În data de 4 aprilie, Comisia a avut pe ordinea de zi audierea celor implicați în conflictul dintre Ministerul Sportului și Federația Română de Hochei pe Gheață. Au participat deputații membri ai comisiei – Președinte, Cătăniciu Steluţa-Gustica, Vicepreședinte, Tănăsescu Alina-Elena, Aelenei Dănuț, Longher Ghervaze, Prunean Alin-Costel – membri care au luat cuvântul și au adresat întrebări, dar și alți deputați din comisia permanentă.
Ministerul Sportului a fost reprezentat de Radu Antohi, Subsecretar de stat, Vicențiu Dacian Stan, director Direcția juridică, și Cristian Sandu, consilier direcția sport. Din partea Federației Române de Hochei, a participat Alexandru Hălăucă, Președinte și Alexandru Nistor, Secretar general.
Consilierul din Ministerul Sportului a arătat abuzurile, ilegalitățile și presiunile făcute de Eduard Novak
La audieri a participat și Nicolae Cristian Otobîcu, fost consilier superior în Ministerul Sportului, cel care a fost delegat al Ministerului Sportului la Adunarea de alegeri a conducerii Federației Române de Hochei pe Gheață din luna septembrie a anului trecut, momentul de la care a pornit conflictul dintre ministrul Eduard Novak și federație. Fostul consilier a prezentat în declarația sa, modul în care ministrul a făcut personal presiuni pentru a modifica raportul realizat după această adunare, pentru a-i servi interesului de a suspenda conducerea federației, demers care face parte dintr-un plan mai amplu de acaparare a acesteia de către grupurile de interese apropiate ministrului, conform FRHG. În urma modificării acestui raport de către un alt consilier care nu a participat la adunare, ministerul a suspendat adunarea de alegeri în luna noiembrie a anului trecut.
Redăm mai jos declarația fostului consilier superior din Ministerul Sportului, fost delegat al ministerului la Adunarea de alegeri a FRHG:
Ministrul a trimis raportul înapoi de trei ori
„Dl ministru mi-a solicitat să fac un raport pe care l-am înaintat în data de 10.10.2023 (cu număr înregistrare). Raportul mi-a venit înapoi cu niște adnotări de la dl ministru prin care dumnealui refuză raportul întocmit de mine „din lipsă de…” – nu înțeleg, și-mi cere o notă de relații pe care o dau în data de 11.10 – cu nr… – prin care întăresc motivele pentru care Adunarea Generală nu avea motiv să fie suspendată. (citește atribuțiile pe care le are un delegat – în Legea sportului)
Conform legii, acea hotărâre pe care colegul meu consilier a semnat-o ar fi trebuit să fie, înainte de toate, adusă la cunoștință prin proces-verbal conducerii Federației care, luând cunoștință despre ea, să îndrepte dacă existau niște nereguli, după care, dacă s-au îndreptat și Federația ia aminte și face îndreptări, să ia la cunoștință asta, iar dacă nu, să facă o hârtie către dl ministru, el fiind cel care trebuie să ia o hotărâre.
Consilierul a participat la A.G. împreună cu SGA, raportul ei a fost rupt!
În urma celor 3 hârtii, pentru că nu s-a rezumat la avea un raport, (ministrul) – a avut o notă din 11.10, apoi o notă din 18.10 în care am venit cu argumente că nu s-a încălcat statutul. Pentru că în legislație se spune că dacă se constată încălcări ale statutului, atunci delegatul intervine. Eu am fost la acea Adunare Generală însoțit de dna secretar general adjunct, de profesie jurist, Laura Iftimie, care a întocmit la rândul ei un raport. Raportul meu a ajuns la ministru, raportul ei a fost rupt, pentru că spunea același lucru ca și mine. (referiri la statut – citează din statut)
S-a dispus detașarea consilierului care nu a acceptat abuzul ministrului
S-a derulat Adunarea generală după care a început această cavalcadă de evenimente care au dus la prezența noastră aici. Aș vrea să mai adaug ceva, doamnă și domnilor. Eu nu eram în minister în ziua de 7 pentru că dl ministru îmi pregătise detașarea la Direcția de Sport Argeș și având în vedere faptul – îmi pare rău că îmi spăl rufele din familie aici în fața dumneavoastră – eu am o situație familială mai deosebită, și mi-am angajat un avocat care a făcut o întâmpinare domnului ministru pentru a-i arăta că nu mă poate detașa în afara Bucureștiului. Și atunci am intrat în concediu medical. Am avut o cădere nervoasă – după 27 de ani în Direcția Generală Sport și în minister – și vreau să cred că am fost unul dintre oamenii buni de acolo – acum m-a schimbat dumnealui pe mine, am plecat.
Întrebare Steluța Cătăniciu: Considerați că s-au făcut presiuni din partea dl ministru să schimbați concluziile acestui raport?”
Nicolae-Cristian Otobîcu: Evident, cerându-mi-se 3 note explicative cred că e clar.
Întrebare Steluța Cătăniciu: Deci vi s-a cerut în mod expres…
Nicolae-Cristian Otobîcu: Da, bineînțeles. Una dintre ele a fost semnată de dl director care este aici (directorul jurist).”
Înregistrare audio 1 – Ședința Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaților / 04 aprilie 2023:
Urmează ca săptămâna viitoare Comisia să anunțe public rezoluția adoptată în urma acestei audieri și a verificării documentelor depuse de părțile implicate, dar și măsurile propuse. Membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaților, Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaților, aici.
Astăzi, 6 aprilie 2023, la Minister Sportului, a avut loc o Adunare de alegeri pentru o nouă conducere a Federației Române de Hochei pe Gheață, în urma căreia vor fi înregistrate alte contestații, sunt reclamate noi abuzuri având în vedere modul în care s-a făcut convocarea, lista participanților, alegerea unor persoane care nu au fost prezente în sală, folosirea antetului oficial al FRHG, dar și faptul că există un proces înregistrat la Instanța de judecată.
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro
Adeziune online sau descarcă de aici
SNST: Sport, Tineret, Cultură, Educație și Administrație publică
Un răspuns
Ai aflat toate informatiile necesare pentru a intelege situatia complicata care a dus la acest conflict. E important ca noi, oamenii de rand, sa ne educam si sa devenim cat mai bine informati asupra existentei abuzurilor, ilegalitatilor si presiunilor facute de ministri. De aceea este incurajabil faptul ca Comisia Permanenta a acordat aceasta atentie acestei probleme si chiar dinamizat dezbaterea pentru a afla adevarul despre cauzele acestui conflict.