„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav – legea a fost modificată

Se acordă până când copilul împlinește 12 ani

De astăzi, a intrat în vigoare o modificare legislativă importantă, care prevede că salariații au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani. Până la adoptarea prezentei legi, părinții puteau beneficia de concediul pentru îngrijirea copilului bolnav doar dacă acesta avea până la 7 ani.

Inițiatorii au arătat în expunerea de motive: “Pentru ca părinții să poată avea posibilitatea de a le acorda îngrijire copiilor lor bolnavi, legea prevede posibilitatea de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, dar doar până la vârstă de 7 ani a copilului. Un copil bolnav cu vârstă de peste 7 ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji sau a-și administra singur medicația. Desi nu exista reglementare legala în tara noastră în acest sens, opinia psihologilor este că copiii pot fi lăsați singuri începând cu vârstă de 12 ani, și doar atunci doar pentru o perioadă de câteva ore.

Ca atare, creșterea vârstei de la 7 la 12 ani, pentru care părintele își poate lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, asigura condițiile pentru o îngrijire corespunzătoare și în siguranță a acestuia. Aceasta situație este cu atât mai dificilă pentru familiile monoparentale, iar în practica, părinții recurg la zilele de concediu de odihnă sau de concediu fără plata pentru a-și putea îngriji copiii.”

Pl-x nr. 637/2022 – Propunere legislativă pentru modificarea articolului 26 alin.(1) din O.U.G. nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătateExpunere de motive / Punctul de vedere al Guvernului

În cazul în care vă sunt încălcate drepturile sau întâmpinați orice fel de probleme legate de locul de muncă, sănătate sau situații familiale deosebite, nu ezitați să apelați la sindicat – tel/whatsapp: 0784.116.973 / snst.contact@yahoo.com.

 

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro

Sindicatul Național Sport și Tineret: Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav – legea a fost modificată