„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Salarii neplatite

Clubul Sportiv Olimpia Bucuresti nu si-a platit salariile !

Au trecut doua zile de cand colegii de la CS Olimpia au cardurile goale. Conform contractelor de munca, in data de 14 trebuia sa le intre banii in conturi, dar nu s-a intamplat asa. Astazi au sunat la sindicat sa ceara informatii si sprijin. In urma cu doua luni, aici a mai fost o intarziere de cateva zile la plata lefurilor. Dupa ce ca sunt atat de mici, nu putem accepta sa mai fie si platite cu intarziere !

In urma sesizarilor primite, SNST a luat legatura cu conducerea MTS. Am informat asupra situatiei create, am cerut interventia si suntem in masura sa va anuntam: avem promisiunea ca se va rezolva; luni se va gasi solutia pentru a debloca aceasta situatie nefericita, iar marti vor fi banii in conturile dvs. Ulterior discutiilor cu ministrul tineretului si sportului, am fost sunati si de conducerea clubului, care ne-a asigurat ca se vor face eforturi pentru a se plati salariile in cel mai scurt timp.

Reamintim unele prevederi din Codul muncii:

Art.166 (1) Salariul se plateste in bani cel putin odata pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Art.167 (1) Salariul se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta.

Art.168 (1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit. 

Art.169 (1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege. (2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si… 

Art.170  Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale… 

Art.171 (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care…

In discutiile purtate au aparut mai multe variante de cauze posibile ale situatiei si acestea plasau responsabilitatea intarzierii salariilor fie in curtea Clubului Olimpia care nu ar fi solicitat sumele, fie la Ministerul de Finante, fie in strada Vasile Conta. Cert este ca salariatii se situeaza undeva la mijloc si sunt singurii care au de suferit. Cheltuielile zilnice, ratele la banci, plata intretinerii sau celelalte datorii nu suporta amanare si trebuie achitate la termen, multi dintre colegi sunt nevoiti sa se imprumute acum, din cauza acestor intarzieri.

Din punct de vedere social, dar si sindical, situatia este deranjanta si nu avem de gand sa asteptam ca aceasta sa se repete. Intentionam sa cerem o intalnire la nivel MTS, sub coordonarea conducerii, cu participare a directorilor clubului, pentru a avea cel putin o opinie clara a ministerului privind situatia creata si sa avem garantia unor demersuri asumate pentru evitarea acestor intarzieri pe viitor. Constatam o fragmentare a comunicarii, desi nu acesta este in mod necesar motivul principal al problemei cu salariile. De asemenea, solicitam tuturor factorilor implicati sa comunice aceste situatii anterior provocarii unor blocaje; rugam membrii, liderii SNST, dar si directorii sa ne informeze de indata ce apar astfel de suspiciuni cu privire la intarzierea platii drepturilor salariale, pentru a putea interveni in timp util.  

Nu putem pleca linistiti in weekend stiind ca unii dintre colegii nostri, care au muncit corect toata luna, nu si-au primit salariile si poate au fost nevoiti sa se imprumute pana la intrarea banilor pe card.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret

Afiliat Publisind

Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST este partener  Praktiker România

 

Sindicatul Național Sport și Tineret: Salarii neplatite