„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate!

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis ca ediția Jocurilor Olimpice programată în această vară să fie amânată, din cauza pandemiei de coronavirus. Inițial, primele două țări care au anunțat că nu vor trimite echipe la această competiție din capitala Japoniei, au fost Canada și Australia. Au urmat apoi responsabilii Comitetelor Olimpice din Norvegia şi Marea Britanie, care au anunţat că sunt pregătiți să boicoteze Jocurile Olimpice de la Tokyo dacă această competiţie nu va fi amânată.

Primul scenariu analizat a fost posibilitatea ca J.O. să se desfăşoare fără spectatori, apoi au fost luate în calcul şi amânări de un an sau doi ani. Dick Pound, membru al Comitetului Internațional Olimpic, cel care a transmis decizia amânării, susține că Jocurile Olimpice se vor desfășura, cel mai probabil, în anul 2021.

În România, în ziua anunțului de  amânare a competiției de la Tokyo, oficialitățile nu aveau un punct de vedere comun, o poziție clară privind amânarea sau menținerea programului J.O. Deși niciun lot naţional sau olimpic nu se mai pregătea centralizat și niciun sportiv nu se mai afla în bazele de antrenament, decidenții Sportului Românesc erau încă la încălzire și pe culoare separate. Unii așteptau rezultatele testelor, alții decizia Comisiei Sportivilor și puncte de vedere ale Federațiilor Sportive, iar alții solicitau reluarea imediată a pregătirii sportivilor fără să țină cont de riscurile la care ar fi fost expuși toți cei angrenați.

CIO amână competiția din vară pentru o dată pe care o va decide ulterior și arată astfel că, înainte de toate, prioritară este sănătatea sportivilor și a comunității mondiale. Mai mult decât atât,  dacă nu ar fi ținut cont de toate acestea, în conformitate cu regulile Mișcării Olimpice nu ar fi fost posibilă organizarea unor Jocuri Olimpice corecte.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori: ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial, ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial și ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.

Jocurile Olimpice de la Tokyo erau programate în perioada 24 iulie – 9 august 2020.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate!

Share on facebook
Distribuie