Dupa mai bine de doua luni de la preluarea mandatului, ministrul Ionut Stroe a stabilit sedintele cu directorii unitatilor subordonate dupa urmatorul program: miercuri 15 ianuarie – DJST/DSTMB si CCS/CCSS Tei si joi 16 ianuarie – CSM, CSN, INCS, CNFPA. Au participat: Dragos Coman – secretar de stat cu atribuții în domeniul sportului, Claudiu Catana – secretar de stat cu atribuții în domeniul tineretului, Dana Țînț – șef de cabinet, Daniel Nicu – director general sport si Mihaela Capatana – director economic.
In prezentarea obiectivelor noii conduceri, au fost enumerate si urmatoarele: MTS va fi eligibil in accesarea fondurilor europene pe infrastructura sportiva si pregatirea personalului, va fi transmisa o recomandare catre subordonate de a pregati salariati in vederea participarii la aceste programe, 0,5% din taxarea produselor din tutun si alcool vor reveni in bugetul ministerului (dupa rectificarea bugetara), accesarea unui fond pentru tineret, digitalizarea totala a sportului. Multe dintre promisiunile de mai sus sunt de mare importanta pentru Sport si Tineret, ramane insa de vazut cand si cate dintre acestea se vor realiza. Tot din obiectivele MTS face parte si introducerea unui mecanism de finantare multianuala.
Referitor la situatiile care necesita solutii urgente, MTS a raspuns:
- incetarea detasarilor / probleme de personal: urmeaza o analiza a situatiei pe baza documentelor trimise de unitati si, in termen de o saptamana, fiecare institutie va primi avizul de oportunitate pentru organizarea concursurilor in vederea ocuparii posturilor vacante,
- solutiile pentru perioada in care raman functii neacoperite: zilierii, contractual de activitate sportiva,
- transfer / detasari de la alte institutii publice,
- contracte de prestari servicii / externalizare.
MTS-ul a declarat ca a sustinut promovarea unei initiative legislative de inlaturare a inechitatilor salariale, dar propunerile inaintate de MTS cu privire la plata muncii zilelor de sambata, duminica si sarbatori legale si acordarea unor prime pentru colectivele tehnice au fost respinse de Ministerul de Finante.
Pe parcursul celor doua sedinte, directorii au abordat mai multe subiecte dintre care amintim:
- la nivelul intregului domeniu de activitate se inregistreaza deficit de personal, salarii mici, volum mare de munca si ore suplimentare, sunt locuri unde se lucreaza zilnic intre orele 7.00-22.00, nu exista posibilitatea acordarii de zile libere si munca suplimentara nu este platita.
- pentru posturile vacante, MTS-ul nu a acordat avize de oportunitate pentru organizarea concursurilor in ultimii 3 ani, in anumite institutii, desi s-au facut cereri repetate. Avizele au fost negative sau nu s-a raspuns deloc.
- necesitatea actualizarii Ordinului nr.2345/2010 (dat fiind faptul ca preturile au ramas neschimbate din 2010, iar costurile sunt suportate la nivelul anului 2020).
- modificarea HG nr.1447/2007 (ref. la plafonul de premieri de pana la 10.000 lei/gala/judet).
- urgente privind autorizatiile ISU,DSV,DSP, sisteme de supraveghere video.
- actualizare / modificare HG nr.801/2004 privind organizarea si functionarea CCS/CCSS Tei.
- atributiile de control ale DJST (metodologie, reglementari, procedura, evidenta etc).
- SCIM (lipsa auditorilor publici si a unei proceduri comune).
- taberele nu au acreditarile necesare (apar probleme in cazul controalelor, amenzi).
- necesitatea introducerii unor masuri coercitive privind obligatia platii taxei de 30% din cei 2% din impozitul pe spectacolele si competitiile organizate pe teritoriul fiecarui judet.
- este nevoie de o metodologie noua a calendarului sportiv.
- necesitatea introducerii unei metodologii pentru acordarea premierilor celor mai buni sportivi la Gala Sportului din fiecare judet.
- aprobarea unor premieri din fonduri proprii, care sa compenseze munca, suplimentara si cea din zilele de sambata, duminica si sarbatori legale.
