BNS a umplut ieri Piața Victoriei în cel mai mare miting sindical din 2022 dar si din ultimii ani. Protestatarii au umplut apoi Calea Victoriei mărșăluind până în Piața Constituției. Federația PUBLISIND, cu sindicatele membre ce reprezintă polițiști, polițiști de penitenciare, grefieri, asistență socială, mediu, curtea de conturi, sport și tineret, administrație locală și funcționari publici/personal contractual din multe instituții publice, au protestat ieri la mitingul organizat de Blocul Național Sindical, 6 aprilie, începând cu ora 11:00 în fața Guvernului României și ulterior în fața Parlamentului, pentru nivelul de trai tot mai scăzut generat de creșterea prețurilor la bunuri, alimente, energie și combustibil dar și de neaplicarea legii salarizării. De asemenea, afectarea dialogului social a dus la o serie de măsuri cu impact negativ, și asta deoarece guvernanții încearcă pe cât posibil să evite consultarea sindicatelor și a patronatelor. Președintele BNS a cerut Guvernului și Parlamentului întâlniri pe durata sau la finalul acțiunii. Din partea Guvernului care se afla în ședință a fost desemnat Ministrul Muncii, Marius Budăi, care a venit în Piața Victoriei și s-a adresat protestatarilor.

La finalul protestului, o delegație de 7 persoane din partea Blocului Național Sindical, din care au făcut parte trei lideri ai Federației PUBLISIND, a fost invitată de Președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, la o discuție pentru a dezbate principalele revendicări. La discuție a participat și Alfred Simonis liderul de grup al PSD din Camera deputaților. Ca măsuri destinate sectorului privat, pentru susținerea economiei, Marcel Ciolacu a spus că cel târziu săptămâna viitoare va fi prezentat planul de redresare economică ce va consta în ajutoare acordate angajaților și firmelor. Mai mult, se are în vedere creșterea salariului minim brut pe economie cu 200 lei urmând ca, pentru această sumă, să nu fie plătite contribuții sociale. De asemenea se va mări valoarea financiară a bonurile de masă, iar prețurile la energie vor fi plafonate la un nivel suportabil pentru populație. Pe durata întâlnirii au fost discutate și alte aspecte de mare interes pentru toți românii dar și specific pe anumite zone sau domenii, mai ales în contextul războiului din Ucraina, informarea completă urmând să fie făcută de BNS.

Cu privire la sectorul bugetar, Marcel Ciolacu a precizat că au fost mai multe discuții în coaliție. Prioritari pentru acordarea unor tranșe din legea salarizării suspendată în prezent, sunt cei care au fost la serviciu pe durata pandemiei și nu cei care au lucrat de acasă sau online. De asemenea, a precizat că fiecare minister va putea să vină cu propuneri în acest sens, pentru aplicarea legii salarizării, în măsura în care se încadrează în anvelopa bugetară pe care o au la dispoziție. Deja la nivelul camerei există o serie de amendamente propuse la proiectul legii de aprobare a OUG 130/2021 care a suspendat legea-cadru. În concluzie, la acest moment, în sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, miniștrii de resort ar avea fondurile necesare pentru deblocarea legii-cadru. Președintele PSD a spus că „știe că are o datorie pentru cei din sistemul de apărare care au fost în prima linie în timpul pandemiei, că a ne-a promis la precedenta întâlnire pe care a avut-o cu delgația PUBLIDSIND și că se va achita de această datorie”. Orizontul temporar cel mai probabil pentru modificările necesare, este de o lună de zile.

În ce mod (aplicare integrală sau parțială) se va produce efectiv această deblocare a legii de salarizare și care sunt domeniile care vor reuși să se apropie de nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022, rămâne de văzut, precum și care ministere mai dispun de resurse pentru o astfel de măsură. Toate aceste aspecte ar urma să fie clarificate până la momentul votului final pe Legea de aprobare a OUG 130/2021 prin care s-a suspendat aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În cursul acestui an foarte probabil va fi inițiat și un nou proiect de lege-cadru privind salarizarea bugetarilor, BNS având asigurări de la Ministrul Muncii că vom fi parte la procesul de elaborare încă din start. Percepția de ansamblu la finalul protestului este că actuala guvernare reacționează la acțiunile sindicale ferme, realizând că traversăm o perioadă tumultoasă în care orice conflict social, dacă nu este tratat corespunzător, poate genera greve, revolte și mitinguri de amploare. Sursa: Federația PUBLISIND

BNS – PUBLISIND – SNST