Prin atitudinea sa arogantă și disprețuitoare față de salariați, ministrul Novak ignoră regulile dialogului social, persistă în decizii ciudate şi desconsideră procesul de consultare a ministerului cu sindicatul. Lipsa de empatie față de problemele angajaților și faptul că ignoră solicitările venite din partea subordonatelor și federațiilor, sunt duse la la extrem de Novak. Acesta ajunge în zona încălcării legislației cu privire la consultare și informare, dar și a nerespectării principiilor enunțate și promisiunilor făcute de coaliția de guvernare: ”…parteneriat deschis, care respectă principiile transparenței, consultării, participării și colaborării salariaților…”.
Unitățile subordonate au primit noile state de funcții impuse de minister, ca și cum ele le-ar fi conceput, fundamentat și corelat cu nevoile lor de funcționare. Reorganizarea se face greșit / pe genunchi, strict pe viziunea unui singur om, contrar necesităților din teritoriu, fără respectarea exigenţelor legale și fără a analiza propunerile angajatorilor și ale angajaților.
Ministrul Sportului, contrar legislației în vigoare (Art.120-125 din Legea nr.62/2011 – Legea Dialogului social și Art.213 din Codul Muncii), a anulat dialogul cu partenerii sociali, a blocat consultările și acționează pe baza părerilor unor oameni fără experiență, un cerc restrâns de persoane aduse pe criterii politice, amatori din afara domeniilor noastre de activitate. Deși are obligația legală să convoace lunar Comisia de dialog social a instituției, ministrul nu a convocat-o niciodată în cele 16 luni de la preluarea mandatului.
Novak a pus lacătul pe poartă, intrarea în sediul Ministerului Sportului a fost restricționată. (Foto cu clădirea pustie a ministerului, la finalul articolului)
Tocmai în această perioadă în care era nevoie de o mai bună comunicare, având în vedere reorganizarea, predarea/preluarea Tineretului, descentralizarea și noua Strategie Națională a Sportului din România, Eduard Novak a suspendat consultarea cu partenerii sociali, nu cere niciodată punctul de vedere al specialiștilor, ignoră expertiza directorilor din unitățile subordonate și nu se sfătuiește nici cu conducătorii federațiilor sportive naționale. Așa se explică apariția unor adrese și ordine care mai mult încurcă decât ajută, creează confuzie în loc să sprijine. Multe dintre documentele lansate de MS în ultima perioada vor putea face obiectul unor contestații din partea salariaților nemulțumiți, existând riscul ca întregul proces de predare să fie blocat până la pronunțarea instanțelor.
Ministrul Sportului s-a încuiat la etajul 1. Accesul este permis numai pentru o parte dintre salariați; aici se vorbește aproape numai în ungurește. Din cercul restrîns nu face parte nici secretarul general, care are biroul la etajul 2. ( foto ușa securizată de la etajul 1)
În domeniu nostru de activitate există multă incertitudine cu privire la stabilitatea locurilor de muncă dublată de nemulțumirea justificată a angajaților, în special cu referire la salarizare. Considerăm că problemele profesionale și salariale pot fi soluționate numai cu participarea conducerii ministerului, dar identificarea, argumentarea și susținerea soluțiilor nu pot fi amânate la nesfârșit.
În acest sens, SNST a solicitat ministerului, prin adresa nr. 151/ 04.04.2022, convocarea imediată a Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sportului. De asemenea, având în vedere necesitatea găsirii unor soluții pentru toate celelalte situații semnalate din teritoriu, sindicatul a solicitat ministerului convocarea de îndată a Grupului de lucru MS-SNST.
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –