Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a trimis la Sibiu o delegație care a descins luni, 31 iulie, ora 9.00, la sediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Sibiu. La cererea MFTES, Agenția Națională pentru Sport a completat cu doi delegați echipa trimisă de la București. De fapt, cei 4 aveau misiunea de a convinge directorul executiv al DJST Sibiu să semneze un contract de comodat prin care DJST Sibiu să pună la dispoziție un spațiu pentru ca Direcția Județeană pentru Familie și Tineret să poată obține codul de înregistrare fiscal de la ANAF, dar fără îndeplinirea condițiilor legale.
La ședință au participat: secretarul de stat MFTES, Doina Pârcălabu, șeful serviciului patrimoniu MFTES, Horațiu Guță, directorul serviciului juridic ANS, Dacian Stan, șeful serviciului patrimoniu ANS, Iulian Gurzu, Florin Palaloga, director DJFT Sibiu (unitate inexistentă dpsv juridic) și Nicoleta David, director executiv DJST Sibiu.
În prima parte a întrevederii a fost invitat și Prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu.
SNST a avut următoarea delegație: Horațiu Gorun, director executiv DJST Gorj, Gabriel Răceanu, director executiv DJST Mehedinți și președintele sindicatului, Andy Nagy.
Delegația ministerului a fost prost organizată de la început la sfârșit, au spus și au făcut unele lucruri forțând cadrul legal. S-au concentrat numai asupra scopului vizat, determinarea directorului executiv al DJST Sibiu să semneze în orice condiții, și nu au mai dat importanță unor reguli minim obligatorii privind documentele legale și organizarea unei întâlniri oficiale:
- Nu au transmis adresă către DJST Sibiu prin care să anunțe vizita, scopul, persoanele delegate sau invitații. Nici măcar nu au sunat-o pe doamna director, ar fi aflat că dânsa se afla în concediu de odihnă (deși nu se afla în Sibiu, a venit special pentru această întrevedere).
- Inițial s-a știut că vor veni la Prefectură, dar s-au răzgândit și au venit direct la DJST.
- Au uitat că au obligația să informeze și să consulte sindicatul cu privire la măsurile de reorganizare a unității și la toate aspectele care privesc desfășurarea relațiilor de muncă (Codul Muncii și Legea dialogului social).
- Aveau în program să meargă a doua zi și la DJST Gorj, să îl convingă și pe directorul executiv al acestei unități să acorde spațiu pentru ca direcția de familie și tineret să poată obține CIF-ul. Dar nu au întrebat, nu știau că DJST Gorj nu poate acorda spațiu, nu poate închiria din simplul motiv că au sediu într-un imobil închiriat de la Inspectoratul școlar.
- Nu au prezentat un mandat din partea conducerii ministerului / agenției, un document care să ateste calitatea delegaților. Ne întrebăm care este temeiul legal prin care reprezentanții MFTES pot merge în unități subordonate ANS “pentru a găsi cele mai bune soluții (…) pentru reorganizarea DJST-urilor”.
- Au prezentat eronat faptul că la toate celelalte unități s-a trecut cu vederea legalitatea și s-a acordat spațiu pentru a obține CIF-ul DJFT-urile, este falsă această informație.
- Au ignorat Instituția Prefectului și nu au comunicat numirea directorului DJFT Sibiu. Prefectul județului Sibiu nu a fost informat cu privire la această numire și nici despre înființarea DJFT Sibiu, așa cum prevede Codul Administrativ ART. 280 Ordinul se comunică prefectului judeţului în care serviciul public deconcentrat este organizat sau are sediul (sau poate au spus că această unitate nu este organizată și nici nu are sediu).
Au fost aproape 4 ore de discuții aprinse, tensiunea a fost maximă și s-au făcut multe acuzații și amenințări. Au fost unele situații care pot fi încadrate la instigare la abuz, fals și uz de fals. Nu au nici o urmă de empatie, nu țin cont de riscurile la care pot fi expuși directorii, nici de faptul că salariații sunt afectați de această stare de incertitudine, blocarea activităților de tineret și nesiguranța locurilor de muncă care durează de aproape doi ani.
Deși oficial s-a anunțat că “toate cele 42 de Direcții Județene de Familie și Tineret au fost înființate începând cu data de 1 iunie”, realitatea este alta, nu au fost înființate, nu au sediu, nici cod fiscal și sunt multe probleme din cauza procedurii care a fost demarată greșit și a documentelor care nu au fost. Ordinele de numire a directorilor sunt semnate în ziua de 14 iulie, data de la care i-a încetat mandatul fostului ministru MFTES, conform Monitorului Oficial.
Rămâne de văzut cum vor rezolva situația celor 7 directori detașați de la posturile lor, având în vedere că nu vor fi plătiți pentru această perioadă. Ei sunt numiți la unități care nu există, nu au sediu, nici CIF și ministerul nu le poate asigura buget pentru plata salariilor. Acesta este riscul semnalat de sindicat pentru toți cei care ar putea fi trecuți pe statele unor direcții fantomă care nu au posibilitatea de a plăti salarii până la intrarea în legalitate.
De la înființarea MFTES, Tineretul a fost lăsat fără fonduri. De doi ani s-a alocat buget zero pentru programele și activitățile dedicate tinerilor și studenților prin programele derulate de DJST-uri.
Măsurile de austeritate anunțate de Guvern ar putea bloca / suspenda complet angajările pe posturile necesare DJFT-urilor și chiar înființarea acestor unități.
SNST recomandă directorilor executivi ai DJST-urilor să nu își asume responsabilitatea semnării unor documente nelegale. Nu vă bazați decât pe prevederi legale, promisiunile celor care vor să facă proceduri pe repede înainte nu vă ajută în cazul în care veți fi contestați, răspunderea este a dumneavoastră, a celor care semnați, iar responsabilitatea salariilor pentru angajați vă revine în totalitate.
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro
Un răspuns
Stimată Doamnă, ați sintetizat corect pașii necesari, dar așa cum spuneți și dvs. interesele sunt altele…