Nota cu privire la discuția (video online) dintre președintele sindicatelor din Rusia (FNPR), Mihail Șmakov și președintele confederației sindicatelor germane (DGB), Reiner Hoffmann, din 28.02.2022
Bucureşti, 11-03-2022
Considerată o conversație gravă și revelatoare, colegii din Germania îndeamnă colegii din sindicatele europene să o facă cunoscută în rândul membrilor lor.
Sursa: DGB
Iată mai jos traducerea notei primite de la DGB.
Mihail Șmakhov (FNPR) – Reiner Hoffmann (DGB)
Apel video, 28 februarie 2022
Rezumat:
DGB, la fel ca multe alte organizații sindicale, a fost profund șocat la citirea a două documente oficiale ale FNPR, din 24 și 25 februarie, care justificau războiul agresiv împotriva Ucrainei (vezi anexa I si II).
În timp ce primul a fost direct agresiv, acuzând guvernul Ucrainei de nazism si comiterea unui genocid, cel de-al doilea a fost mai moderat în ton, dar reflecta propaganda oficială rusă în proporție de 100%.
DGB a dorit să afle direct părerile celor de la conducerea FNPR pentru a încerca să afle dacă FNPR era pregătită să contribuie la dezescaladare și dacă exista vreo șansă de a se ajunge la un armistițiu imediat pentru a pune capăt atrocităților războiului. Deloc surprinzător, Șmakhov a refuzat să fie de acord cu o încetare imediată a focului. Linia de răspuns a FNPR a fost aceea că Rusia trebuia să lupte împotriva regimului nazist ucrainean și să restabilească ordinea în țara vecină, care reprezenta o amenințare directă pentru Rusia. Concluzia a fost revelatoare, dar am spus să ținem legătura în cel mai scurt timp.
Cu o zi înainte, pe 27 februarie, DGB, împreună cu o mare alianță de ONG-uri și biserici, a organizat un miting pentru pace în Berlin, la care au participat aproximativ 500.000 de persoane. A fost cea mai mare demonstrație pentru pace din capitala germană de la războiul din Irak din 2003.
*
Reiner: am sugerat acest apel deoarece situația este foarte gravă și un schimb deschis este întotdeauna bun. Sindicatele s-au considerat întotdeauna ca făcând parte din mișcarea globală pentru pace.
MS: Conflictul nu este doar între Rusia și Ucraina, ci și între Rusia și restul țărilor occidentale. Războiul a început deja din 2014, iar situația cu Ucraina s-a agravat de atunci. Recent, președintele Ucrainei a amenințat Rusia cu desfășurarea de arme nucleare. Aceasta a fost picătura finală și a făcut imposibil ca Rusia să respecte acordurile de la Minsk. În consecință, provinciile din Donbass au cerut din nou sprijin de urgență și, ulterior, au fost recunoscute ca republici independente de către Rusia, o cerere pe care o formulaseră în repetate rânduri în ultimul timp. Ulterior, Occidentul a declanșat o confruntare extraordinară prin impunerea unor sancțiuni care ar fi dus inevitabil la pierderi de locuri de muncă, dar acestea ar fi lovit și Europa. Întrucât Reiner menționa măsuri de detensionare, acestea ar trebui să constea în ridicarea interdicției economice impuse Rusiei și în restabilirea legăturilor economice.
Proliferarea de arme și muniții din Occident către Ucraina ar putea avea efecte contraproductive, deoarece acestea ar cădea mai devreme sau mai târziu în mâinile Rusiei.
[A urmat apoi, în mare parte, conținutul declarației FNPR din 25 februarie, pe scurt].
Mai există trei aspecte periculoase pe care armata rusă trebuie să le controleze cât mai repede:
- Distribuirea a 25.000 de pistoale mitraliera (PMuri) pentru toată lumea. Guvernul din Ucraina nu va fi capabil să controleze bandele care vor începe să se lupte între ele cu aceste arme și să facă rău restului populației.
- Opinia publică rusă în general a salutat preluarea controlului asupra reactoarelor nucleare defuncte de la Cernobîl. Acesta este acum protejat de forțele rusești, însă mai există încă trei centrale nucleare în Ucraina care reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității Rusiei.
- Armata ucraineana în retragere începe să distrugă infrastructura Ucrainei. Trebuie să punem situația sub control cât mai curând posibil.
Reiner: În ceea ce privește proliferarea armelor către Ucrainei, am folosit același argument ca și dumneavoastră acum o săptămână.
Căutăm instrumente și mijloace de dezescaladare, conflictul nu va fi rezolvat prin mijloace militare.
*
Vizitele lui Macron și Scholz la Moscova ne-au dat speranțe, dar acestea au durat doar câteva zile.
Un accident la o centrală nucleară ar crește, într-adevăr, pericolul unui război nuclear.
Și totuși: Ucraina nu riscă un regim nazist, nu putem urma acest argument ca germani. Dar având in vedere istoria noastră, simțim o responsabilitate deosebită în gestionarea conflictului. Avem, într-adevăr, o responsabilitate comună.
MS: Există alte câteva amenințări din partea Ucrainei. Menționez doar trei:
- Guvernul central de la Kiev are din ce în ce mai puțină influență asupra forțelor sale militare și, prin urmare, s-ar putea să nu fie capabil să pună în aplicare orice acord de pace cu Rusia, dacă s-ar ajunge la vreunul.
- Sancțiunile economice împotriva Rusiei s-au auto-reprodus. Ele ar putea fi gestionate dacă ar fi direcționate doar spre oligarhi, dar blocarea activelor Băncii Centrale ar putea duce la prăbușirea sistemului financiar internațional. Toate exporturile de mărfuri din Rusia ar putea fi oprite ca răspuns. Nord Stream 2 a fost deja blocat, acum se vorbește despre blocarea Nord Stream 1.
- Beneficiarii acestei situații ar fi, în cele din urmă, SUA și afacerile din SUA. Scopul lor era să elimine Europa ca și competitori. Acesta a fost motivul pentru care naționaliștii din Ucraina au fost încurajați de SUA.
Întregul conflict se extinde mult dincolo de a fi unul dintre Rusia și Ucraina. Mingea se afla acum în terenul regimului din Ucraina.
Reiner: Pentru ca negocierile să devină reale și serioase, toate armele trebuie să tacă. Un armistițiu imediat era o condiție prealabilă pentru negocieri reale. Într-o a doua etapă, s-ar putea începe să se ridice parțial sancțiunile economice. Trebuie căutate toate soluțiile posibile care să ducă la dezescaladare.
MS: Toate acestea vor apărea probabil la reuniunea de “urgență” [textual] a CG al CIS [pe 7 martie].
Cu toate acestea, cele trei centrale nucleare din Ucraina sunt principalele motive de grijă pentru RUS și trebuie să se ocupe de ele.
În concluzie, am convenit să rămânem în contact ori de câte ori situația o va impune.
*
Anexa I
Comunicat al serviciului de presă al Federației Sindicatelor Independente din Rusia
Federația Sindicatelor Independente din Rusia susține decizia președintelui rus Vladimir Putin de a efectua o operațiune de denazificare a Ucrainei. Viitorul țării ar trebui să fie determinat de poporul său, dar bandele de Bendera, naționaliști și complici ai naziștilor nu ar trebui să pună presiune asupra voinței lor. Îi compătimim pe cei care au fost nevoiți să se evacueze pe teritoriul rusesc din cauza bombardamentelor regulate și a morții celor dragi. Sindicatele din Rusia le oferă asistență în orice fel posibil. Credem că pacea se va întoarce în Ucraina, iar Ucraina va deveni un stat democratic, pașnic și neutru.
Hitleri și Zelensky vin și pleacă, dar solidaritatea internațională a muncitorilor rămâne.
Pace națiunilor! Război împotriva naziștilor!
24 februarie 2022
https://fnpr.ru/events/novosti-fnpr/o-mirotvorcheskoy-operatsii.html?sphrase_id=9566
Anexa II
Declarația Federației Sindicatelor Independente din Rusia cu privire la situația din Ucraina
Știri FNPR
474
Situația tragică din Ucraina nu a apărut de la sine. A existat o lovitură de stat în 2014, dată de naționaliștii radicali conduși de țările occidentale. Represaliile extrajudiciare care au urmat împotriva disidenților (incendierea susținătorilor anti-Maidan în 2014 la Odessa, uciderea unor politicieni adversari) au devenit o practică obișnuită. Regiunile care nu erau de acord cu acestea au fost supuse pacificării demonstrative cu ajutorul batalioanelor naționaliste formate din adepți ai lui Hitler și ai Bandera. Slăbiciunea puterii de stat și violența radicală au condus Republica Crimeea la secesiune din Ucraina, iar Donbassul și Luganskul la disponibilitatea de a-și apăra drepturile în cadrul unei Ucraine unite.
Cu toate acestea, acordurile de la Minsk, care asigură pacea și unitatea țării, semnate, printre altele, de către autoritățile ucrainene, precum și formula de punere în aplicare a acestora de către ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, au fost de fapt respinse de către conducerea ucraineană sub presiunile exercitate de radicali. Acest lucru a dus la o operațiune militară împotriva RPD și RPL, numită cu sfială “antiteroristă”. Timp de 8 ani, orașele Donețk și Luhansk au fost bombardate de sute de ori cu ajutorul artileriei, al mortierelor și al avioanelor. De-a lungul anilor, conform diferitelor estimări, între 13 până la 50 de mii de oameni au murit, inclusiv femei, bătrâni și copii. Din păcate, aceste victime nu au fost “observate” nici de comunitatea internațională, nici de locuitorii din alte regiuni ale Ucrainei.
Nu au existat proteste sau sancțiuni împotriva guvernului care își ucide propriul popor. Nu au vrut să negocieze cu oamenii, au decis pur și simplu să îi înfrângă prin forță militară. Nu este o coincidență faptul că peste 800.000 de locuitori din RPD și RPL, pe care autoritățile ucrainene i-au numit teroriști, au dobândit cetățenia rusă în această perioadă. În același timp, violențele au escaladat. În Ucraina, utilizarea limbii ruse, care este vorbită de majoritatea populației, a fost de fapt interzisă.
Președintele ales Volodymyr Zelensky a venit la putere cu sloganul de a normaliza situația în sud-estul țării. Dar, s-a dovedit a fi incapabil să pună în aplicare acordurile internaționale – acordurile de la Minsk, iar intensitatea bombardamentelor a crescut. S-a ajuns la declarațiile sale cu privire la revenirea la statutul nuclear al Ucrainei, ceea ce însemna desfășurarea pe teritoriul său a unor arme nucleare îndreptate împotriva Rusiei.
O amenințare militară directă și evidentă la adresa statului, necesitatea de a proteja cetățenii ruși, inclusiv pe cei care locuiesc în Donbas, incapacitatea conducerii ucrainene de a rezolva conflictul pe cale pașnică, declarațiile și acțiunile provocatoare ale conducerii Ucrainei și ale unui număr de țări occidentale – toate acestea au condus la situația actuală.
***