Vino în echipă! Înscrie-te în sindicat!

„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Obligațiile angajatorilor în perioadele cu temperaturi extreme

Măsuri de protecție a salariaților

ATENȚIE, ANGAJATORI!

Având în vedere condițiile meteo din aceste zile, solicităm respectarea prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În conformitate cu prevederile ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă, precum: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 litri / persoană și reducerea ori eșalonarea programului de muncă și măsuri de protecție suplimentare pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi ridicate.

Conform O.U.G. nr. 99/2000, angajatorii au obligația să îmbunătățească condițiile de muncă, incluzând:

  1. Asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 litri / persoană.
  2. Reducerea sau eșalonarea programului de muncă pentru angajații cu afecțiuni sau contraindicații privind munca la temperaturi ridicate.

Respectați drepturile angajaților pentru a evita consecințele nerespectării prevederilor legale și pentru a asigura un mediu de muncă sigur și sănătos!

De asemenea, există și obligația întreruperii colective a lucrului, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

În perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie să ia toate măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de normele generale de protecţie a muncii. Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

  1. reducerea duratei zilei de lucru;
  2. eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
  3. întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile pentru perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă

În perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri:

  • reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
  • asigurarea de duşuri.

 

Art. 6 OUGnr.99 / 2000

(1)Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

  1. reducerea duratei zilei de lucru;
  2. eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
  3. întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

(2)Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

În cazul în care angajatorul dumneavoastră nu respectă prevederile legale cu privire la condițiile de muncă puteți să ne sesizați aceste situații (păstrăm confidențialitatea). Solicităm angajatorului măsurile necesare și dacă nu acționează sesizăm Inspecția Muncii (nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei).

Informările privind respectarea drepturilor salariaților / obligațiile angajatorilor reprezintă activități desfășurate în cadrul Proiectului SNST de modernizare și consolidare a parteneriatului social. Lista articole – click aici.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro

***
.
Program: Educație și Ocupare
Cod SMIS: 306166
INSTITUȚIA: AM_PEO_Autoritatea de Management pentru Program Educație și Ocupare
Cod apel: PEO/58/PEO_P1/OP4/ESO4.2/PEO_A7 Cod proiect: 306166 Versiune CF: 4
Titlu Proiect: Modernizarea și consolidarea parteneriatuluisocial
Titlu Apel: Consolidarea dialogului social și a parteneriatelor pentru ocupare și formare II – Federații
Componente proiect:
Obiectiv de politică: O Europă mai socială
Prioritate: P1. Modernizarea instituțiilor pieței muncii
Obiectiv specific: ESO4.2_Modernizarea instituțiilor și a serviciilor pieței muncii pentru ca acestea să evalueze și să anticipeze necesitățile în materie de competențe, să asigure o asistență promptă și să sprijine corelarea cererii și a ofertei, tranzițiile și mobilitatea pe piața muncii
Fond: Fondul Social European+
Operațiune: Consolidarea dialogului social și a parteneriatelor pentru ocupare și formare, inclusiv cu participarea societății civile

Sindicatul Național Sport și Tineret: Obligațiile angajatorilor în perioadele cu temperaturi extreme