„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Lege: tichete de 150 de lei/lună pentru sportivi

Ministrul Sportului, împotrivă!

Sportivii legitimați la cluburile sportive vor primi începând cu 1 ianuarie 2023 un tichet de sportiv în valoare de 150 de lei pe lună, conform unui proiect de completare a Legii educației fizice şi sportului nr.69/2000, care a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 26 octombrie 2022.

”Art.661 . – (1) Copiii și juniorii legitimați la cluburile sportive înființate conform prezentei legi, care participă la competiții sportive oficiale naționale și internaționale beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma unor bonuri de valoare, denumite tichete de sportiv.”

Fiecare sportiv poate beneficia de un singur tichet pe lună; în sensul prezentei legi, tichetul de sportiv poate acoperi cheltuielile legate de pregătirea competițiilor oficiale și cheltuielile pentru participarea la acestea (la nivel național și international). Sportivii vor putea folosi tichetele la achiziționarea de articole și echipamente sportive, suplimente nutritive, transport și servicii de recuperare medicală.

“(2) Tichetele de sportiv pot fi utilizate numai pe teritoriul României și sunt destinate achiziției de articole și echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localități, suplimente nutritive sau recuperare medicală.”

În ultimii doi ani ministrul Sportului s-a opus total acestui proiect și a trimis propuneri de respingere la Guvern, care a dat aviz negativ. Novak nu vrea ca toți sportivii din România să primească un sprijin material pentru pregătire, dincolo de mesajul oficial, se remarcă interesul acestuia de acordare discreționară a banilor pentru Sport. Dar nu mai poate face nimic, “ministrul anti-sport” nu se mai poate opune, după promulgarea de către Președintele României, Ministerul Sportului va pune în aplicare această prevedere începând cu 1 ianuarie 2023.

“Art.II. – Prezenta lege se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.” (Autori: Constantin-Bogdan Matei, Oana Țoiu)

Este de remarcat faptul că exact în perioada în care Novak a convins Guvernul să mărească premierea pentru performanțele deosebite ale sportivilor (premiere de care a beneficiat direct), exact în perioada aceea Guvernul (la propunerea ministerului de resort), spunea că nu are bani pentru tichetele de sportivi. Adică în august 2021 Novak a cerut majorarea premiilor sportivilor doar pentru că primea și el (HG nr. 901 / 19.08.2021) și tot în august 2021 a arătat că nu sunt bani pentru a acorda 150 de lei / lună tuturor copiilor care vor să facă sport (Aviz negativ al Guvernului).

Măsura acordării tichetelor valorice vine în sprijinul copiilor și juniorilor legitimați în cluburi sportive și este un demers real și concret din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau materialelor sportive, achiziționarea alimentelor / susținătoarelor de efort, toate fiind destul de costisitoare, iar rezultatul va fi cu siguranță unul pozitiv, va duce la creșterea și motivarea unui număr mult mai mare de copii din toată țara care se vor  alege să practice diferite discipline sportive în cadrul cluburilor sportive.

Proiectul înseamnă o adevărată gură de oxigen în Sport, un suport binevenit mai ales pentru cei din mediul rural, unde posibilitățile financiare sunt foarte reduse. Este mare nevoie de acest colac de salvare al domeniului având în vedere că, din cauza lipsei banilor, se înregistrează o scădere dramatică a numărului celor care mai fac sport de performanță în România. O astfel de inițiativă înregistrată în Parlament și apoi dusă până la capăt, la votul final, poate reprezenta un pilon de dezvoltare a domeniului, o măsură reală a Strategiei Naționale pentru Sport, restul e doar demagogie ieftină.

Proiect de Lege pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr.69/2000 – adoptat de Camera Deputatilor

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Lege: tichete de 150 de lei/lună pentru sportivi