„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Sportiv lovit de un antrenor

S-a depus plăngere la poliție

Un incident regretabil a avut loc la Campionatul Naţional de Box Under 22, care se desfăşoară în această perioadă la Brăila. Gabriel Șchiopu, campion național de box, a fost lovit ca într-o bătaie de stradă de un fost antrenor federal. Scenele șocante s-au petrecut la concursul pentru sportivii sub 22 de ani care care are loc în aceste zile la Brăila. Sportivul ploieștean tocmai ieșise învingător din ring, unde își adjudecase titlul și aștepta festivitatea de premiere. Atunci, antrenorul l-a lovit cu pumnul și i-a spart arcada. 

Camerele de supraveghere ale sălii de box din Brăila au surprins momentul agresiunii. Antrenorul Bogdan Dobrescu pare să aibă o discuție aprinsă cu cel al sportivului. Deodată se întoarce spre proaspătul campion și îl lovește cu pumnul stâng, apoi se retrage. Gabriel Șchiopu, sportivul lovit, a avut nevoie de îngrijiri medicale, iar astăzi a mers la Spitalul de Urgență pentru investigații. Campionul spune că totul a pornit din momentul în care Dobrescu i-ar fi certat pe copiii care îl încurajau, în timp ce se afla în ring.

 

Gabriel Șchiopu, pugilist: “Maestrul Dobrescu Bogdan a țipat la copii, i-a înjurat. Eu am coborât jos din ring și copiii mi-au zis. I-am spus maestrului meu, Moroiță Ion, uitați, maestre, ce urât vorbește maestrul Dobrescu.” După aceste replici, antrenorul l-ar fi lovit prin surprindere pe Gabriel. Varianta este confirmată și de antrenorul sportivului lovit, care a încercat mai întâi să îi atragă atenția bătăuşului că nu trebuie să îi certe elevii.

Prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive sunt reglementate prin Legea 4/2008.

Ion Moroiță, antrenorul sportivului: “De ce i-ai oprit tu pe copiii ăștia? Cine ești tu? Cum îți permiți tu să faci lucrul ăsta?” La care el a spus, arătând așa spre Gabi Șchiopu, “el a vorbit urât de mine.” – și în momentul acela îl pocnește. I-a dat un croșeu de stânga sănătos. I-a spart arcada la îmbinare, aici, între pomet și arcadă”.

Gabriel Șchiopu, în vârstă de 21 de ani, a devenit campion național de seniori, la categoria 51 de kilograme, acum zece zile. Aseară tocmai câștigase și titlul de la Brăila, pentru sportivi sub 22 de ani. După incident, a urcat pe podium plin de sânge. Apoi a mers la poliție și la spital.

Geanina Niculae, purtător de cuvânt al IPJ Brăila: “Tânărul a formulat plângere penală, fiind întocmit dosar penal pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe, iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”.

„Antrenorul nostru, care este antrenor voluntar la club, este de domiciliu din Ploieşti. Sportivul este tot din Ploieşti şi, din câte am înţeles de la persoane aflate în anturajul lor, între cei doi exista un conflict mai vechi. Respectivul tânăr a sunat la 112, a venit poliţia aici şi cazul este în cercetarea poliţiei. Nu este normal ce s-a întâmplat, un antrenor nu are voie să facă aşa ceva, este strict interzis şi cu siguranţă va avea de suferit. Luni se va întruni comisia de disciplină, care va analiza acest caz şi va dispune măsurile care se impun într-o astfel de situaţie. Din momentul petrecut aseară, nu mai are voie să ajungă la copii, nu mai are voie să vină în sală, nu mai are voie la antrenamente, până vom lua o decizie. Am vorbit personal cu el aseară şi i-am cerut să plece. Şi Federaţia Română de Box urmează să ia o decizie în acest caz”,  a spus Directorul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Brăila, Ana Maria Necoară.

Adina Georgescu, Spitalul de Urgență Brăila: “Este în curs de investigație. I s-a făcut tomografie craniocerebrală. Așteptăm rezultatul, dar îl ținem în supraveghere, la acest moment”. După agresiune, organizatorii galei au sunat la 112. Bogdan Dobrescu, care a făcut, până în ianuarie 2021, parte din stafful lotului naţional de box, regretă și spune că ar fi fost provocat de sportiv.

Bogdan Dobrescu, antrenor CSM Brăila: “El tot mă înjura, tot mă înjura, s-a ridicat de pe bancă și, când s-a ridicat, vă dați seama, am reacționat. Îmi pare foarte rău, nu trebuia să fac așa ceva. Eu am fost provocat să fac așa ceva”. Dobrescu, în vârstă de 45 de ani, are contract de voluntariat cu Clubul Sportiv Muncipal Brăila până la sfârșitul acestei luni. Reprezentanții clubului așteaptă deciziile poliției și federației, dar cred că, cel mai probabil, vor înceta colaborarea cu instructorul de box. Sursa: www.stirileprotv.ro/stiri/sport/

Uneori discursul despre Sport şi calităţile sale este total diferit de felul în care stau lucrurile în realitate.

Astfel de manifestări nu pot fi tolerate într-o sală de sport, iar cei care nu își pot controla pornirile agresive trebuie să fie îndepărtați de sportivi. Așteptăm ca în cel mai scurt timp Federația Română de Box să se exprime public față de acest eveniment, să anunțe măsurile disicplinare dispuse și modul în care își propune să protejeze sportivii și pe toți ceilalți participanți la competițiile organizate. Comportamentul huliganic al antrenorului de la Brăila nu poate fi trecut cu vederea, iar faptul că FR Box nu a ieșit până acum cu un comunicat public poate duce la ideea că se încearcă mușamalizarea incidentului.

Conducătorii Boxului din România trebuie să își asume situația, să își recunoască partea de vină și să refacă imaginea acestui sport printr-o mai bună organizare a competițiilor viitoare. Sportivii și în mod deosebit cei care practică sporturile de luptă trebuie educați în spiritul respectului și al disciplinei. De aceea ne întrebăm, ce exemplu oferă un antrenor care lovește un sportiv? Și care este rolul federației în formarea unor mentori care ar trebuie să fie modele pentru sportivi?

Echipa SNST

Sindicatul Național Sport și Tineret: Sportiv lovit de un antrenor