Munca suplimentară ar trebui să fie o excepție, însă, din practică, știm că e o situație extrem de des întâlnită. De cele mai multe ori, chiar angajații sacrifică timpul personal în favoarea unor bani în plus la salariu. Și totul se realizează, de obicei, printr-un acord tacit, ceea ce este total greșit, pentru ambele părți.
Legea prevede în mod expres un acord, care are rolul de a proteja atât angajatul, cât și angajatorul, chiar și în cazul unui conflict de muncă. Niciun angajat nu poate fi obligat să muncească împotriva voinței sale, iar munca forțată este interzisă. Este stipulat acest lucru chiar și în Constituția României, acolo unde se vorbește despre libertatea muncii, aspect extrem de important în cazul muncii suplimentare.
De asemenea, Codul Muncii stabilește că munca suplimentară nu poate fi prestată fără acordul salariatului în cauză, drept urmare, e obligatoriu ca acordul angajatului să fie prevăzut în mod explicit, să existe pe un suport fizic sau electronic.
Primul demers pentru obținerea unui astfel de acord este redactarea unei solicitări. Nu este nicăieri în legislație prevăzut faptul că această solicitare, respectiv acordul la care facem referire, să fie prevăzute în scris, așa cum menționam anterior, dar ambele reprezintă o probă solidă, poate chiar incontestabilă, în cazul unui conflict de muncă.
Dar cât costă munca suplimentară? Atunci când nu este compensată prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile după ce a fost efectuată, angajatorii sunt obligați să acorde un spor de cel puțin 75%. Mai mult, acordarea de ore libere plătite în următoarele 90 de zile este prevăzută ca regulă generală de către Codul Muncii, dar angajatul și angajatorul decid asupra momentului acordării orelor libere plătite și este recomandat ca acest lucru să fie stabilit concret în momentul redactării solicitării și exprimării acordului. Sursa: Federația PUBLISIND.
Codul Muncii – Legea nr. 53 / 2003 SECŢIUNEA 2: Munca suplimentară
Art. 120
(1)Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2)Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 121
(1)La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2)Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 122
(1)Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2)În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3)În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
Art. 123
(1)În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2)Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Pentru articolul PUBLISIND, click pe foto:
Sesizați sindicatul din care faceți parte atunci când, în relația cu angajatorul, vă sunt încălcate drepturile pe care le aveți în calitate de salariați, dacă sunteți supuși unor discriminări sau dacă sunteți victime ale unor hărțuiri la locul de muncă. În cazul în care întâmpinați orice fel de probleme legate de locul de muncă, sănătate sau situații familiale deosebite, nu ezitați să apelați la sindicat – tel/whatsapp: 0784.116.973 / snst.contact@yahoo.com.
Un răspuns
Felicitări pentru acest articol!