Situatia existenta, masurile ce se impun
In aceasta perioada la nivelul fiecarui judet au loc sedinte extraordinare de lucru ale Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta si se adopta masuri in domeniul managementului situatiilor de urgenta, destinate limitarii efectelor epidemiei de gripa cauzate de coronavirus.
Astfel, institutiile care detin spatii ce intrunesc conditiile pentru carantinare, in urma inspectarii lor de catre comisiile desemnate de Directiile de Sanatate Publica, vor fi predate catre Inspectoratele de Jandarmi, iar DSP-urile vor asigura personal specializat pentru monitorizarea persoanelor aflate in carantina, posibil a fi infectate cu noul coronavirus.
Baze sportive si centre de tineret, spatii de carantina
Mai multe unitati din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, hoteluri, tabere, cantine, baze sportive functionale sunt propuse spre a fi evacuate in regim de urgenta si predate pentru transformarea lor in spatii de izolare a suspectilor de gripa. Implicit, vor fi intrerupte activitatile si programele de pregatire sportiva programate in aceste locatii. Ne punem intrebarea legitima daca nu puteau fi amenajate spatiile de carantina in alta parte?
Sportivi evacuati, angajatii scosi in strada
Un caz special este la DJTS GALATI, care a fost obligata abuziv sa predea complexul sportiv aflat in centrul orasului, Hotel – Restaurant Sport, fara a se tine cont ca directia a propus printr-o adresa oficiala, cu o saptamana in urma, Tabara Garboavele, spatiu functional cu o capacitate de aproximativ 46 de locuri, aflat la o distanta de 15 km de Galati. Mentionam ca s-au purtat discutii despre acest spatiu si intrunea toate conditiile, inclusiv faptul ca era izolat si nu s-a adus deloc in discutie predarea Hotelului-Restaurant Sport. imagini din interior
In data de 23 februarie 2020, directorul DJST Galati s-a deplasat la Tabara Garboavele, impreuna cu reprezentati de la prefectura si DSP, a fost prezentata tabara, s-au facut verificari la instalatia de incalzire, electricitate si alimentare cu apa, ramanand sa fie preluata. Dar in aceeasi zi s-a dispus transformarea hotelului in spatiu de carantina. evacuare / sigilare
Mentionam ca in aceeasi incinta se afla bucataria, care deserveste zilnic aproximativ 50-100 persoane. Aceasta unitate insemna baza veniturilor proprii care asigurau desfasurarea activitatii in lipsa finantarii de la minister. Avand in vedere termenul pus la dispozitie pentru predare (doua ore), in urma sigilarii restaurantului sub presiunea comisiei de urgenta, nu s-au putut rezolva anumite situatii care vor genera pagube nerecuperabile.
Ce se va intampla cu cei 19 angajati, care au plecat acasa plangand, disperati ca nu se vor mai intoarce in acest loc de munca. Oare au fost luate in seama toate aceste aspecte pe care directorul DJST Galati le-a aratat in sedinta comisiei de urgenta si MTS-ului? Oare a meritat blocarea unui hotel si a unui restaurant cu o capacitate de 40 loc cazare si 150 locuri in restaurant, 19 salariati, sportivii care erau deja cazati, membrii lotului national aflati in pregatire pentru competitii internationale, campioni medialiati la jocuri nationale, olimpice si mondiale, ce ocupau 80% din capacitatea de cazare? Pe cine intereseaza soarta acestor copii sau soarta salariatilor trimisi acasa?
Zero masuri de protectie din partea MTS
Alte institutii au distribuit personalului care lucreaza cu publicul masti de protectie, geluri antibacteriene, substante dezinfectante, etc, in timp ce personalul din Sport si Tineret nu beneficiaza nici macar de o informare adecvata, desi este stiut faptul ca, prin natura meseriei, din cauza dinamicii calatoriilor celor implicati, prezinta un risc crescut de a intra in contact cu virusul.
Din punct de vedere epidemiologic, situatia actuala are potenţial exploziv, marcat de posibilitatea apariţiei pe teritoriul Romaniei a virusului COVID-19 si este indicata suplimentarea masurilor de securitate si suspendarea manifestărilor colective (cantonamente,antrenamente, spectacole, meciuri, întâlniri metodice, etc.) în perioada următoare.
Dezinteres fata de sportivi si salariati
SNST isi arata ingrijorarea si dezamagirea fata de faptul ca MTS nu ridica niciun fel de obiectii, nu ofera variante viabile de continuarea a activitatilor in conditii de siguranta si nu instituie niciun sistem informare si de protectie in randurile propriilor angajati, tinerilor si sportivilor, iar comunicarea defectuoasa cu subordonatele naste revolta si ii determina pe oameni sa isi puna o serie de intrebari legate de competenta conducerii ministerului in gestionarea adecvata a acestei crize. Adresa MTS catre subordonate
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –