„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ignorarea regulilor dialogului social, un obicei la MTS

Update:

În urma solicitării sindicatului, ministerul a răspuns arătând că acționează pentru îmbunătățirea activității comisiei de dialog social.

………………………………………………………

Ministerul Tineretului și Sportului, prin atitudinea arogantă a unor persoane din conducere, ignoră regulile dialogului social, continuă să persiste în greşeală şi să considere că dialogul ministerului cu sindicatul reprezintă o pierdere de vreme. Felul în care sunt tratate problemele salariaților nu respectă legile, dar nici principiile propriului program de guvernare: …”parteneriatul deschis al Guvernului, cu respectarea principiilor transparenței, participării și colaborării angajaților”…

Prin adresa nr.76/08.04.2019 SNST a solicitat revocarea OMTS nr.1781/19.12.2017, înlocuirea președintelui comisiei, Cosmin Butuza și convocarea de urgență a Comisiei de dialog social ca o condiţie minimală în vederea eliminării conflictelor deschise ce ar putea apărea în urma unor inechități reclamate cu multe luni în urmă de sindicat și care nu și-au găsit răspuns.

De fapt, președintele comisiei avea obligația să convoace comisia în fiecare lună: art. 124 pct.(6) Legea nr.62/2011  „Raportarea activităţii comisiilor de dialog social din ministere se face lunar către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi se transmite spre informare partenerilor sociali.”

Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, era necesar ca președintele CDS/MTS să centralizeze inechitățile semnalate de sindicat și să susțină propunerile de adoptare a unor acte normative privind soarta salariaţilor și nu să afirme că nu mai ocupă funcția de președinte al comisiei. Secretarul de stat avea obligația să sprijine solicitările sindicatului de promovare a unui proiect legislativ pentru modificarea Legii nr.287/2018 (“10% pentru toți”) și a OUG nr.114/2018 („eliminarea zilierilor”), ci nu  să se apere aruncând vina pe seama celui suspendat.

Avertizăm că prin lipsa totală de interes față de dialogul social, prin dispreţul faţă de lege şi faţă de salariați secretarul de stat, Cosmin Butuza este direct responsabil de situația în care ne aflăm și de viitoarele conflicte. O parte dintre grupele membre ale Sindicatului Național Sport și Tineret au demarat deja procesul de consultare internă în vederea organizării unor forme de protest şi procesul se va amplifica având în vedere nemulţumirile profunde ale membrilor noştri din toate domeniile de activitate: sport, tineret, case de cultură, centre de agrement și tabere.

Ignorarea regulilor dialogului social este deja un obicei al ministerului care creează numai efecte negative, generează conflicte ce duc la proteste, acestea fiind principalele motive ale demiterilor ultimilor doi ministri TS, iar responsabil cu dialogul social este presedintele CDS, secretarul de stat, Cosmin Butuza. Dialogul se blocheaza, tensiunile cresc, apar conflictele și protestele, apoi miniștri sunt schimbați în timp ce chiar persoana vinovată rămâne în funcție.

SNST a solicitat ministrului tineretului și sportului înlocuirea președintelui și convocarea în cel mai scurt timp a comisiei de dialog social la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne să-l distribuim și apreciază-l cu un Like ?

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ignorarea regulilor dialogului social, un obicei la MTS