„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

MTS – SNST, rămâne cum am stabilit!

Ne vedem în fața ministerului!

Astăzi, 02.04.2021, ora 12:00, la sediul Ministerului Tineretului și Sportului a avut loc ședința Grupului de lucru permanent la nivelul MTS pentru realizarea activității de comunicare, analiză și colaborare cu Sindicatul Național Sport și Tineret.

Invitația a fost lansată de Ministerul Tineretului și Sportului, având la bază dorința de a dialoga cu reprezentanții sindicali, pe fondul anunțului lansat de Sindicatul Național Sport și Tineret cu privire la intenția de a organiza marți, 6 aprilie 2021, de la ora 12.00, un miting de protest la Ministerul Tineretului și Sportului.

La întâlnire au participat:

 • din partea MTS: Subsecretarul de Stat Cristian-Emilian Ghiță, reprezentant legal al Ministerului Tineretului și Sportului în relația cu Sindicatul Național Sport și Tineret, Secretarul General Adjunct Nicoleta Hancia, alături de membri ai Cabinetului Ministrului Tineretului și Sportului, Eduard Novak: Mihai-Florin Popa, Roxana-Isabela Bulugioiu și Irina Comeagă.
 • din partea SNST: Președintele Andy Nagy, Vicepreședintele Sandu Pop și Secretarul General al Federației Publisind, Cosmin Andreica.

Discuțiile au fost deschide de Subsecretarul de Stat Cristian-Emilian Ghiță, care a mulțumit reprezentanților SNST pentru prezență. La propunerea acestuia, s-a trecut la discutarea punct cu punct a doleanțelor expuse public de sindicat, în anunțul public comunicat de acesta pe pagina web și pe contul de Facebook, în data de 31 martie.

 1. Transparența privind bugetele alocate la nivelul anului 2021
 • SNST a cerut lămuriri cu privire la faptul că dintr-un buget al MTS cu 3% mai mare decât anul trecut, toți am primit cu 40% mai puțin anul acesta. Subsecretarul de Stat Cristian-Emilian Ghiță a explicat faptul că în bugetul MTS a fost necesar să fie integrate cheltuielile legate de adminstrarea Stadionului Arcul de Triumf. La alocarea bugetară pe subordonate, s-a avut în vedere cu prioritate acoperirea cheltuielilor salariale.
 • Reprezentanții SNST au ridicat problema deficitului de personal la nivelul subordonatelor și a lipsei de informare cu privire la modul de alocare a bugetelor.
 • Reprezentanții SNST au cerut asigurări privind plata salariilor, că aceasta este asigurată integral până la 31.12.2021.

 

 1. Inechitățile salariale
 • SNST a atras atenția că sporul pentru condiții de muncă nu este plătit unitar, către toți angajații subordonatelor, situație care trebuie rezolvată.
 • Subsecretarul de Stat Cristian-Emilian Ghiță a atras atenția că pe parcursul anului trecut au existat creșteri salariale în anul anterior, acest lucru fiind o preocupare evidentă pentru MTS.
 • SNST a solicitat o evidență a salariaților aflați în situații de discriminare, situație apreciată ca ilegală, și a propus fundamentarea unei solicitări de suplimentare a bugetului alocat salariilor la rectificarea bugetară.
 • Vicepreședintele SNST, Sandu Pop, a atras atenția că SNST și MTS nu trebuie să se plaseze pe poziții adverse, pentru că de toate demersurile SNST beneficiază și angajații structurii centrale.
 • Subsecretarul de Stat Cristian-Emilian Ghiță a precizat că sporul de 15% pentru condiții de muncă trebuie acordat numai în condițiile legii.
 • SNST a solicitat ca, acolo unde condițiile sunt confirmate prin buletinele de determinare, să fie acordate sporurile în mod echitabil, iar acolo unde se constată astfel de situații, MTS să solicite conducătorilor acestora să facă plata acestor sporuri către angajați.
 • Reprezentanții MTS au confirmat că angajările se pot face până la ocuparea integrală a schemei de posturi, cu condiția încadrării în limita de buget.

 

 1. Lipsa de transparență cu privire la descentralizare
 • SNST a solicitat să fie consultat în redactarea proiectului legislativ al descentralizării.
 • Reprezentanții MTS au asigurat că procesul de transparență va fi asigurat. În acest moment, lucrul la proiectul descentralizării este într-o fază incipientă și nu există încă un document într-o formă suficient de închegată pentru a fi pus în discuție publică.
 • Referitor la faptul că secretarul de stat pe sport nu a participat până acum la cele 4 întâlniri care au avut ca temă descentralizarea, SNST a transmis întrebarea primită din teritoriu: “MTS vrea descentralizarea competențelor în domeniile sport și tineret, sau doar să scape de patrimoniu? USR nu este parte a acestui demers? De ce nu a participat secretarul de stat pe sport la aceste 4 întâlniri?” Subsecretarul de Stat Cristian-Emilian Ghiță a spus că nu este adevărat că secretarul de stat MTS pe sport nu a participat.
 • SNST a solicitat să fie comunicată public intenția de descentralizare, astfel încât părțile interesate să transmită propuneri.

 

 1. Suspendarea dialogului social – principala problemă identificată
 • Subsecretarul de Stat Cristian-Emilian Ghiță a informat că sunt constituite prin Ordin de Ministru și Grupul de Lucru permanent la nivelul MTS pentru realizarea activității de comunicare, analiză și colaborare cu SNST și Comisia de Dialog Social la nivelul MTS.
 • Reprezentanții SNST au reproșat lipsa dialogului din ultima perioadă, iar reprezentanții MTS au prezentat disponibilitatea de a dialoga, explicând că schimbarea de mandat a generat și schimbarea echipelor, deci și necesitatea unor noi numiri.
 • Suspendarea dialogului social este principala nemulțumire a SNST.
 • Reprezentanții MTS au informat că vor convoca în viitorul apropiat o ședință de lucru a Comisiei de Dialog Social.

 

Concluzii:

Reprezentantul Publisind a indicat disponibilitatea mișcării sindicale de a suspenda protestul din data de 6 aprilie în condițiile în care MTS își asumă să identifice și să corecteze situațiile de inechitate salarială.

Citește și articolul:  

Miting de protest la Ministerul Tineretului și Sportului / Marți 06 aprilie 2021, ora 12.00

 

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

 

Sindicatul Național Sport și Tineret: MTS – SNST, rămâne cum am stabilit!

Share on facebook
Distribuie