățile și publicul larg.
Declarația Drepturilor și Responsabilităților Sportivilor
Formulată de sportivi pentru sportivi, printr-un proces global de consultare și reflecție asupra perspectivei sportivilor
I. Drepturile Sportivilor
Această Declarație promovează abilitatea și oportunitatea sportivilor de a:
1. Practica sportul și de a concura fără a fi victime ale discriminării pe baza rasei, culorii, religiei, vârstei, genului, orientării sexuale, dizabilității, limbii, opiniei politice sau de alt fel, a originii sociale sau naționale, averii, nașterii sau altui statut imuabil.
2. Face parte dintr-un mediu sportiv curat, corect și transparent, în special unul care luptă împotrivă dopingului și a manipulării competiționale și care prevede judecata/arbitrajul transparent, procese de selecție și calificare și programe compeționale adecvate, inclusiv programele de antrenament la competiții.
3. Accesa informații generale despre sportivi și competiții într-un mod clar și la momentul portivit.
4. Putea învăța despre problemele relevante ale sportului, precum și de a lucra și studia în perioada antrenamentelor și a competițiilor, dacă sportivul alege să facă acest lucru și dacă acest lucru este posibil.
5. Profita de oportunități de realizare a unui venit în legătură cu cariera lor sportivă, numele și apartenența lor. Totodată, sportivii recunosc drepturile de proprietate intelectuală sau alte drepturi și reguli ale evenimentelor și ale organizațiilor sportive, precum și cele din Charta Olimpică.
6. Avea o reprezentare de gen corectă și egală.
7. Avea o protecție a sănătății fizice și mentale, inclusiv un mediu de antrenament și competiție sigur, precum și protecție împotriva abuzurilor și a hărțuirii.
8. Alege sportivi reprezentativi în cadrul organizațiilor sportive ale Mișcării Olimpice.
9. Raporta comportamentul nelegal fară teama de represalii.
10. Avea dreptul la o viață privată, inclusiv la protecția datelor cu caracter personal.
11. Avea libertate de expresie.
12. Avea un proces corect, inclusiv dreptul la o audiere corectă, într-un termen rezonabil și realizată de către un juriu independent și imparțial, dreptul de a cere o audiere publică și dreptul la o compensație corectă.
II. Responsabilitățile Sportivilor
Această Declarație încurajează sportivii să:
1. Susțină valorile Olimpice și să adere la Principiile Fundamentale ale Olimpismului.
2. Respecte integritatea sportului și să concureze curat, în special prin non-doping și non-manipulare a competițiilor.
3. Acționeze în concordanță cu Codul de Etica al CIO și să fie încurajat să raporteze comportamentul imoral, inclusiv cazurile de dopaj, manipulare a competiției, comportament interzis, abuzuri și hărțuire.
4. Se supună legilor naționale aplicabile și regulilor de calificare la competițiile sportive, celor ale organizațiilor sportive relevante, precum și celor ale Chartei Olimpice.
5. Respecte și să nu discrimineze drepturile și bunăstarea altor sportivi și ale anturajelor lor, ale voluntarilor și ale tuturor celor implicați în mediul sportiv, precum și să se abțină de la demonstrații politice în timpul competitiior și al ceremoniilor și la locurile de desfășurare ale acestora.
6. Respecte principiul solidarității Mișcării Olimpice, care permite acordarea de ajutor și susținere pentru sportivi și membrii Mișcării Olimpice.
7. Fie un exemplu de comportament pentru ceilalți, inclusiv prin promovarea sportului curat.
8. Se informeze reciproc și să fie conștienți de responsabilitățile lor.
9. Participe la audieri atunci când sunt solicitați și să ofere mărturii sincere în cadrul acestora.
10. Participe și să voteze la alegerile reprezentative ale sportivilor.
Această declarație este rezultatul unei inițiative a sportivilor și a fost elaborată de aceștia, pentru ei înșiși, printr-un proces de colaborare cu toate structurile implicate în Mișcarea Olimpică.
Declarația privind Drepturile și Responsabilitățile Sportivilor a fost prezentată și adoptată de cea de-a 133-a Sesiune CIO din Buenos Aires (9 Octombrie 2018) în numele Mișcării Olimpice, iar în subsidiar adoptată de cea de-a 23-a Adunare Generală a Asociației Comitetelor Naționale Olimpice, Tokyo, 28-29 Noiembrie 2018. Sursa: www.cosr.ro.
Sportivii din România se confruntă adesea cu dificultăți în apărarea drepturilor lor, iar SNST primește frecvent sesizări privind nerespectarea acestora de către cluburi sau federații. Este esențial ca aceștia să fie reprezentați de organizații care să le protejeze interesele și să le ofere sprijin în ceea ce privește contractele de activitate sportivă, transferurile, dreptul la imagine și consultanța în legislația specifică sportului.
De asemenea, apartenența la un sindicat le oferă sportivilor beneficii esențiale, de la protecție juridică și asistență în negocieri până la asigurări pentru accidentări și sănătate, precum și mai multă siguranță profesională.
*Devenim prioritate prin atitudine!