Vino în echipă! Înscrie-te în sindicat!

„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Întrevedere MTS-SNST. Discuții în regim de urgență

Posturi vacante, bugete, descentralizare, inechități

Prin adresa nr.4047/01.04.2021 (documentul aici) MTS a chemat SNST la discuții, a fost convocat Grupul de lucru minister – sindicat pentru vineri, 02.04.2021, de la ora 12.00. Pentru a pregăti întâlnirea de mâine, am cerut colegilor din țară, păreri / propuneri / întrebări pe care să le avem în vedere. Redăm mai jos o parte dintre mesajele primite de la cei care realizează efectiv activitatea din Sport și Tineret în unitățile subordonate și federațiile sportive naționale:

  • Cred că este important să discutați despre buget, care a fost componența comisiei care a repartizat bugetele și cum se face că dintr-un buget MTS cu 3% mai mare ca anul trecut, toți am primit cu 40% mai puțin anul acesta!?
  • Solicitați ca bugetele subordonatelor să fie postate public pe site-ul ministerului alături de criteriile de acordare, transparent!
  • Cum putem scoate posturile la concurs? Ne-au dat buget insuficient parcă intenționat, să nu putem ocupa posturile vacante, deși știau că de mult timp avem un deficit mare de personal!
  • Solicitați modificarea Statutului antrenorului.
  • Ministerul să facă egalizarea salariilor pe funcții similare, elaborarea machetei salariale din toate subordonatele MTS.
  • Un contabil șef de club sportiv din subordinea MTS are salariu cât al unui  șofer din învățământ. Nu mai vorbim de alți bugetari cum ar fi poliția locală, unde un agent cu 10 clase are salariu de 6-7.000 de lei.
  • În ceea ce privește descentralizarea cred că suntem singura țară care dorește să desființeze Sportul.
  • Bugetele de anul acesta sunt de la mici la foarte mici! Fără finanțarea competițiilor, cantonamentelor de pregătire și refacere, asigurarea susținătoarelor de efort, medicației și a premierilor, Sportul va fi doar de masă, de performanță nu mai putem vorbi. Sportul e subfinanțat, mai ales că testarea COVID-19, ne usucă bugetele. Sportul e in moarte clinică, necesită resuscitare urgentă!
  • Care este strategia de descentralizare a Ministerului Tineretului și Sportului? În afara de faptul că vor să predea tot patrimoniul către Consiliile Județene sau Consiliile Locale, ministerul nu spune nimic de atribuții, competente sau de personal! Dacă asta e descentralizarea pilot pe care vor să o experimenteze pe subordonatele MTS, se întrevede distrugerea sigură a sportului, tineretului și activităților de tabere din România! De ce se pune în cârca DJST-urilor lipsa de rezultate la nivelul sportului de performanță cînd acesta nu este responsabilitatea lor?
  • De ce se fac procese de intenție pentru lipsa de activitate la DJST-uri când de 3-4 ani bugetele alocate acestora este de 3-4 ori mai mic decât în anii precedenți? De ce nu se alocă bugete mai mari pentru ca astfel să revenim la o implicare serioasă în sportul de masă, școlar, juvenil, baza piramidei sportului de performanță?
  • De ce nu se păstrează bazele și centrele care produc venituri proprii însemnate, astfel reducându-se presiunea pe bugetul MTS, păstrandu-se posibilitatea autogospodăririi pentru subordonatele care le administrează?
  • De ce nu se continuă politica de reabilitare pe fonduri europene a celor 29 de centre care au fost acceptate anul trecut în POR, POAT, etc. și păstrarea lor în patrimoniul MTS astfel ca și acestea să devină unități etalon, generatoare de venituri proprii?
  • De ce se promovează o politică de descentralizare fară cap și coada, bazată doar pe interesele obscure ale baronilor locali, ale căror interese sunt doar afacerile imobiliare ce se vor face pe patrimoniul MTS, poate ultimul rămas în domeniul public al statului.
  • Propunem să se descentralizeze tot patrimoniul nefuncțional și să fie monitorizate autoritățile locale timp de 5 ani să vedem ce vor “reuși” să facă cu el!
  • De ce nu se ține cont de directiva UE care nu agreează descentralizarea politicilor de tineret?
  • Ce se va întâmplă cu personalul din DJST-uri prin descentralizare, ce se întâmplă cu locurile noastre de muncă? Știm că sunt CJ-uri care au deja înființate și bugetate servicii de sport și tineret și CJ-uri care nu au aceste servicii tocmai din cauza lipsei de fonduri, dar și a interesului pentru aceste domenii!
  • De ce unele subordonate primesc deja adrese privind transferului de patrimoniu, în timp ce altele nici măcar nu sunt întrebate, darămite consultate, totul petrecându-se pe ascuns de parcă ar fi vorba de un jaf organizat?
  • Este tot mai clar că actuala conducere a ministerului nu e interesată de bunul mers al activității din Sport și Tineret, obiectivul lor principal este transferul terenurilor și bazelor către administrația locală.
  • Am aflat din singura sursa devenită oficială, facebookul ministrului, că va elabora Strategia Sportului, dar nu sunt consulați specialiștii care activează de zeci de ani în acest domeniu. Oare ce se pune la cale, de fapt?…

Revenind la întâlnirea de mâine – SNST/MTS, am preluat propunerile transmise și le vom susține. Am centralizat revendicările, le prezentăm și solicităm termene pentru soluționare.

Citește și articolul:  

Miting de protest la Ministerul Tineretului și SportuluiMarți 06 aprilie 2021, ora 12.00

 

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Întrevedere MTS-SNST. Discuții în regim de urgență