H.G. nr. 11/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului art. 18 (1) “Direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, respectiv Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti, se organizează şi funcţionează ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Tineretului şi Sportului, cu personalitate juridică”, (2) “Direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, respectiv Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti sunt finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat”.
În urma unor ședințe cu ușile închise, la care a participat un număr restrâns de persoane, a fost elaborată strategia de finanțare a subordonatelor și au fost trimise bugetele în teritoriu. SNST a semnalat reprezentanților MTS situațiile create de bugetele insuficiente, locurile în care finanțarea nu reflectă programele aprobate și am solicitat corecțiile necesare.
În anul 2021 vor avea loc Jocurile Olimpice de la Tokyo – tocmai în acest an, MTS alocă buget mai mic pentru Sport!?
Mesajele primite din țară arată modul nefundamentat în care au fost alocate bugetele, criteriile nefiind tocmai reale, nu s-a ținut cont de multe dintre solicitările unor subordonate și nu sunt construite pe necesarul activităților / programelor organizate pentru tineri și sportivi:
“Bugetele au fost date în bătaie de joc. La tineret am primit de 6(șase) ori mai mult decât la sport. Din ei, pun pariu, o treime îi vom returna la final pentru că nu vor fi proiecte destule, în timp ce la sport vom fi în continuare bătaia de batjocură a cluburilor care au depus solicitări și care vor primi finanțări de 2-300 de lei pt o acțiune!
Nu mai spun că un județ că al nostru, printre primele ca activitate, mărime și contributivitate în România, primește buget la sport mai mic decat alte judete mai mici! Să nu mai vorbim de mărunțișul primit pentru bunuri și servicii în timp ce la tineret aruncăm cu banii pe fereastră… Descurcă-te că doar ești ordonator de credite când pe pandemie nu poți să faci bani venituri proprii!”
Colegii au sesizat și faptul că toate documentele sunt semnate de secretarul de stat Oltean Csongor, atât repartizarea pentru programele de tineret cât și bugetele alocate pentru programele sportive pleacă de la cabinetul de tineret. Aceeași anomalie a fost sesizată și la întâlnirile cu directorii executivi DJST/DSTMB organizate pe tema descentralizării. Deși se discutau în egală măsură ambele domenii – tineret și sport, direcțiile fiind pentru sport și tineret, nu a participat niciodată secretarul de stat Adrian Cîrstea care, cel puțin pe hârtie, are atribuții pe domeniul Sport.
De altfel, acesta nu apare la ședințe, nu este consultat la elaborarea programelor și mulți spun că nici nu îl cunosc, nu l-au văzut niciodată. Este adevărat că CV-ul nu îl recomandă ca specialist în sport și nici în administrație publică, inginer de profesie a lucrat numai în mediul privat. Totuși, dacă a fost numit în această funcție, vrem să știm care sunt atribuțiile acestuia, pe ce teme poate fi abordat și cum se va face util activității noastre, sperăm că nu a fost desemnat doar pentru poza de la aeroport atunci când se întorc campionii în țară.
Secretar de stat MTS / Sport – experiența zero în sport și administrație: CV-ul complet aici
Citește și acest articol – Cum (nu) se mai face pregătirea personalului din Sport și Tineret
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –
*Susține organizația care te susține!