„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

BNS la Guvern

structura cheltuielii de personaleMiercuri 20.09.2017, la sediul Guvernului a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Guvernului și cei ai confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național. Din partea Guvernului au participat: dnul Marcel Ciolacu – Viceprim – Ministru, dna Lia-Olguța Vasilescu – Ministrul Muncii și al Justiției Sociale, Dnul Tudorel Toader – Ministrul Justiției, dnul Ionuț Mișa – Ministrul Finanțelor Publice, dnul Gabriel Petrea – Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social și dnul Florian Bodog – MInistrul Sănătății.

Tema prinicipală a discuției a fost transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Reprezentanții confederațiilor sindicale au cerut reprezentanților Guvernului să precizeze care sunt motivele și beneficiile unei astfel de decizii, așa cum le văd reprezentanții Guvernului.

Ministrul Finanțelor Publice a precizat următoarele:

  • valoarea contribuțiilor sociale la nivel de angajat va crește de 2,9 ori de la 1 ianuarie,
  • această măsură va însemna o pensie mai mare pentru că va crește salariul brut,
  • prin această măsură va crește netul angajatului, de exemplu la Învățămând cu 4,5%,
  • aduce o colectare mai bună, având în vedere că angajatul poate solicita oricând angajatorului să dovedească plata.

Ministrul Muncii a adăugat că unul din motive ar fi acela că multe firme din mediul privat nu plătesc contribuții.

Reprezentanții sindicatelor au solicitat reprezentanților Guvernului să explice în ce mod această măsură conduce la creșterea valorii punctului de pensie, având în vedere că mecanismul actual din lege nu conduce la această concluzie.

Ministrul Muncii a precizat că una din modificările legii pensiilor vizează și mecanismul de calcul al pensiei care va fi diferit față de cel actual, fără a preciza cum arată noua formulă de calcul a pensiei.

Dacă pentru salariații ce câștigă la nivelul salariului minim și cei din sectorul public modul de transfer al contribuțiilor este relativ clar, pentru că este la îndemâna Guvernului, pentru sectorul privat reprezentanții Guvernului au precizat că au în vedere o normă tranzitorie ce va prevede că salariul brut al angajatului va include contribuțiile angajatorului astfel încât să nu fie afectat salariul net.

Nu a fost prezentat nimic concret în ceea ce privește această normă tranzitorie.

MInistrul Justiției a precizat că din punctul dânsului de vedere o astfel de prevedere nu ar fi o problemă dacă: nu creează o sarcină fiscală disproporționată pentru angajator și dacă o astfel de măsură nu-i diminuează patrimoniul. Dacă nu se crează ingerință în patrimoniul angajatorului și nu se afectează contractul existent între părți atunci nu ar trebui să fie o problemă.

În ceea ce privește condițiile de muncă și cele 4 fonduri speciale Dnul Viceprim-ministru Ciolacu a anunțat următoarele:

  • cele 4 fonduri speciale vor rămâne (fondul de șomaj, fondul de garantare a creanțelor salariale, fondul de risc pentru accidente de muncă și fondul pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale), precum și contribuțiile aferente, acestea vor fi datorate și plătite de către angajator,
  • cotele suplimentare pentru condiții speciale și deosebite vor fi transferate și ele salariatului, respectiv pentru condiții normale – cota de contribuții (pensii și sănătate) va fi de 35%, pentru condiții deosebite – 39% iar pentru condiții speciale – 43%.

S-a precizat de asemenea faptul că acest transfer de contribuții a fost avut în vedere la construcția sistemului de salarizare din sectorul public, dacă această măsură (cea a transferului de contribuții) nu se pune în practică, impactul legii salarizării va fi de 63 mld lei până în 2022. Aplicarea legii salarizării și introducerea transferului contribuțiilor de la angajator la angajat înseamnă un impact bugetar de 32 mld până în 2020 și  42 mld până în 2022.

Creșterea veniturilor bugetare și creșterea punctului de pensie sunt principalele avantaje precizate de Guvern pentru introducerea acestei măsuri.

Reprezentantul BNS a precizat faptul că dorim ca Guvernul să-și prezinte în scris intențiile, inclusiv calculele de impact și evaluările, respectiv:

  • este important să vedem tot pachetul de măsuri, așa cum sunt văzute de Guvern, care sunt principiile și mecanismele de construcție pentru intențiile Guvernului,
  • am constatat că opțiunile Guvernului se tot schimbă de la o zi la alta, tocmai de aceea dorim să putem discuta pe analize, calcule, evaluări concrete.

De asemenea s-a solicitat Guvernului să prezinte modul în care văd viitorul pieței muncii din România, ce se întâmplă cu cei ce-și schimbă locul de muncă după acest transfer de contribuții sau cei ce intră pentru prima dată în piața muncii, ei neputând fi acoperiți de norma tranzitorie.

Din punctul de vedere al BNS acest transfer de contribuții înseamnă doar o reașezare a resurselor. Dacă cheltuiala de personal a angajatorului nu crește iar salariul net nu scade, atunci în mod logic nu există posibilitatea de a crește veniturilor bugetare, în fapt se reduce ceea ce statul încasa la bugetul de stat ca impozit pe salarii de la angajați și cresc încasările la bugetul asigurărilor sociale și fondul de sănătate,așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

structura cheltuielii de personale

files/1-000-0000-00007/structura_cheltuielii_de_personale.png

Reprezentanntul BNS a solicitat Guvernului să precizeze cine își asumă consecințele în cazul în care angajatorii nu respectă norma tranzitorie. Îngrijorarea reprezentanților Guvernului vizează însă doar domeniul bugetar.

Ultima parte a discuției a vizat salarizarea în sectorul sanitar, având în vedere problemele sesizate de reprezentanții organizațiilor sindicale din domeniu.

Viceprim-ministrul a precizat că într-o singură lună de aplicare a noii legi a salarizării cheltuiala de personal din sistemul de sănătate a crescut cu 100 milioane lei, în condițiile în care cheltuiala trebuia să rămână neschimbată, precizând totodată că o astfel de evoluție creează probleme pentru încadrarea în deficitul de 3%.

Reprezentanții Guvernului și-au asumat ca în cursul săptămânii viitoare să prezinte confederațiilor sindicale documentele cerute, urmând ca discuția să fie reluată, a fost precizat, ca angajament, faptul că nu se vor transmite în Guvern spre aprobare aceste modificări fără o consultare prealabilă cu partenerii sociali.

 


Sursa: Blocul National Sindical

 

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –

SNST este partener  Praktiker România

Sindicatul Național Sport și Tineret: BNS la Guvern