La CSS “Triumf” asocierea și drepturile sindicale se câștigă în instanță, deși sunt garantate de lege.
Gabriel Vasile Stroe, directorul CSS Triumf București, a sfidat mai multe prevederi legale și s-a opus cu vehemență înființării grupei de sindicat în această unitate. După ce salariații au decis să adere la SNST, au înființat propria grupă și au ales liderul și viceliderul, s-au lovit de refuzul directorului de a li se recunoaște calitatea de membri de sindicat, precum si drepturile conferite de aceasta calitate.
Acest vătaf, care se crede mai presus de lege, s-a gândit că este mai bine pentru el ca salariații să nu fie în sindicat și, implicit, să nu fie apărați împotriva abuzurilor conducătorilor din teritoriu și de la centru. Cu o atitudine dictatorială a încercat să evite astfel “desecretizarea” unor activități, precum și răspunderea atunci când nu se respectă drepturile angajaților din subordine.
SNST a încercat pe toate căile să deblocheze situația pentru a se intra în legalitate. Am organizat o ședință cu salariații, la sediul clubului, întrunire la care a participat și Gabriel Stroe. La finalul întâlnirii, acesta a decis: fără sindicat pe moșia sa. Sindicatul a trimis adrese, solicitări și notificări, prin care s-a cerut respectarea prevederilor Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, Legii nr.62/2011 – Legea dialogului social și ale Contractului colectiv de muncă la nivelul grupului de unități, toate au fost ignorate. După ce au fost epuizate toate încercările, ne-am adresat Tribunalului București. Directorul a alocat buget, a angajat avocați pentru a lupta pe toate căile și s-a opus în continuare cererii de sindicalizare a colegilor noștri. Instanța ne-a dat câștig de cauză:
În 2019, an preolimpic, se taie din banii sportivilor pentru lupta cu proprii salariați.
Așa înțelege directorul CSS Triumf să cheltuie fondurile alocate, prin angajarea avocaților care să lupte cu salariații, să obstrucționeze intrarea în sindicat. Solicităm MTS-ului să se implice, să își asume calitatea de minister în relația cu subordonatul său și să comunice măsurile dispuse. Ministerul poate dovedi astfel că nu este de acord cu asemena practici, nu a aprobat sumele necesare acțiunii în instanță, nu a susținut încălcarea dreptului salariaților de a intra în sindicat și solicităm să îi fie imputate cheluielile de judecată directorului. Nu se poate ca în 2019, an preolimpic, să se taie din banii alocați pregătirii sportivilor pentru lupta împotriva drepturilor salariaților.
Revenim în zilele următoare cu alte sesizări privind încălcarea drepturilor salariaților de la CSS “Triumf”, dar și din alte unități din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului.
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –