Manifestările sindicale din ultima perioadă a determinat Președinția României să avertizeze Guvernul și Ministerul Muncii că Legea salarizării se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității, în condițiile în care s-a intervenit punctual pentru diferite categorii de personal, adâncind discriminările și anulând caracterul unitar al intenției legislative – “Iohannis, la începutul întâlnirii cu premierul şi cu ministrul Muncii: După un prim trimestru de aplicare a legii salarizării, putem să tragem primele concluzii. Există categorii de salariaţi nemulţumiţi şi manifestări sindicale” – sursa: www.news.ro
Deși a fost trâmbițată ca fiind un instrument care să restabilească echitatea salarială, această lege a reușit să învrăjbească bugetarii și să îi împartă în diferite caste. Astfel, în timp ce noi trebuie să ne luptăm pentru acordarea gradației de vechime, pentru alte categorii de personal plătit din fonduri publice se majorează coeficienții prevăzuți în grile, pentru că salariile actuale, odată cu trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului, depășesc valoarea aplicabilă din anul 2022.
În timp ce noi ne luptăm să fim plătiți pentru munca de sâmbătă și duminică, pentru alții se aplică această plata cu spor de 75%.
Un alt exemplu de “egalitate salarială” pe funcții similare ar fi al unui muncitor calificat gradația 5 de vechime, care în administrația publică locală câștigă în jur de 3.300 de lei brut, în timp ce aceeași funcție, în domeniul Sport și Tineret, este retribuită cu 2.175 de lei brut. Toate principiile pe care s-a vrut a fi construită legea, sunt demontate crunt de realitate.
Nouă ni se spune să așteptăm aplicarea etapizată a legii, dar alții se bucură de salarii majorate în acest răstimp; pentru mulți dintre noi, anul 2022 pare a fi o perspectiva incertă și mult prea îndepărtată.
Deși situația angajaților din sport și tineret este bine cunoscută la nivelul Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Tineretului și Sportului, Camerei Deputaților, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminărilor, Avocatului Poporului, Inspecției Muncii și Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, într-un mutualism consensual nu există nici o acțiune concretă, răspunsurile primite la sesizările noastre rămân evazive și toate aceste instituții își pasează responsabilitatea de la una la alta. Vom continua lupta până când vom reuși să rãzbatem prin tot acest hãţis de interpretări și aplicări eronate ale legii, convinși că în final dreptatea va fi de partea noastră și vom recâștiga respectul cuvenit pentru toți cei care muncesc în Sport și Tineret.
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
SNST este partener PRAKTIKER ROMANIA