Salariații de la Direcția Județeană pentru Sport Galați și-au dorit să beneficieze și ei de prevederile Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, s-au înscris în SNST și au solicitat inițierea negocierilor colective. Sindicatul a făcut procedura în instanță pentru a obține reprezentativitatea, iar Judecătoria Sector 3 București a admis cererea prin sentința civilă nr.768 din data de 14.02.2024 pronunțată în dosarul nr. 1607/301/2024.
În conformitate cu dispozițiile art. art.97 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, organizația sindicală a solicitat DJS Galați inițierea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. Văzând că Direcția nu s-a deranjat să răspundă, după 14 zile, sindicatul a revenit cu o nouă solicitare. Agasat de insistența noastră, probabil pregătiț să plece în concediu, consilierul juridic al unității a redactat un răspuns penibil, demn de cursurile pentru viitori juriști, la capitolul “așa nu!”:
“… in opinia noastra DJS Galați nu are calitatea de angajator, in sensul dispozitiilor Art.98 (1) din Legea nr367/2022.”
Poate ar trebui să îi explice cineva acestui consilier juridic că angajatorul său este DJS Galați. Pentru a înțelege că instituția are calitatea de angajator se putea uita în contractele individuale de muncă ale angajaților / actele administrative de numire ale funcționarilor publici și restul actelor adiționale încheiate în cadrul acestei unități și ar fi văzut cine semnează la angajator. De asemenea, dacă verifica propriul document semnat la angajare ar fi aflat că DJS Galați este angajatorul său.
Incompetență, indolență sau rea intenție?
Nu știm ce l-a determinat pe juristul instituției să refuze negocierea colectivă în acest mod, oare are asemenea lacune în pregătire sau doar a dorit să plece liniștit în concediu fără să mai participe la procedurile care ar fi urmat pentru încheierea Contractului colectiv de muncă? Nu l-a interesat de colegii săi, care își doresc să se bucure și ei de zile în plus la concediu și de restul avantajelor pe care le au cei din alte unități sau chiar să fie apărați de CCM în această perioadă de incertitudine prin care trec toți cei care muncesc în Sport și Tineret.
Chiar dacă nu deține minime cunoștințe legislative, dacă a folosit Codul muncii, Legea dialogului social sau Codul administrativ doar pe post de suport pentru ceașca de cafea și pentru telefonul cu care navighează pe Facebook și Instagram, consilierul juridic al DJS Galați ar fi putut să sune la sindicat să ceară asistență în rezolvarea acestei situații. Sau se putea consulta cu alți colegi din unitățile sinonime, care i-ar fi explicat procedura negocierilor colective pe care majoritatea instituțiilor din Sport și Tineret o respectă în conformitate cu prevederile legale.
SNST a primit informații și cu privire la alte nereguli și la încălcarea drepturilor celor care muncesc în cadrul DJS Galați, iar în perioada următoare vom demara procedura pentru a înlătura inechitățile și a obține retroactiv drepturile membrilor. Cu astfel de funcționari în posturi de decizie salariații sunt victime sigure ale abuzurilor, pierd din venituri, muncesc fără să fie plătiți pentru munca lor. Acest tip de consiliere juridică explică de ce DJS Galați nu a avut niciodată un Contract colectiv de muncă, în loc să apere legalitatea, interesele instituției și salariații, “juridicul” unității s-a opus acordării drepturilor angajaților și a “consiliat” în sensul nerespectării legislației. Recomandarea este ca în astfel de cazuri să se facă transformare postului pentru a fi înlocuit cu o altă funcție, spre exemplu, avem mare nevoie de muncitori, cameriste, bucătari, îngrijitoare, sunt foarte mulți colegi care chiar muncesc și sunt forțați să accepte suprasarcini din cauza deficitului de personal.
În urma refuzului angajatorului de a demara negocierile, sindicatul a cerut în instanță obligarea unității să organizeze prima ședință de negociere colectivă. Va fi interesant de urmărit felul în care consilierul juridic al DJS Galați va explica judecătorului faptul că Direcția nu are calitatea de angajator.
SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro