„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Adevăr, minciună sau provocare  ?

Răbdarea noastră a încetat de mult să mai fie o virtute. Ea devine, pe zi ce trece, mai degrabă un blestem. Pentru noi, desigur, cei care trăim la limita sărăciei. Sau chiar a mizeriei, pentru că şefii din MTS nu pot sau nu vor MĂCAR să înceapă demersurile oficiale pentru găsirea unor soluții.

Lucrăm în domeniul sportului sau al activităților de tineret, unii de 30 sau chiar 40 de ani, am fost și suntem alături de cei mai mari performeri și campioni ai României, dar ne pierdem pe zi ce trece bucuria pentru victorii și speranța de mai bine.

Nu mai putem tolera așa ceva şi vom relua mișcările de protest începute în urmă cu două luni. S-au înşelat cei care au crezut că lucrurile vor rămâne așa. De data aceasta NU.

Am așteptat să se întâmple ceea ce ne-aţi promis, dar s-au dovedit  a fi doar vorbe goale și minciuni, care frizează cinismul şi batjocura.

Așa cum au arătat numeroase personalități din sport și alte domenii, cum au subliniat oameni de presă și jurnaliști reputați, de toate orientările, discriminarea imorală la care sunt supuși salariații din sport și tineret a ajuns la cote insuportabile.

Pe fondul creșterii masive a prețurilor, dacă oamenii care muncesc onorabil și din greu, fără weekend-uri și zile libere, în cluburile sportive, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, federaţiile sportive, complexurile sportive şi în casele de cultură ale studenţilor, primesc salarii mizerabile de 1.100 – 1.300 de lei net, în curând ei nu își vor mai putea educa și crește copiii în condiții cât de cât civilizate, își vor pierde demnitatea umană și orice urmă de viață normală.. Acesta devine atunci un adevărat genocid moral, spiritual și, în cele din urmă, REAL. Pentru că SĂRĂCIA ÎMBOLNĂVEȘTE ȘI OMOARĂ, la propriu. Asta în pofida Legii Salarizării ”unitare”, care nu a făcut altceva decât să adâncească diferențe și discriminări mai vechi și aberante.

În ceea ce ne privește ca sindicat, așa cum am mai arătat, memoriul SNST privind situația din Sport şi Tineret, care a fost trimis către instituţiile statului, a fost direcționat către MTS şi MMJS, de unde se așteptau analize concrete și soluții rapide, palpabile, dar nu s-a întâmplat  nimic. Aceeași minciună și tactică de așteptare, în speranța că oamenii se vor lăsa, într-un târziu, păgubași; mai mult de atât, proiectul descentralizării se foloseşte ca tactică de intimidare şi ameninţare.

Ministerul  Muncii a transmis responsabilitățile  și întreaga problemă ”peste bulevard”, în strada Vasile Conta nr.16, iar dumneavoastră – MTS-ul NU AŢI LUAT NICIO MĂSURĂ și NU AŢI ÎNCERCAT MĂCAR VREUN RĂSPUNS OFICIAL, deși acestea au fost cerute de la cel mai înalt nivel, fiind luate în discuție inclusiv de Președinție. MTS-ul nu a făcut nimic în afara unor întâlniri sterile cu sindicatul, care nu s-au concretizat cu nimic în folosul salariaţilor.

Ne întrebăm și vă întrebăm: CÂT VA MAI CONTINUA ACEASTĂ BATJOCURĂ și lipsa totală de interes, îndreptate împotriva a mii de oameni, specialiști de toate categoriile și vârstele, condamnați la SĂRĂCIE și UMILINȚĂ, doar pentru ”greșeala” de a lucra cu și alături de oamenii sportului, foarte adesea alături chiar de marii campioni europeni, mondiali și olimpici, care aduc faima și prestigiul României, ridicând tricolorul pe cele mai înalte catarge.

Oricum, această întrebare va rămâne una retorică. ”Stilul” conducerii MTS ne este deja cunoscut. În limbaj sportiv, ”se trage de timp” până la Calendele grecești, cu unicul, simplul, grotescul și penibilul scop ca oamenii să se lase păgubași.

De-acum nu se va mai întâmpla asta. Orice astfel de calcul se va dovedi totalmente greșit, iar fiecare zi care se lasă la voia întâmplării, prin tăcere sau cinism, poate costa foarte mult.

Este normal ca oameni absolut egali în muncă și pregătire să trăiască într-o inechitate DE-A DREPTUL IMORALĂ doar pentru că lucrează în alte domenii, compartimente sau ministere ? Vă spunem noi că NU. Probabil că nu v-ați fi obosit să răspundeți.

În acest moment, dvs. conducerea MINISTERULUI TINERETULUI ȘI SPORTULUI aveţi o PROBLEMĂ URIAȘĂ DE MORALITATE ȘI CONȘTIINȚĂ, o problemă mai mare decât a oricărei alte conduceri de până acum ! Mișcările sindicale de protest sunt DOAR ÎNCEPUTUL unui fenomen intens, care ar putea afecta masiv și iremediabil cea mai mare sursă de PERFORMANȚĂ, IMAGINE și PRESTIGIU a României: medaliile !

Așa cum am informat și conducerea Guvernului, de data asta nu vom mai accepta. Răbdarea noastră nu va mai fi niciodată o virtute. Nu mai are cum.

Replici și reacții de genul celor ale ministrului Muncii, ”nu mă impresionează grevele” sau ” Cu cât ministrul este mai slab, cu atât salariile angajaţilor sunt mai mici”  nu fac cinste nimănui. Sunt, ca tot cea ce se întâmplă, imorale și ilegale. Unde este salarizarea echitabilă – plata egală pentru munca egală, unde este, până la urmă, legalitatea ?

Vom merge mai departe împotriva acestei profunde injustiții sociale. Până la greva  generală. Atunci când, inclusiv pe răspunderea Dumneavoastră, a conducerii MTS și a guvernanților care nu vreți cu niciun chip să vă respectați promisiunile, se vor opri toate competițiile sportive din România. Când campionii noștri nu se vor mai putea antrena și pregăti pentru Jocurile Olimpice sau pentru Campionatele Mondiale și Europene. Când riscăm să devenim un caz unic în Lume prin așa ceva.

Iar campionii olimpici și mondiali, foști sau actuali, vor veni alături de noi şi vor susţine revendicările noastre. De asta puteți fi siguri, stimate doamne și domni din conducerea MTS!

 

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST este partener PRAKTIKER ROMANIA

 

Sindicatul Național Sport și Tineret: Adevăr, minciună sau provocare  ?

Share on facebook
Distribuie