„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Care este soarta bazelor sportive trecute la administrația locală?

Gropi de gunoi, construcții degradate și focare de infecție

Transferul bazelor sportive din proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului în proprietatea privată a autorităților publice locale înseamnă, de cele mai multe ori, clădiri lăsate în paragină, secții desființate, terenuri transformate în gropi de gunoi, focare de infecție și zone de un real pericol public.

Sportul - desființat de interesele imobiliare ale primarilor! 

Sunt foarte puține cazurile în care primarul sau președintele Consiliului județean are o viziune în domeniu și înțelege fenomenul sportiv în ansamblu. De regulă, nu se acordă deloc atenție sporturilor individuale, aleșii locali alocă buget în zona sporturilor de echipă. Cel mai grav este acolo unde dezinteresul autorităților a dus la apariția unor ruine, fostele baze și terenuri pline de copii și tineri în trecut, au ajuns acum într-o stare deplorabilă.

Descentralizarea trebuie făcută cu păstrarea destinației imobilelor transferate către autoritățile locale, precum și cu transferul corect al competențelor, astfel încât activitățile de sport, tineret, tabere și cultură să fie îmbunătățite prin deciziile celor care vor prelua și nu blocate definitiv după predarea lor de către MTS.

În această situație este și fosta bază sportivă de la Baia Mare. În perioada în care s-a aflat în proprietatea MTS și în administrarea Clubului Sportiv Municipal Baia Mare, aici funcționa un adevărat complex sportiv, în care se pregăteau sute de sportivi anual, în secțiile de: Atletism, Culturism și Fitness, Judo, Sambo, Polo, Înot, Tir, Box, Volei, Gimnastică, Radioamatorism și Rugby.

Ultima comunicare venită de la Primărie: ,,Clădirea (sala de jocuri sportive) prezintă risc de incendiu cu actuala instalație electrică și deocamdată nu sunt bani pentru reabilitare, se dorește a se implementa proiectul de reconstrucție și modernizare.” Când și cum se va implementa……. nu se știe încă.

Mai jos, foto și video cu stadiul în care se află fosta baza sportivă a CSM Baia Mare: sala de jocuri sportive, sala de box, sala de culturism și fitness, bazinul de înot / polo / sărituri în apă, vestiarele, toaletele și terenurile de pregătire ale sportivilor. Aceasta este realitatea dureroasă a descentralizării, așa arată multe dintre obiectivele preluate de administrația locală,

 

Conducerea MTS este dezinteresată de nerespectarea condițiilor de predare – preluare a proprietăților de la minister către admnistrațiile locale, toți sunt nepăsători față de dezastrul patrimoniului dedicat sportivilor și tinerilor. Total indiferent în ceea ce privește soarta clădirilor predate, ministerul nu face niciun control în teritoriu, deși acesta avea obligația să verifice periodic modul de întreținere și folosire al imobilelor. În unele locuri oamenii străzii și-au făcut adăpost, alții devastează ce a mai rămas, iar în alte situații, fără intreținere /reparații / consolidări, clădirile au devenit un real pericol și există riscul de a se prăbuși. Ministerul nu numai că ignoră situația existentă – clădiri și terenuri aflate în paragină de mai mulți ani, dar și avansează cu proiectul descentralizării arătând că este cea mai bună soluție pentru Sport și Tineret.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS

Sindicatul Național Sport și Tineret: Care este soarta bazelor sportive trecute la administrația locală?