Federatia PUBLISIND la care sunt afiliate sindicatele SNST, EUROPOL (politie), SNPP, Dicasterial (grefieri) si alte 50 de sindicate din multe domenii de activitate, a transmis astazi presei calendarul actiunilor de protest. SNST va participa activ la aceste actiuni asigurand o prezenta numeroasa la toate mitingurile. Dragi guvernanti, ne vedem in strada, indiferent de vreme! Si vom sta acolo atat cat va fi necesar! Comunicatul PUBLISIND:
Federatia PUBLISIND afiliata la Blocul National Sindical, totalizand 35.000 de membri din domeniile administratie publica centrala si locala, asistenta sociala, politie si politie de frontiera, grefa judiciara, penitenciare si probatiune, sport si tineret, finante si control financiar, mediu si RA-APPS, a declansat proteste incepand cu data de 31 decembrie 2020 (data la care sindicatele afiliate PUBLISIND au organizat mitinguri la prefecturi si la sediul MAI) in reactie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendata aplicarea Legii 153/2017.
Revendicari:
- eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public;
- aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor;
- un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum.
Protestele vor continua pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat in cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, prima actiune din seria pregatita anul 2021, este planificata pe data de 13 ianuarie 2021. PUBLISIND protesteaza contra inghetarii salariilor si pensiilor, a neindexarii pensiilor cu valoarea inflatiei, precum si a cresterii salariului minim net cu doar 41 de lei. Nu cerem majorari salariale! Guvernul Romaniei trebuie sa respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv si aprobate in Parlamentul Romaniei.
Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila asteptam cuminti la rand inca din anul 2010, an in care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022.
Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie. Costurile cu echipamentele de protecție, cu tratamentele si chiar cu testările efectuate, au fost suportate in mare parte de către angajați. La toate aceste deficiente se adauga lipsa oricăror compensații (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă).
Toate sindicatele afiliate PUBLISIND resimt presiunea acestor masuri care vor adanci in loc sa rezolve inechitatile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajeaza cu toate fortele in protestele planificate. Suspendarea aplicarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivaleaza cu taierile salariale aplicate brutal in anii crizei economice, reprezentand masuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente si care au facut foarte dificila revenirea la normalitate. S-a demonstrat ca diminuarea puterii de cumparare a lucratorilor inclusiv prin cresterea insuficienta a salariului minim, afecteaza productivitatea. Cerem Guvernului sa renunte la aceste masuri si sa aplice legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei.
Calendarul de actiuni
Miercuri 13 ianuarie 2021, între 10:00 – 12:00
- miting 100 de persoane la Ministerul Muncii și Protectiei Sociale;
- mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Bacau, Timis, Cluj.
Miercuri 20 ianuarie 2021, între 10:00 – 12:00
- miting 100 de persoane la Ministerul Justitiei;
- mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Constanta, Mures, Prahova.
Miercuri 27 ianuarie 2021, între 10:00 – 12:00
- miting 100 de persoane la Ministerul Afacerilor Interne;
- mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Satu Mare, Maramures, Bihor.
Miercuri 3 februarie 2021, între 10:00 – 12:00
- miting 100 de persoane la Ministerul Finantelor Publice;
- mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Galati, Dolj.
Miercuri 10 februarie 2021, între 10:00 – 12:00
- miting 100 de persoane la Parlamentul Romaniei;
- mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Giurgiu, Braila, Valcea.
Miercuri 17 februarie 2021, între 10:00 – 12:00
- miting 100 de persoane la Guvernul Romaniei;
- mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Iasi, Cluj, Caras Severin.
Miercuri 24 februarie 2021, între 10:00 – 12:00
- miting 100 de persoane la Presedintia Romaniei;
- mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Alba, Arges.
Pe intreaga durata a Calendarului detaliat mai sus, mitingurile anuntate vor fi completate si cu alte actiuni organizate pe domenii, cum sunt: excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activitati, refuzul de prestare a muncii suplimentare, actiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității in anumite domenii de activitate (avand prioritate strict intervențiile in cazurile de urgență) etc.
„Respect profesional”
Echipa Federației PUBLISIND