„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ministrul Sportului sfidează sportivii și driblează legea

- încasează rentă lunară / rămâne și în activitatea de performanță / primește și indemnizația de ministru -

Eduard Novak a revenit în activitate ca sportiv activ, dar nu a renunțat la renta lunară (se acordă numai sportivilor retrași din activitate)

Deși ministrul Novak a anunțat public că începând cu luna ianuarie 2023 și-a reluat activitatea sportivă de performanță, acesta “a uitat” să informeze Ministerul Sportului despre revenirea sa în activitate și primește în continuare renta viageră. Legal, sportivul Novak avea obligația de a notifica ministerul cu privire la întoarcerea sa în activitate. Conform art. 64 alin. (10) din Legea nr. 69/2000, în perioada revenirii în activitate ca sportiv activ, plata rentei viagere se suspendă.

Sportivul Novak Carol-Eduard primește în continuare rentă viageră, cu toate că și-a reluat pregătirea sportivă. De fapt, ministrul sportului nu a avut niciodată intenția reală de a se retrage din activitatea sportivă, a vizat doar încasarea banilor, iar acum este în pregătire sportivă, dar primește și renta acordată celor care au ieșit din sport. (Rente – ianuarie 2023 / sport.gov.ro, foto 1, foto 2, foto 3, foto 4 – sursa: Facebook)

În timp ce Sportul din România se zbate în sărăcie, bugetele acordate fiind mai mici ca niciodată, ministrul încasează salariile și rentele lunare și este tot timpul în pregătire sportivă

Așadar, în această perioadă în care nouă ni se spune că nu sunt bani pentru nimic, numitul Novak Eduard își încasează în continuare renta viageră lunară de 16.635 de lei, deși a revenit în activitatea sportivă. Novak este mai mult absent de la birou, fiind foarte mult timp plecat, ocupat cu propria pregătire sportivă. Obiectivele personale anunțate: Campionatul Mondial 2023 Glasgow și Jocurile Paralimpice Paris 2024.

Luați exemplul ministrului, lipsiți de la serviciu și postați foto de la sala de sport!

La Ministerul Sportului, activitatea de ministru este trecută în plan secundar în favoarea pregătirii sportive. Soluțiile la problemele din Sport sunt amânate și, fără ca salariu de ministru să-i fie afectat, Eduard Novak este tot mai mult plecat în pregătiri și postează public poze din cantonamente, sfidând subordonații care sunt la muncă, dar și sportivii cărora le arată condițiile extraordinare de pregătire de care beneficiază el.

Aceeași diferență de tratament a fost și în cazul antrenorilor și salariaților din subordinea Ministerului Sportului. Eduard Novak a cerut pensionarea forțată a tuturor celor care au atins vârsta, le-a interzis să mai rămână în activitate, chiar dacă aceștia își doreau să muncească în continuare. Asta în timp ce pe tatăl său îl regăsim în topul premierilor, Novak Karoly a intrat pe primul loc pe statul de premiere de la Ministerul Sportului, la vârsta de 72 de ani.

Pe surse, aflăm că tatăl nu a avut nicio contribuție la obținerea rezultatului și nu a fost nominalizat de FRC pentru premiere, această premiere fiind aranjată  cu șefa Comitetului Național Paralimpic, doamna Salvia Marion Wood-Lamont (74 de ani), care de asemenea, s-a autopropus și a încasat suma de 62.363 lei, fiind trecută pe Statul de premiere ca antrenor/profesor, deși nu are această calitate.

Rentă lunară, activitate de performanță și indemnizația de ministru

Eduard Novak a vizat tot timpul o nouă premiere pentru Jocurile Paralimpice, dar a decis să fenteze Statul Român cu o rentă viageră. A luat banii lună-de-lună, dar a rămas în activitate / pregătire sportivă permanent. Deși s-a reîntors în activitate, a anunțat obiectivele personale: Campionatul Mondial 2023, de la Glasgow și Jocurile Paralimpice Paris 2024, Novak a uitat să notifice ministerul pentru a renunța la rentă.

Sesizarea Comisiilor de specialitate din Parlamentul României

SNST solicită intervenția Parlamentului pentru stabilirea ilegalităților de la Ministerul Sportului! În baza atribuțiilor stabilite de Legea nr.94/1992, Comisia pentru Tineret și Sport a Senatului și Comisia pentru Tineret și Sport din cadrul Camerei Deputaților trebuie să ceară un control al Curții de conturi pentru a verifica procedurile și neregulile cu privire la premierile acordate și recuperarea prejudiciilor aduse bugetului Sportului.

Legea nr.94/1992 art.4 alin.(2): “La cererea Camerei Deputaților sau a Senatului, Curtea de Conturi controlează modul de gestionare a resurselor publice și raportează cele constatate.”

Legal și moral ar fi fost ca sportivul Novak Carol-Eduard, conștient fiind de faptul că deține o funcție publică prin care a dobândit rol decizional în aprobarea și acordarea rentelor viagere, să fi așteptat până la finalizarea mandatului de ministru al sportului și abia ulterior acestui moment să depună o cerere de acordare a rentei viagere, pentru a evita să intre într-un conflict de interese cu funcția ocupată, tocmai prin faptul că și-a aprobat propria cerere pentru rentă viageră, în cuantum maxim, precum și premierea sa și a tatălui său.

SNST solicită desecretizarea totală a modului în care se acordă premierile pentru rezultatele sportive deosebite, precum și stabilirea unor criterii legale clare pentru personalul care contribuie la obținerea rezultatelor. De asemenea, solicităm ca listele de premiere să fie făcute publice, la fel în cazul acordării indemnizațiilor și rentelor viagere.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ministrul Sportului sfidează sportivii și driblează legea