Vino în echipă! Înscrie-te în sindicat!

„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați!

Condiţionarea exercitării dreptului la muncă, o măsură restrictivă inacceptabilă!

Părerile vehiculate în spațiul public referitoare la obligativitatea anumitor acte medicale pentru salariați, cu privire la vaccinare / testare, au declanșat multe controverse, discuții și interpretări. În lipsa unor precizări clare din partea ministerului de resort, în Sport și Tineret sunt multe confuzii și chiar au fost primite sesizări despre unele derapaje de la normele legale ale unor angajatori. Pe măsură ce au intervenit noutăți normative, organizația noastră a informat membrii despre obligațiile și drepturile pe care le au, iar cei mai mulți dintre directori s-au consultat cu sindicatul în deciziile luate la nivel de unitate.

Este ilegală orice încercare de constrângere a salariaților cu privire la vaccinare!

Reamintim că Ministerul Muncii a răspuns solicitării formulate de Avocatul Poporului pe acest subiect, iar conform considerentelor acestuia, vaccinarea trebuie să fie voluntară,  accesul la muncă nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată având dreptul la egalitatea de șanse și tratament, iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, doar sub rezerva legalității lor.

În cazul în care angajatorul consideră necesar ca salariații să prezinte rezultatul unui test PCR pentru ca aceștia să își poată desfășură activitatea, tot acesta este obligat de a suporta toate cheltuilelile privind testarea salariaților, ori de câte ori acesta consideră necesar.

Constatăm că este nevoie să revenim asupra unor aspecte și, așa cum am precizat în articolele anterioare (vezi aici), orice măsură ce vizează sănătatea și securitatea în muncă reprezintă o obligație în sarcina angajatorului, nicidecum a angajatului, conf art. 174 din Codul muncii: Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi” și, în același timp, dreptul la muncă nu poate fi îngrădit din aceste considerente, iar testarea angajaților cade exclusiv în sarcina angajatorului.

Decontarea cheltuielilor reprezentând contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infecției Covid-19 se efectuează în baza documentelor justificative prin care sunt identificate persoanele care beneficiază de testare, inclusiv în cazul în care sumele respective sunt plătite direct de angajat și decontate ulterior de angajator/plătitor.

SNST nu se poziționează pro sau contra vaccinării, dar solicită membrilor să sesize orice abuz din partea angajatorilor, toate măsurile restrictive care vor urma; nu vom accepta ca salariații să fie obligați să se vaccineze, această decizie putând fi luată doar cu consimțământul lor, iar în cazul  plății testelor, acestea trebuie plătite exclusiv de angajator.

Avocatul Poporului, despre condiţionarea exercitării dreptului la muncă

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Național Sport și Tineret: Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați!