„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Oficial nu este bine. Pentru unii este criză, pentru alții…

Ce se întâmplă de fapt, în timp ce ni se spune că nu sunt bani

Spor de 135% și salarii de 23.000 de lei la Spitalul COVID, care nu are niciun pacient de 21 de zile.

În Iași s-a inventat spitalul fără pacienți, cu salarii plătite la capacitate maximă. Gărzi la căpătâiul paturilor goale Autor Iulian Mofteescu / un articol www.reporteris.ro

Medicii și asistentele iau sporuri uriașe în continuare deși secția externă de la Lețcani s-a închis din 14 ianuarie. O asistentă cu detașare câștigă 9.400 de lei net, pornind de la un salariu de bază de 4.000 de lei, fără să aibă nimic de făcut. Un medic poate ajunge la 28.000 de lei fără să facă nimic. Ca într-un teatru absurd, se pontează în continuare gărzi și se plătesc, deși nu există niciun pacient de trei săptămâni. Oficial se face dezinfecție de 21 de zile fără întrerupere, ca și cum medicii ar freca personal podelele cu mopul.

La Spitalul Covid de la Lețcani nu sunt pacienți, dar mașinile aflate în parcare marți, 2 februarie, ora 14.00, arătau că personalul medical era la program. Medici, asistente și infirmiere participă la o farsă, într-un fel de Salon al Fantomelor, luând sporuri cifrate între 85% și 135%, fără să trateze pe nimeni. De trei săptămâni, spitalul e gol dar 40 de oameni vin la serviciu ca și cum nu s-ar fi schimbat nimic. Numai în România poți vedea așa ceva.

Oficial, se face dezinfecție de 21 de zile încontinuu … Conducerea de la Spitalul de Boli Infecțioase a decis păstrarea în activitate normală a întregii echipe medicale de la Spitalul Mobil Lețcani, după ce secția a fost închisă oficial, pe 14 ianuarie. Oamenii vin la serviciu normal, fac gărzi, iau salarii și sporuri de Linia I, deși n-au mai văzut un bolnav de foarte multă vreme. Vizita REPORTER DE IAȘI a surprins mașini în parcare, iar gardienii de la poartă au confirmat că personalul medical vine la program și stă înăuntru, în containerele sterilizate.

„Nu știm ce fac acolo. Probabil dezinfectează, verifică echipamentul, fac și gărzi”, spun cei din serviciul de pază. Nimeni nu știe ce fac pentru că e interzis să intri în perimetrul spitalului. Chiar și gardienilor le este interzis să pătrundă în interior. Oricât am insistat să cheme medicul de gardă pentru a vorbi cu el, paznicii au spus că nu e posibil: „Nu avem linie telefonică la poartă, iar înăuntru nu avem voie”. … 5.000 de euro lunar ridică un medic care nu tratează niciun pacient.

La Spitalul Lețcani sunt între 35 și 40 de angajați – infirmiere, asistente, medici, brancardieri. Dintre cadrele medicale, 20 sunt de la Infecțioase, iar restul sunt cu detașare de la alte spitale din oraș (Recuperare, Socola, Neuro). La Secția ATI Lețcani sunt 16 cadre medicale, provenind exclusiv de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Sunt două categorii de sporuri: – cei care provin de la Infecțioase iau 85% pentru implicare în Linia I anti-covid; – cei care provin de la alte spitale din oraș primesc atât sporul de 85%, cât și un al doilea, de 50%, pentru detașare într-o secție externă.

Practic, o asistentă plătită cu 4.000 de lei net la Spitalul Socola, primește un sport total de 135% la Secția Lețcani, deși nu tratează niciun pacient. Salariul ei ajunge la 9.400 de lei net. În schimb o asistentă provenită de la Spitalul de Infecțioase iar doar sporul de 85%, salariul său ajungând la 7.400 de lei. Un medic de la Recuperare, de exemplu, ajunge să ia un spor de 135% la Spitalul Covid, deși acesta este închis. De la un salariu obișnuit de 12.000 de lei ajunge la amețitoare sumă de 28.000 de lei lunar. Facând doar „dezinfecție”.

Media veniturilor medicilor de la Spitalul Fantomă trece de 20.000 de lei net. articol complet, aici – Spor de 135% și salarii de 23.000 de lei la Spitalul COVID, care nu are niciun pacient de 21 de zile. Gărzi la căpătâiul paturilor goale. sursa  www.reporteris.ro  Autor  Iulian Mofteescu

Sindicatul Național Sport și Tineret: Oficial nu este bine. Pentru unii este criză, pentru alții…