Un contract de telemuncă trebuie să cuprindă, potrivit Legii nr. 81/2018 “condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă. Angajatorul trebuie să definească modalitățile prin care identifică și decontează angajaților, în mod rezonabil, cheltuieli precum cele cu utilitățile, cu abonamentele de internet, energie electrică și altele asemenea, aceasta reprezentand compensarea unei părți a cheltuielilor suportate de angajat in procesul muncii la domiciliu.
Prin Legea nr 296/2020 pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, a fost modificat art 76 din CF, introducandu-se posibilitatea ca angajatorii să acorde angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă o sumă lunară de până la 400 lei.
Legea nr.296/2020 a adus o serie de modificări și completări Codului fiscal printre care regăsim și faptul că sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apa și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă, nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit.
Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative (a se vedea art.76 alin.(4) lit.w) din Codul fiscal modificat prin Legea nr.296/2020, art.I, pct.40).
L_296_2020
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –