„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ministrul in concediu, Sportul si Tineretul in colaps

In data de 8 august 2018, ora 15.00, la MTS, a avut loc prima sedinta de negociere a Acordului / Contractului colectiv de munca la nivelul grupului de unitati Ministerul Tineretului si Sportului, dintre minister si organizatia sindicala. Din partea Ministerului Tineretului si Sportului au participat: Dna Minciunescu Madalina, secretar general adjunct, Dnul Dacian Stan, director directia juridic, Dna Elena Iarca, sef serviciul resurse umane, iar din partea Federatiei PUBLISIND: Dnul Stefan Teoroc, presedinte, Dnul Cosmin Andreica, presedinte OT PUBLISIND si Dnul Andy Nagy – SNST. In cadrul intalnirii au fost parcurse etapele primei sedinte de negociere a CCM, a fost intocmit procesul verbal si s-a stabilit urmatoarea sedinta de negociere pentru luni 12 august 2018, ora 14.00. Conducerea MTS nu a transmis prin reprezentantii sai nicio propunere cu referire la revendicarile salariatilor, la rezolvarea problemelor privind dreptul de a le fi platite sau compensate orele suplimentare, de a le fi recunoscuta valoarea muncii, de a le fi acordata gradatia de vechime, de a avea sporuri pentru conditiile de munca, de a avea plata egala pentru munca egala, drepturi care le sunt in continuare incalcate.

In comunicatul de pe pagina ministerului se vorbeşte despre mariri salariale de la 1 ianuarie, proces care va avea in vedere (daca nu va fi amanat) tot sistemul bugetar, deci nu se refera la salarizarea noastra, a celor  care avem cele mai mici salarii. Intr-o incercare de a ascunde mizeria sub pres, MTS informeaza ca mai putin de 7% din angajati sunt nemultumiti, restul sunt foarte recunoscatori pentru munca depusa si pentru remuneratia primita. Adevarul este ca 70% dintre ei pleaca acasa cu 1300 de lei, salariile nu sunt diferentiate pe functii, grade, trepte si gradatii. Nivelul maxim al salariilor pe functii similare e subiect tabu, nu se pomeneste de el, nu exista. Realitatea este ca sunt revoltati si disperati, iar prin actiunea lor la nivel national vor sa determine factorii decizionali sa opereze corectiile necesare, in spiritul echitatii si dreptatii.

Nicaieri in Legea salarizarii si nici in alte acte normative nu scrie ca angajatii din subordinea MTS nu trebuie sa primeasca sporul de vechime, in timp ce toti ceilati bugetari il primesc. Multe din echitatile reclamate de noi nu necesita amendamente, exista temeiul legal, dar MTS-ul refuza sa il aplice. Aici e marea durere, inversunarea impotriva propriilor oameni, desi ei stiu situatia reala si stiu cat muncesc, nu le ofera nicun sprijin pentru a rezolva problemele. MTS impune si Federatiilor Sportive Nationale tot un salariu minim pe economie, pentru ca salariatii lor inseamna personal platit din fonduri publice, fonduri alocate de minister. Nu te poti spala pe maini spunand ca sunt institutii de drept privat si gata, cand oamenii acestia muncesc tot pentru sport.

 Informatiile primite din tara arata ca toata ziua de ieri, 8 august, persoane din conducerea MTS si consilieri devotati sistemului, au sunat la unele unitati terioriale cerand situatii privind nemultumitii. Unii au inregistrat telefoanele primite si cautam modalitatea de face publice aceste convorbiri. Incercari de intimidare si de obstructionare a dreptului fiecarui salariat de a protesta, de a intra in greva si de a isi face cunoscute revendicarile, sunt ilegale si trebuie sa inceteze. Cerem public ministrului tineretului si sportului sa opreasca campania prin care se incearca ascunderea adevarului si oprirea protestelor. Vom anunta public numele persoanelor care, risca prin incercarile lor de intimidare a salariatilor.

Nu ne lasam intimidati si continuam protestele, cerem plata egala pentru munca egala. Revenim cu imagini de la greva aflata in desfasurare.

Echipa SNST

 

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ministrul in concediu, Sportul si Tineretul in colaps