In data de 29.11.2018, prin Decretul nr. 1044/2018 a fost promulgata 287/2018 (pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – link: Pl-x nr. 323/2018). Din textul legii redam partea cu incidenta asupra noastra:
Art.IV. – Incepand cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2018, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul incadrat pe functii de specialitate din federatiile sportive si din unitatile sportive din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului se majoreaza cu 10%, cu respectarea prevederilor art. 38 alin.(6) din Legea nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa ce am prezentat in repetate randuri situatia personalului din Sport si Tineret si am cerut solutii de la toti factorii decizionali, am cerut o majorare de 20%, iar promisiunea primita a fost de 10% pentru toti cei care muncesc in Sport si Tineret, unitati subordonate MTS, federatii sportive nationale si aparatul central al ministerului. Desi nu rezolva in mod echitabil prea multe din erorile legate de salarii, o majorare de 10% pentru toti era binevenita si am urmarit traseul de la propunere pana la lege:
- Proiectul de modificare a Legii salarizarii a fost initiat inca din aprilie.
- Senatul a dat aviz negativ in luna mai.
- Guvernul a dat punct de vedere negativ in sedinta din 24 iulie 2018.
- Comisia de Munca a inaintat plenului Camerei Deputatilor adoptarea propunerii legislative de modificare a Legii salarizarii nr.153/2017.
- Camera Deputatilor l-a votat in data de 31 octombrie 2018.
- Presedintele Romaniei a semnat decretul prin care a fost promulgata legea in data de 29.11.2018, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial, dupa care va intra in vigoare.
Sindicatul National Sport si Tineret a solicitat interventia Comisiei de munca din Camera Deputatilor, ministrului tineretului si Sportului si Ministerului Muncii pentru ca actuala forma a normei legale poate fi interpretata diferit si creaza discriminari intre angajati. Delegatia SNST a fost primita de presedintele Comisiei pentru munca al Camerei Deputatilor, Adrian Solomon, ne-am adresat si Presedintelui Romaniei pentru a trimite legea la reexaminare, apoi au avut loc mai multe intalniri la nivelul Camerei Deputatilor, de unde am primit promisiuni ca vom fi sprijiniti.
Conform Anexei 2 – STRUCTURA ORGANIZATORICĂ. – HG nr. 11/2013 – organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului, unitatile care functioneaza in subordinea Ministerului Tineretului și Sportului sunt: Direcțiile județene pentru sport și tineret, respectiv Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, Casele de cultură ale studenților și Complexul Cultural Sportiv Studențesc “Tei“ – București, Cluburi sportive, Complexurile sportive naționale, Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, Muzeul Sportului si Institutul Național de Cercetare pentru Sport.
Majorarea nu poate trata in mod inechitabil categorii de personal care lucreaza impreuna in aceleasi institutii si in aceleasi conditii. In nota de fundamentare sunt vizati TOTI angajatii din domeniu, pentru care s-a cerut tratament egal si corect. In articolele precedente am scris ca amendamentul propus facea referire in motivarea sa, la intreaga categorie de personal, asa a fost ceruta, negociata si promisa aceasta majorare, mai ales ca 70% din personal este salarizat cu 1.300 lei net nediferentiat pe functii, trepte, grade si gradatii.. Motivarea amendamentului, mai jos:
In cursul aplicarii prevederilor Legii nr.153/2017 au fost identificate categorii de personal la care nivelul salarizarii este foarte mic. Pentru a recupera din diferenta foarte mare a salariului aflat in plata fata de nivelul cuvenit pentru anul 2022, s-a considerat necesara o majorare procentuala a nivelului de salarizare aflat in plata.
In sedinta cu conducerea MTS, care a avut loc in data de 28 noiembrie, noul ministru si-a aratat toata disponibilitatea pentru elaborarea unor norme de aplicare a acestei legi, astfel incat toti sa fie tratati in mod egal si sa primeasca acceasi majorare. Amanate de la an la an si predate intacte, ca in stafeta, de la un ministru la altul, inechitatile din salarizarea noastra au facut din Sport si Tineret cel mai sarac domeniu, Cenusareasa Guvernului. Acum toata presiunea si toate asteptarile se indreapta catre abia instalata conducere, care este pusa direct, fara incalzire, in mijlocul actiunii, unde poate rata lamentabil sau poate avea sansa sa marcheze si sa inregistreze primul succes.
Unitati sportive pot fi considerate toate institutiile care au ca obiect de activitate organizarea, promovarea, sustinerea si desfasurarea activitatilor specifice din domeniul sportului, numai ca, la noi, unitatile subordonate desfasoara activitati de sport, tineret, tabere si cultura, acestea fiind indisolubil legate si numai prin normele de aplicare se pot elimina diferentierile create.
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –
SNST este partener Praktiker România