SNST a demarat procedurile legale și strângerea de semnături pentru chemarea în judecată a unităților angajatoare care nu respectă prevederile Codului Muncii și legislația conexă cu privire la asigurarea condițiilor de muncă ale salariaților. Solicităm plata unor daune morale pentru membrii care sunt obligați să își desfășoare activitatea în condiții improprii.
“Angajatorul este obligat, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale să îl despăgubească pe salariat în situația în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.” (Codul muncii)
Daunele morale sunt despăgubirile care se acordă salariatului pentru repararea prejudiciului nepatrimonial suferit, în cazul în care se face dovada întrunirii cumulative a condiţiilor răspunderii patrimoniale a angajatorului, prevăzute de art. 253 Codul muncii, respectiv fapta ilicită a angajatorului, vinovăţia acestuia, prejudiciul suferit de cel vătămat și raportul de cauzalitate.
Printre aspectele sesizate de membrii de sindicat care vor fi incluse în cererea de chemare în judecată se numără:
- Condițiile de muncă: Activitatea desfășurată în condiții improprii, uneori insalubre, fără asigurarea temperaturii adecvate, ventilației, toaletelor, iluminatului, spațiului necesar și a altor condiții minime pentru a asigura un mediu de lucru sigur și sănătos;
- Îmbolnăviri cauzate de mediul în muncesc: Salariații au fost diagnosticați cu diverse afecțiuni și boli profesionale cauzate de locurile de muncă, sub acțiunea diferiților factori nocivi;
- Neacordarea echipamentului de lucru/protecție: Angajatorii nu asigură echipamentul de lucru și de protecție obligatoriu, punând în pericol siguranța și sănătatea salariaților;
- Oboseală cronică și epuizare: Munca în zilele nelucrătoare fără plata și fără compensare cu timp liber. Salariații sunt forțați să muncească în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale fără a primi plata sau compensare cu timp liber corespunzător;
- Suprasarcini: Din cauza lipsei de personal, angajatorii încarcă ilegal fișele de post prin sarcini suplimentare. Sunt cazuri în care salariații preiau multe atribuții ale altor posturi, de multe ori fără să aibă pregătirea necesară. Sunt cazuri în care antrenorii sunt obligați să fie și șoferi pentru sportivi, iar colegii din bucătărie sunt obligați să facă curățenie în vestiare, camere și toalete, ceea ce este ilegal;
- Neacordarea numărului legal de zile de concediu de odihnă: Din cauza lipsei de personal, foarte mulți colegi sunt obligați de angajatori să renunțe la zilele de concediu de odihnă anual prevăzut de lege.
„Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiții de muncă adecvate activității desfășurate, de protecție socială, de securitate și sănătate în muncă, precum și de respectarea demnității și a conștiinței sale, fără nicio discriminare.” (Codul muncii)
Continuăm lupta pentru drepturile noastre și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Împreună, putem face schimbări, trebuie să cerem asigurarea un mediu de lucru corect și sigur pentru salariați.
“Angajatorului îi revine, în principal, obligația de a asigura permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă.” (Codul muncii)
„Angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. De asemenea, acesta are obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și pentru prevenirea riscurilor profesionale.” (Legea nr. 319/2006)
Transmiteți către sindicat toate situațiile ilegale cu care vă confruntați la locul de muncă, strângeți probe prin care putem dovedi în instanță că muncim în condiții improprii și ne este afectată sănătatea din cauza locurilor de muncă care nu asigură condiții prielnice desfășurării activității și a dezinteresului decidenților, care nu iau măsurile necesare; înscrieți-vă în acțiunile comune prin care cerem daune și despăgubiri din partea angajatorilor.
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro
#mucegai #igrasie #frig #lipsa echipament de protecție #noxe #bacterii #spațiu insuficient #lipsa luminii naturale #echipamente defecte #suprasarcini #stres #boli profesionale