Procentele promise inca din primavara au tot scazut si au fost amanate pana acum, in toamna. Cresterea salariala de doar 10% pentru cei care muncesc in Sport si Tineret a fost aruncata pe piata intr-o formulare nefericita, care lasa loc de interpretari si incertitudini. La sesizarea de ieri a SNST, care a aratat ca este nevoie de unele corectii ale textului amendamentului votat ieri in Parlament, conducerea MTS a stabilit o intrevedere minister-sindicat. Discutiile de astazi s-au purtat, in special, pe sintagmele: “functii de specialitate” si “unitatile sportive”.
Forma adoptata ieri, 31 octombrie 2018, de catre Camera Deputatilor:
Art.IV. – Incepand cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2018, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul incadrat pe functii de specialitate din federatiile sportive si din unitatile sportive din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului se majoreaza cu 10%, cu respectarea prevederilor art. 38 alin.(6) din Legea nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
SNST solicita modificarea articolului astfel:
Art.IV. – Incepand cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2018, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul din federatiile sportive si din unitatile din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului se majoreaza cu 10%, cu respectarea prevederilor art. 38 alin.(6) din Legea nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Functiile de specialitate reprezinta denumirea generica pentru toate functiile din nomenclator, deci nu este vorba de functiile specifice unitatilor sportive. Totusi, eliminarea din text a acestor formulari “functii de specialitate” si “unitatile sportive” va elimina orice interpretare ce ar putea duce la aplicarea neunitara a majorarii, aducand noi inechitati in sistemul nostru de salarizare. SNST a aratat ca forma in care a fost adoptat amendamentul este gresit redactata, iar dovada este chiar motivarea Comisiei de munca, prin care textul a fost inaintat plenului:
In cursul aplicarii prevederilor Legii nr.153/2017 au fost identificate categorii de personal la care nivelul salarizarii este foarte mic. Pentru a recupera din diferenta foarte mare a salariului aflat in plata fata de nivelul cuvenit pentru anul 2022, s-a considerat necesara o majorare procentuala a nivelului de salarizare aflat in plata.
In urma discutiilor purtate astazi cu conducerea MTS, s-a decis elaborarea unui material comun care sa fundamenteze necesitatea modificarii textului actual, astfel incat dispozitiile legii sa poata fi aplicabile fara echivoc, tuturor categoriilor de personal din toate unitatile subordonate. In acest sens, va fi redactata o solicitare catre Comisia de Munca a Camerei Deputatilor pentru a modifica amendamentul, dar si o adresa catre Ministerul Muncii, prin care se va solicita punctul de vedere cu privire la categoriile de personal care vor beneficia de majorare.
Vom reveni cu detalii privind stadiul implementarii modificarilor.
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –
SNST este partener Praktiker România