Momente penibile ieri, în ședință publică, la Tribunalul București: consilierul juridic trimis să reprezinte MTS a fost apostrofat de președintele completului de judecată, pentru ținută necorespunzătoare. Într-adevăr, pentru a intra în sala de judecată și a veni la bară, ținuta era penibilă: tricou cu mânecă scurtă și blugi. Doamna judecător a continuat: ” – Cum vă permiteți să intrați în halul ăsta în sala de judecată ?! Ar trebui să vă dau afară. Nu respectați solemnitatea din sala de judecată ?! Data viitoare, dacă mai veniți așa, vă dau afară!”
Juristul în cauză, binecunoscut de colegii din minister pentru stilul vestimentar, nu ar renunța pentru nimic în lume la confortul oferit de tricoul cu vedere la buric. La fel vine peste tot: comisia de disciplină, întrunire, ședință, festivitate, zi normală de serviciu; domnul în cauză își face apariția numai în invariabilul tricou mototolit, dând dovada de o totală lipsă de respect față de colegi; ieri, în sala de judecată, toți cei prezenți au avut parte de aceeași apariție. Numai că instanța s-a simțit ofensată de vestimentația consilierului juridic, care nu a ținut cont de regulile de conduită dintr-un tribunal. Instanțele, de regulă, sunt înțelegătoare cu diverse “apariții”, persoane cu diferite grade de educație și sunt obișnuite cu tot felul de personaje, dar judecătorul a fost intrigat de modul în care acest funcționar public a înteles să-și reprezinte instituția, aducând un grav prejudiciu de imagine ministerului.
Ne întrebăm dacă acest consiler din minister, funcționar public, a auzit de respectarea principiilor codului de conduită și de ce nici unul dintre șefii lui nu i-a atras atenția. Ținuta este o obligație de serviciu, iar în literatura de specialitate a fost introdusă în rândul valorilor etice ca element al conduitei. Pentru funcționarii publici și în special pentru consilierii juridici, ținuta trebuie să fie corespunzătoare demnităţii şi prestigiului funcţiei, decentă în sensul unei vestimentații sobre. “În cadrul exercitării obligaţiilor de serviciu funcţionarul public trebuie să aibă o ţinută vestimentară decentă, care să corespundă normelor etice şi să nu conţină elemente care ar putea discredita reputaţia profesională”, prevede unul din subpunctele codului de conduită a funcţionarului public.
Gafele nu s-au oprit aici și, prin strategia aleasă pentru a apăra instituția, consilierul juridic a dovedit în fața instanței de judecată că nu cunoaște legislația în vigoare. S-a văzut că nu are cunoștințele elementare despre buget și nici de unde vine acesta atunci când a afirmat că direcțiile pentru sport și tineret (DSTMB/DJST) nu sunt finanțate de către MTS; instanța întrebându-l ironic: “- Atunci de unde vin banii, de la bugetele locale ? “
Personajul care s-a evidențiat astăzi la Tribunalul București este aceeași persoană care spunea săptămânile trecute că nu e permis să îți dai propriul minister în judecată pentru a-ți cere drepturile, iar acum, s-a răzgândit și este parte într-un dosar împotriva MTS (ne întrebăm dacă în ziua procesului va fi de partea angajatorului sau a angajaților). Tot el spunea că nu îi consideră colegi pe salariații din subordonate și, depășindu-și atribuțiile, a sunat în teritoriu și și-a permis să ceară socoteală unor salariați fără a avea calitatea de superior ierarhic al acestora.
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne să-l distribuim și apreciază-l cu un Like 🙂