Au fost publicate recomandările făcute de Institutul Național de Sănătate Publică privind măsurile de relaxare ce vor intra în vigoare din 15 mai. Reluarea activității în domenii specifice după încetarea stării de urgență:
- pregătirea elevilor din clase terminale: se pot strânge în grupuri de maximum 10 persoane; nu pot sta împreună mai mult de 3 ore; accesul în clădire se va face doar după dezinfecția mâinilor și verificarea temperaturii.
- mijloacele de transport în comun: accesul nu este permis fără mască; capacitatea maximă va fi redusă la jumătate, iar călătorii vor trebui să respecte o distanță de un metru față de ceilalți.
- spitale care nu sunt dedicate bolii Covid-19: toți pacienții vor fi considerați ca potențial infectați cu coronavirus; la prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor și în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 (conform recomandărilor INSP).
- hotelurile: se deschid, însă nu vor functiona într-o primă etapa restaurantele, barurile, cafenelele și cofetariile din incinta hotelului, servirea mesei se va face in regim room service, cu tacâmuri de unică folosință.
- frizerii, clinici stomatologice, saloane de coafură, manichiură, pedichiură și cosmetică: accesul se va face pe baza de programări, astfel încât să existe permanent distanță de cel puțin 2 metri între persoane; angajații trebuie să poarte permanent măști de protecție și mănuși, pe care trebuie să le schimbe din 4 în 4 ore.
- biserici: este permis accesul unui grup restrâns de persoane în interiorul lăcașului de cult, însă nu în timpul slujbelor, acestea se vor oficia în aer liber; nu va fi permisă sărutarea icoanelor, împărtășania se face cu linguriță și pahar de unică folosință, iar binecuvântarea preotului se primește de la o distanță de 1 metru.
Propunerile și punctele de vedere privind proiectul de relaxare a restricțiilor impuse de pandemie pot fi trimise la adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro
Mai jos documentul privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență document postat în transparență decizională de către Institutul National de Sănătate Publică:
Măsuri de prevenire și control a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2
măsuri propuse a fi menținute / activități permise fără condiții suplimentare / activități permise în anumite condiții:
- pregătirea sportivilor de performanță în cantonamente strict supravegheate organizate în cadrul unor centre dedicate izolate față de exterior pe toată perioada pregătirii, cu testarea pentru COVID-19 la intrarea și ieșirea din cantonament, verificarea zilnică a stării de sănătate de către medicul echipei și asigurarea în cadrul centrului a întregului personal auxiliar necesar funcționării;
- activitățile culturale desfășurate în spațiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor și a sălilor de expoziții, cu asigurarea materialelor de dezinfecție a mâinilor la intrarea în incintă, purtarea obligatorie a măștii, realizarea unor circuite separate de intrare, respectiv ieșire, dezinfectarea căilor de acces și a suprafețelor cu care vizitatorii pot veni în contact, cel puțin de 2 ori pe zi din care o dată la jumătatea programului și o dată la finalul acestuia;
- activități reacreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
4 răspunsuri
Despre sport doar atat?
MTS nu a propus nimic pentru reluarea activitatii, de ce? Ce face armata aceea de consilieri, directori si specialisti, ministrul sportului ce face?
Noi, retul ce facem? Activitatea din CSM, CCS, DJST, CSN, toti ceilalti …. copiii si tinerii?… Ce face ministerul de resort?
MTS ul nu face nimic, mai bine era luat de MEC