„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Zi liberă plătită

OUG nr.19/2020

Startul autorecenzării!

Luni, 14 martie 2022, începe etapa de autorecenzare din cadrul Recensământului populației și locuințelor 2021. Autorecenzarea este disponibilă populației în perioada 14 martie – 15 mai 2022 și este realizată pentru prima oară în România, exclusiv on-line.

OUG nr.19/2020 Art. 49

(1)Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

(2)Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021.

(3)Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligaţia de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, prevăzută la alin. (1), la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptăţite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

(4)Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanţă de urgenţă.

Orice persoană cu reședința obișnuită în România (locul în care o persoană și-a petrecut  în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase, în ultimele 12 luni sau are intenția de a petrece această perioadă pentru cel puțin 12 luni), indiferent de cetățenie, are posibilitatea să utilizeze:

  • autorecenzarea online(folosind orice dispozitiv electronic cu acces la internet) sau
  • autorecenzarea online asistată (ARA),sub îndrumarea unor recenzori în locațiile special amenajate puse la dispoziție de către primăriile de sector și afișate pe site-urile acestora.

Autorecenzarea se realizează parcurgând următorii 3 pași:

Pasul 1: completarea formularului de pre-înregistrare (accesând „PLATFORMA DE AUTORECENZARE” de pe site-ul recensamantromania.ro),de către persoana desemnată din partea fiecărei gospodării, cu date despre  componența acesteia, a CNP-urilor membrilor, a adresei/adreselor de email la care se vor primi link-urile de accesare a chestionarelor aferente fiecărei persoane din gospodărie.

Pasul 2: completarea chestionarelor aferente fiecărei persoane din gospodărie și transmiterea acestora în baza de date de recensământ prin apăsarea butonului „Finalizare”.

Pasul3: verificarea autorecenzării de către fiecare persoană în parte(accesând „VERIFICAREA AUTO-RECENZĂRII” de pe site-ul recensamantromania.ro), pe baza CNP-ului. Pentru completarea corectă a chestionarului de recensământ se generează automat  „DOVADA AUTO-RECENZĂRII”.

Informații suplimentare legate de autorecenzare pot fi obținute accesând următorul link: recensamant/pas-cu-pas.pdf

Trebuie menționat faptul că autorecenzarea oferă o serie de avantaje:

  • completarea online, facilă, de oriunde și oricând, fiecare persoană putând să își gestioneze timpul și confortul completării chestionarului de recensământ;
  • persoanele nu mai sunt vizitate acasă de recenzori, întrucât datele pot fi furnizate de o singură persoană (de regulă, capul gospodăriei) pentru toți membrii gospodăriei;
  • protecție și siguranță pentru membrii gospodăriei;
  • o zi liberă plătită pentru persoanele care lucrează.

Foto credit: Parcul IOR

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Național Sport și Tineret: Zi liberă plătită