- programul activitatilor sportive este dat cu intarziere complexurilor sportive de catre MTS si acest lucru ingreuneaza mult planificarea si activitatea.
- s-a pus in discutie faptul ca unitati din subordinea MEC primesc acces gratuit la bazele sportive ale MTS in timp ce subordonatele ministerului se descurca tot mai greu cu plata utilitatilor, a cheltuielilor de intretinere si reparatii.
- sunt diferente foarte mari intre bugetele solicitate de subordonate si cele alocate de MTS. Bugetele subordonatelor au fost in ultimii ani blocate abuziv de catre unii directori din aparatul central. In timp ce directorii au facut nenumarate solicitari pentru alocare fonduri, banii au fost tinuti in contul ministerului, iar la rectificare au fost taiati fiind trecuti la fonduri neutilizate.
La nivelul DJST/DSTMB a fost desemnata Nicoleta David – director executiv DJST Sibiu sa formeze un grup de lucru al directorilor care va avea ca teme: 1. actualizare standarde de control intern managerial; 2. norme de aplicare a Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 (ref. la controlul pe care trebuie sa il desfasoare djst-urile in propriul judet pe linie de sport).
Desi este laudabila decizia conducerii MTS de a organiza intalnirile cu directorii subordonatelor, care nu au mai fost convocati din 2017, totusi trebuie sa spunem ca prin aceste sedinte nu au fost atinse obiectivele propuse. Solicitarea SNST a fost de a organiza aceste sedinte sub forma unor grupuri de lucru pentru ca era nevoie de solutii la subiectele urgente. Dezbaterile trebuiau finalizate cu stabilirea unor proceduri comune, a unor termene clare si desemnarea unor persoane pentru anumite sarcini, ori aceasta nu s-a intamplat.
De fapt, MTS-ul a organizat doua sedinte de prezentare a noului ministru si a echipei sale pe parcursul carora directorii din tara au aratat problemele cu care se confrunta in activitate, dar nimeni din conducerea MTS nu a preluat subiectele, nu s-au trasat responsabilitati si nici nu au fost stabilite termene de solutionare. In concluzie, in afara de promisiuni de bune intentii, nu s-a schimbat nimic, nu am avansat si nu suntem mai buni cu nimic fata de cum eram inaintea acestor sedinte, doar a fost bifata o intalnire si s-au postat fotografii. Tinand cont de problema incetarii detasarilor cu toate aspectele care decurg de aici (organizare concursuri, avizare solicitari, solutii pe termen scurt, etc.), ne asteptam sa preia cineva din minister subiectul, sa fie desemnat cu secretar de stat sau un director care sa tina evidenta acestor probleme si sa ofere suport celor din teritoriu pana la depasirea acestei perioade.
Avand in vedere problemele ridicate de directorii din tara la aceste doua intalniri, SNST solicita constituirea unui grup de lucru care sa isi propuna printre altele:
- elaborarea unui standard de personal actualizat conform necesarului. Este nevoie de o actualizare a necesarului de personal in functie de programele si activitatile desfasurate de fiecare unitate in parte; astazi nu se poate explica cum in unele judete activitatea a ajuns sa se desfasoare cu mai putin de jumatate din necesarul de personal.
- stabilirea unor parametrii in ceea ce priveste volumul de munca si incarcatura pe fiecare salariat. Trebuie inlaturate situatiile extreme pe care le regasim in teritoriu si chiar in aparatul central, unde prea multe sarcini sunt acoperite de o singura persoana.
- initierea unui act normativ prin care sa se faca egalizarea salariilor la nivel maxim aflat in plata pentru toate functiile din Sport si Tineret. Avand in vedere ca tot mai multi angajati castiga in instanta drepturi salariale mai mari prin raportare la cele aflate in plata, este nevoie de elaborarea unei machete salariale pentru toate functiile din domeniu si egalizarea la nivel maxim aflat in plata asa cum au stabilit deja instantele de judecata.
Motto-ul acestor intalniri poate fi rugamintea unui director al unei subordonate catre noua conducere a MTS: “Va rugam sa ne fiti prieteni, pentru ca multi din vechea conducere ne-au fost dusmani!”
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Federatia Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –